Oud-spelers FC Twente

Triest verhaal: Hoe 'Wodka Youri' Petrov in een zwart gat kwam en uiteindelijk overleed

Triest verhaal: Hoe 'Wodka Youri' Petrov in een zwart gat kwam en uiteindelijk overleed

Afgelopen maand overleed voormalig FC Twente-speler Youri Petrov. De oud-aanvaller, die 48 jaar oud werd, werd voorafgaand FC Twente - NEC Nijmegen geëerd met een minuut stilte. Petrov, destijds ook begeerd door het Ajax van Louis van Gaal, maakte in 1995 een miljoenentransfer van RKC Waalwijk naar FC Twente. Hij tekende een driejarig contact in Enschede, maar maakte deze drie jaar niet vol.

'Wodka Youri' Petrov, zoals hij destijds al werd genoemd, kampte namelijk met drankproblemen. Na zijn vertrek bij FC Twente heeft hij nog enkele jaren profvoetballer kunnen zijn, maar na zijn carrière ging het helemaal mis. Hij verloor alles door drankproblemen: zijn vrouw, zijn kinderen, zijn huis, zijn geld en zelfs zijn uitkering. In de laatste periode van zijn leven leefde hij in een hospice in Tilburg, waar hij eind april overleed.

"Het is een ongelofelijk treurig verhaal", vertelt Frank van Mosselveld, algemeen directeur bij RKC Waalwijk, waar Petrov tussen jarenlang speelde. "Hij leefde in een hospice ver van alle familie en bekenden die hij ooit heeft gehad. Normaal komt een oud-speler nog wel eens langs, maar Youri zag je nooit. Hij leidde al jarenlang een heel eenzaam en teruggetrokken bestaan."

Hans Werdekker kende Petrov goed. Hij speelde samen met de Petrov bij RKC en werd later zijn waarnemer. "Youri is echt een voorbeeld van een speler die na beëindiging van zijn loopbaan in een enorm diep zwart gat is geduikeld. Hij was van jongs af aan voetballer geweest en ineens moest hij het gewone leven in. Die stap kon hij helemaal niet maken. Ik heb hem van alles aangereikt en dan begon hij weer eens aan een cursus, maar daar hield hij dan ook snel weer mee op. ’s Ochtends om zeven uur opstaan om te gaan werken, dat was niets voor hem."

"Het alcoholgebruik werd steeds meer een probleem. Dat werd zo ernstig dat zijn vrouw bij hem wegging met de twee kinderen. Vanaf toen is het alleen maar minder met hem gegaan. Dat was heel sneu, want Youri was echt een aardige gast. Als voetballer was hij super gedreven en een leuke ploeggenoot, maar hij liep helemaal vast in het leven. Ik heb van alles geprobeerd om hem te helpen, maar uiteindelijk verwaterde ook ons contact. Als je dan het bericht krijgt van zijn overlijden, denk je toch even: had ik niet meer kunnen doen? Maar het was gewoon een heel lastige situatie door zijn verslaving", aldus Werdekker.

Petrov werd opgegroeid met het drinken van alcohol. "Youri vertelde me dat in Oekraïne iedereen dronk, dat het daar erbij hoorde. Als het heel koud was, kreeg hij als jongetje van een jaar of zeven een glaasje wodka te drinken voor hij naar school liep. Om het minder koud te hebben", besluit zijn oud-teamgenoot en -zaakwaarnemer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties