Nieuws

Oude problemen FC Twente herrijzen bij herstart competitie

Oude problemen FC Twente herrijzen bij herstart competitie

De zon van Maspalomas had FC Twente met nieuw vertrouwen ingestraald, zo leek het. Maar het duel tegen RKC (0-0) voelde op alle fronten winters aan. Werd Twente bij de herstart geplaagd door opstartproblemen, of oude problemen?

Het was net een ansichtkaart met een zon erop. De berichten die FC Twente vorige week vanaf Gran Canaria naar het thuisfront stuurde, zaten vol optimisme en prachtige beloftes. Na de opleving op het eind van 2012 en het prima trainingskamp waren ze er bij Twente van overtuigd dat de misère van de eerste maanden iets was uit een ander tijdperk. En die goednieuwsshow werd opgepikt door de achterban, je proefde als het ware de verwachting, de nieuwe hoop, de prikkeling van een frisse doorstart.

Toch plaatste trainer Steve McClaren temidden van al dat vertrouwen wel een kanttekening. De oefenmeester gaf toe dat hij zich zorgen maakte om het scorend vermogen van zijn ploeg. Het rendement moest omhoog en snel ook.

Maar dat die scepsis meteen bij de eerste de beste gelegenheid al uitgroeide tot een thema, moet ook de oefenmeester hebben verrast. Het zwakke begin, dat kan natuurlijk te maken hebben met opstartproblemen. Soms moet de accu na een maand stilstand nog even opgeladen worden. Of staken hier toch weer oude problemen de kop op? Twente creëerde tegen RKC helemaal niets. Een vloeiende aanval? Het was te veel gevraagd. Een goede eindpass, een uitgespeelde kans? Een zuinige 1-0? Het zat er niet in. Een vrije trap, een kopbal, en een afstandsschot: meer had de pruttelende motor van de Tukkers niet te bieden tijdens de poolexpeditie, die negentig minuten lang deed verlangen naar de kachel.

chadliWaar was dat elan waar iedereen het over had de voorbije weken? Dat frisse, montere gezicht dat brutaal naar de bovenste plek lonkte? Dit was niet het Twente van de wedstrijden tegen Heracles en AZ, maar het stroperige Twente van die maanden ervoor.

Het grote manco tegen RKC zat ’m in het offensieve gedeelte vande ploeg. De spelers die aan de bal het verschil moeten maken, gaven op de eerste afspraak van het jaar niet thuis en dan is het onmogelijk een wedstrijd te winnen. Leroy Fer begon goed, maar zakte na rust door de ondergrens, de te laconieke Dusan Tadic speelde misschien wel zijn slechtste wedstrijd in Twentse dienst en Nacer Chadli zag al zijn acties bevriezen in de avondkou. In de vorige wedstrijd tegen AZ vonden Tadic en Chadli elkaar nog blindelings in razende combinaties, maar nu leek het wel alsof ze in de afgelopen maand de antenne waren kwijtgeraakt.

Dat Twente bij een offday van die twee creatieve geesten meteen islamgeslagen, zegt veel over de capaciteit van de rest van de aanval. Het duel tegen RKC maakte nog eens duidelijk dat Twente kwaliteit tekort komt aan de rechterkant en in de spits. Als de Enschedeërs serieus werk van de titeljacht willen maken, zal er met spoed een oplossing moeten komen voor de rechtervleugel, of Felipe Gutiérrez moet zich alsnog in een sneltreinvaart aandienen alsdemissing link. Edwin Gyasi kan het niveau nog niet aan en zijn vervanger zaterdag in de tweede helft, Jerson Cabral, is in zijn spel het schoolpleintje nog niet ontgroeid.

FC Twente mist scorende spits


Ronduit ontluisterend was het optreden van Luc Castaignos, die zich apathisch en weerloos over het veld bewoog. Tijdens het trainingskamp leek het er even op dat Castaignos een stap voorwaarts had gezet, maar tegen RKC ging er helemaal niets uit van de spits, die ook in zijn lichaamstaal louter frustratie uitstraalde. Voor Dmitry Bulykin ligt de lat bij FC Twente ook te hoog, maar in de korte speeltijddie hij tegen RKC kreeg, ging hij tenminste wel als een kerel de duels aan.

Kampioensploegen kunnen niet zonder een goede spits, een dwingende nummer 9 die een ploeg op moeizame momenten ontlast. Zo’n zekerheid mist FC Twente al het gehele seizoen. McClaren zei vlak voor de winterstop in deze krant dat Castaignos en Bulykin in het tweede deel van de competitie moeten bewijzen of ze goed genoeg zijn voor Twente. In dat antwoord zat de twijfel, die zaterdag bij het weerzien, meteen pijnlijk werd gevoed.

Twentesche Courant Tubantia


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties