Nieuws

"Zonder leider wordt het een wisselvallig seizoen"

"Zonder leider wordt het een wisselvallig seizoen"

FC Twente heeft dit seizoen één van de jongste selecties in de Eredivisie. Zo lang Orlando Engelaar nog niet is vastgelegd, zijn Robbert Schilder en Rasmus Bengtsson met 28 jaar de oudste spelers in de spelersgroep. Het gebrek aan routine kan het elftal parten gaan spelen, denken oud-spelers Peter Wisgerhof, Theo Janssen en Wout Brama.

"Het is allemaal wel erg jong bij FC Twente", zegt Peter Wisgerhof in gesprek met Fardau Wagenaar van De Twentsche Courant Tubantia. "Oudere spelers weten hoe het er in de wereld aan toe gaat, nemen makkelijk de verantwoordelijkheid. Maar hoe belangrijk ervaring werkelijk is, is moeilijk meetbaar." Als Wisgerhof gevraagd wordt naar een speler die een natuurlijke leider was en die hij heeft meegemaakt, is het antwoord helder: "Blaise Nkufo. Hij regelde niet alles, maar als hij wat zei, dan luisterde je. Trainer McClaren zei ook altijd: 'Met seniors win je titels, niet met boys'. Ik geloof daar wel in."

Ook Wout Brama beaamt dat het hebben van ervaring binnen een ploeg heel belangrijk kan zijn. "Ik vond het enorm fijn om in het kampioensteam te spelen met al die ervaren spelers", zegt hij. "Ze werden nooit zenuwachtig als we achter kwam te staan. Dankzij hen speelden de jonge spelers juist heel volwassen." Toch hoeft ervaring en verantwoordelijkheid nemen niet alleen met leeftijd te maken hebben, denkt Brama. "Het moet ook in je zitten. Ik herinner me al die Europese wedstrijden. Vaak was dat een kwestie van overleven, dan speelden we niet goed, maar gingen we puur voor het resultaat. Die ouderen wisten dat het de manier was om verder te komen en als team accepteerden we dat. We raakten er nooit van in paniek."

[google]Volgens Theo Janssen is het niet alleen een probleem van FC Twente, maar is het een tendens in de hele Eredivisie. "Spelers zijn jong en als ze ervaring hebben, gaan ze weg. Discussies die wij zo vaak hadden, worden nauwelijks nog gevoerd. Spelers zijn volgzaam, als de trainer iets zegt, doen ze dat. Het gat wordt zo heel groot. Wij brachten zelf dingen in, werden door McClaren juist gevraagd om de kar te trekken. Maar de meeste spelers van nu hebben dat niet in zich." Twente heeft dan ook leiders nodig, volgens Janssen. "Maar als je nu iemand aantrekt, wil dat niet meteen zeggen dat hij ook de leider is. Daar rol je in. Zolang ze er niet zijn, denk ik dat het in Enschede een wisselvallig seizoen wordt."

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties