Oud-spelers FC Twente

Oud-jeugdtrainer ziet 'gigafout' FC Twente: "Wordt voor 25 miljoen verkocht"

Oud-jeugdtrainer ziet 'gigafout' FC Twente: "Wordt voor 25 miljoen verkocht"

In de tijd dat Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer maar niet konden doorbreken bij FC Twente, was Theo ten Caat hun jeugdtrainer. Beiden waren eigenlijk goed genoeg voor het eerste elftal, maar werden genegeerd door onder meer trainers Marino Pusic en Gonzalo García en technisch directeur Ted van Leeuwen. Zerrouki bleef, maar 'wijsneus' Wieffer ging weg. Ten Caat dacht toen al: FC Twente heeft hier een grote fout gemaakt.

De oud-jeugdtrainer zag gelijk de potentie van Wieffer. "Bij de eerste bal die hij raakte, zei ik gelijk: zo!", vertelt hij in gesprek met NU.nl. "Hij kreeg een bal aangespeeld, hij legde 'm weg en liep door. Dat klinkt als een heel simpele actie, maar hij deed het in zo'n hoog tempo. Je kon gelijk zien dat hij verstand van voetbal had. Daar zit muziek in, dacht ik."

De trainers van het eerste elftal zagen het echter niet in Wieffer zitten. "Hij zei tegen een speler: 'Wat is dat voor een klotebal, je moet 'm daar spelen!' Hij was tactisch verder dan spelers uit het eerste elftal. Maar dat werd niet op prijs gesteld. Ze vonden hem een wijsneus", aldus Ten Caat, die vertelt dat er zelfs spelers zijn gaan klagen over Wieffer bij toenmalig hoofdtrainer Gonzalo García.

De middenvelder uit Borne speelde uiteindelijk slechts twee wedstrijden in het eerste elftal van FC Twente. "Hij was heel teleurgesteld dat hij geen kans kreeg. Ik zei altijd dat hij op trainingen moest laten zien dat hij de beste was. Dat ze later wel achter hun oren zouden krabben", zegt Ten Caat.

In de zomer van 2020 vertrok Wieffer door de achterdeur bij FC Twente. Hij had aanbiedingen van Jong Schalke, FC Emmen en Excelsior. "Ik zei dat hij naar Schalke moest gaan, zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink hoopte dat hij naar FC Emmen zou gaan, maar hij ging naar Excelsior. Dat is typisch Mats. Hij is eigenwijs. Maar dat is alleen maar mooi."

Na twee jaar Excelsior werd Wieffer verkocht aan Feyenoord. Daar doet hij het nu uitstekend. Ten Caat voorziet een grote toekomst voor de middenvelder. "Hij gaat zich gigantisch ontwikkelen bij Feyenoord en voor 25 miljoen euro verkocht worden. Nee, ik zuig dit niet uit mijn duim. Het zal me ook niet verbazen als hij ooit het Nederlands elftal haalt. Spelers kunnen snel doorgroeien. FC Twente zal zich achter de oren krabben. Ze hebben een gigantische fout met Wieffer gemaakt", besluit de voormalig jeugdtrainer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties