Oud-spelers FC Twente

Oud-trainer FC Twente Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden

Oud-trainer FC Twente Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden

Op maandagmiddag kwam het treurige nieuws naar buiten dat oud-trainer van FC Twente Kees Rijvers op 97-jarige leeftijd is overleden. De Bredanaar was tussen 1966 en 1972 oefenmeester bij de Tukkers en legde het sportieve fundament van de club. Als voetballer speelde hij onder andere bij NAC en maakt hij als een van de eerste Nederlandse spelers een transfer naar het buitenland, hij vertrok naar Saint-Étienne.

Als trainer liet hij een nieuwe wind waaien in de voetballerij. Rijvers gebruikte tactieken die vooruitstrevend waren voor zijn tijd. Bij FC Twente had hij een belangrijke rol in de professionalisering van de organisatie, hij wordt ook wel de sportieve grondlegger van de Tukkers genoemd. Ook op sportief vlak was Rijvers bij de club uit Enschede belangrijk, zo deed hij samen met zijn ploeg in het seizoen van 1968/1969 lang mee aan het kampioenschap, maar werd uiteindelijk derde. In totaal was hij 215 wedstrijden trainer bij FC Twente. In 2019 werd hij benoemd tot erelid van de Tukkers.

Naast zijn carrière als trainer bij FC Twente, was Rijvers oefenmeester van PSV. Hier groeide hij uit tot een ware clubheld. Zo zorgde hij ervoor dat ze na dertien jaar de eredivisie weer wonnen en pakte hij de UEFA-cup in 1978. Als speler kwam hij 33 keer uit voor Oranje, maar ook trainde hij het Nationale elftal. Hier legde hij in net als in Enschede het fundament voor een later succes. In 1983 liet hij onder andere Marco van Basten en Ruud Gullit debuteren, zij zouden vijf jaar later het EK winnen. Vorig jaar werd hij benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Rust zacht, Kees.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties