Nieuws

Ruiz: Juiste stap gemaakt?

Ruiz: Juiste stap gemaakt?

Heeft de oud- smaakmaker van FC Twente wel de goede keus gemaakt door naar Fulham te gaan?
Of hij al een beetje gewend is in Londen. Bryan Ruiz schudt het hoofd. Nog niet. Of hij met Fulham wel de juiste keus heeft gemaakt. De oud-speler van FC Twente haalt zijn schouders op. Dat kan hij pas over een paar maanden zeggen. Vanavond mag hij niet spelen tegen zijn voormalige ploeggenoten. En gisteren mocht hij niet praten.

Martin Jol verpakte het gisteren in een grap. De trainer van Fulham vertelde over die doldwaze 31 augustus. Bryan Ruiz zette die dag zijn handtekening en zei met een glimlach: „Zo, nu mag ik over twee weken tegen FC Twente spelen.” De aanvaller was op dat moment de enige die niet wist dat hij tot de winter geen Europese duels mag spelen voor Fulham.

Jol: „Wij wisten het wel. Misschien is het wel in ons voordeel geweest dat Ruiz er geen idee van had. Anders had hij wellicht niet eens getekend.”

Jol heeft waarschijnlijk gelijk. Als Ruiz had geweten wat er die laatste dag van de transfermarkt werkelijk allemaal speelde, had hij dan ook voor Fulham gekozen? Want waarom voor een laagvlieger in de Premier League kiezen als je een half jaar niet op het Europese podium mag acteren? Dan had hij beter naar het veel grotere Newcastle United kunnen gaan, dat zich op de valreep nog mengde in de strijd en Ruiz net zo veel wilde betalen.
Wat er op die laatste dag van augustus allemaal precies is gebeurd, blijft vooralsnog een mysterie.

Ruiz wil er (nog) niets over kwijt, tenslotte zal hij nog wel een tijdje in het Londense vertoeven. Feit is dat de speler op de dag dat zijn zaakwaarnemer hem in de armen van Fulham dreef zijn mobiele telefoon niet steeds bij de hand had.
Waarom niet? Zijn inbox stroomde vol met berichten. Dat Newcastle hem wilde kopen. Dat hij niet in Europa mocht spelen… Buiten de onderhandelingsruimte van Fulham wist de hele wereld wat er speelde, behalve Ruiz en zijn vriendin Lois. Fulham was niet de club waar hij naartoe wilde, zei hij ruim een week voor zijn transfer nog. Hij droomde van iets groters, een club van het kaliber Tottenham Hotspur. En nu zit hij daar, met een contract voor vier jaar. En de enige die er echt een goed gevoel (en een zak geld) aan over heeft gehouden, is waarschijnlijk zijn zaakwaarnemer. En Martin Jol dan.

Praten mag hij niet van perschef Sara. Ze vraagt Ruiz na de training door te rijden bij de uitgang. Buiten het terrein heeft ze een Nederlander met pen waargenomen, ze wil niet hebben dat hij contact maakt. Sara houdt graag de controle en wil geen quotes van hem of anders spelers tegenkomen in andere media dan de website van de club. Ze is streng. Hij mag het Nederlandse bezoek niet eens groeten, als het aan haar ligt.

Ruiz draait zijn gehuurde Seat om half twee ‘s middags de weg op.
Een fan staat bij de poort, hij vraagt zijn handtekening, dat mag nog wel. Honderd meter verderop zet hij de auto toch aan de kant voor een ‘geheime’ ontmoeting op straat. Perschef Sara kan vanaf hier niet meekijken en hij kan toch niet zomaar voorbijrijden, vindt hij. Het raam zakt naar beneden, daarachter zijn voorzichtige lach.

Over een paar maanden weet hij pas echt of hij een goede keus heeft gemaakt, vertelde hij afgelopen week al. Dat hij niet in Europa mag spelen, vindt hij vooral erg jammer. „Maar ik kan niets anders dan me hier bij neerleggen. Wat moet ik anders?”, liet hij voor het bevel van Sara via de telefoon weten. Ruiz maakte afgelopen zondag al wel zijn debuut in de Premier League tegen Blackburn Rovers. Hij werd na een niet al te best optreden in de rust gewisseld. Volgens Jol omdat hij moest wennen aan het tempo van het Engelse voetbal. „Het was beter voor hem en de ploeg om hem eruit te halen.”

Ruiz en zijn vriendin logeren nog in een hotel, maar ze hebben al een potentieel huis niet ver van het stadion gezien. De beste manier om snel een thuisgevoel te krijgen. Nu voelen ze zich nog gast. Links rijden, vindt hij lastig.
Maar het went wel. Dat wel, maar niet dat knagende gevoel dat is blijven hangen na die 31e augustus.
Had hij voor Fulham gekozen als hij alles had geweten? Of was hij dan liever bij FC Twente gebleven? Ruiz kan het antwoord nog niet geven. Hij wil graag nog een bezoekje brengen aan het spelershotel van FC Twente.

Vanavond is hij er ook bij als de clubs elkaar ontmoeten. Op de tribune.

VoetbalTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties