Twente Insite

FC Twente Nieuws

“Niveau vrouwenvoetbal op dat gebied vergelijkbaar met mannenteams in de Jupiler League”

“Niveau vrouwenvoetbal op dat gebied vergelijkbaar met mannenteams in de Jupiler League”

Het vrouwenvoetbal is in Nederland de afgelopen jaren steeds groter geworden. Na het EK afgelopen zomer bereikte het vrouwenvoetbal een hoogtepunt, maar ook de eredivisie vrouwen wordt steeds groter. Na de oprichting van de competitie in 2007 deden er zes teams mee. Inmiddels is dit gestegen naar 9 clubs. PSV Vrouwen trainer Nebojša Vuckovic heeft een aantal ideeën om de competitie nog verder vooruit te helpen.

De Kroaat pleit voor een terugkeer van de BeNe League. Een competitie waarbij de hoogst gekwalificeerde vrouwen teams van België en Nederland tegen elkaar spelen. “De BeneLeague is ontzettend belangrijk geweest”, vertelt Vuckovic tegenover Elfvoetbal “Veel speelsters konden op die manier voor het eerst ruiken aan het spelen van internationale wedstrijden. Ze kregen te maken met andere speelwijzen en nieuwe omstandigheden. Het zou heel goed zijn om dat deels te laten terugkeren. Laat na afloop van de reguliere competities de topploegen van Nederland en België tegen elkaar spelen. Een soort kampioenspoule. Dat soort duels is zo goed voor de ontwikkeling van de speelsters.”

Daarnaast kent het vrouwenvoetbal geen Europa League enkel de Champions League. Volgens de oefenmeester zou een Europa League goed zijn om een bredere Europese competitie te creëren. “Het zou goed zijn als er een bredere Europese competitie komt. De bekerwinnaars kunnen dan eventueel ook Europa in. De opzet van de Champions League kan ook anders. Nu is er een poulefase in augustus en daarna is het meteen knock-out. Het aantal internationale wedstrijden blijft op die manier beperkt.”

Voor jonge talentvolle voetbalsters heeft Vuckovic ook nog een tip. “Speel zo lang mogelijk tussen de jongens.” Een voorbeeld hiervan is Jill Roord die zelf tussen de jongens bij FC Twente speelde. “Als deze talenten de kans hebben om tegen sterkere tegenstanders te spelen, dan moeten ze dat doen. Zo lang het fysiek kan, raad ik ze aan om tegen de jongens te spelen.”

Vuckovic staat inmiddels alweer vijf jaar aan het roer bij PSV Vrouwen. De oefenmeester heeft door de jaren heen veel positieve veranderingen gezien. “De faciliteiten, de begeleiding, het is uitstekend voor elkaar. Ik durf te zeggen dat het niveau op dat gebied vergelijkbaar is met de mannenteams in de Jupiler League. Niet alleen bij ons, ook bijvoorbeeld bij Ajax en FC Twente.”

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op