Oud-spelers FC Twente

Voormalig Twente-speler Youri Petrov op 48-jarige leeftijd overleden

Voormalig Twente-speler Youri Petrov op 48-jarige leeftijd overleden

Youri Petrov was een opmerkelijk figuur. De Russisch oud-aanvaller kwam in 1995 op jonge leeftijd als veelbelovende speler naar FC Twente, maar werd naar een aantal seizoenen ontslagen wegens drankproblemen. Petrov overleed zaterdag op 48-jarige leeftijd. We blikken een klein beetje terug op zijn levensverhaal.

Op zijn zestiende tekende Petrov zijn eerst profcontract bij het Oekraïense Dnipro Dnjepropetrovsk. Even later werd hij opgepikt door de Russische grootmacht Spartak Moskou. Een jaar later vertrok hij naar stadsgenoot Lokomotiv. In 1994 haalde RKC Waalwijk de rappe aanvaller Petrov naar Nederland. Daar deed hij het goed. Hij stond zelfs in de belangstelling van Ajax. Trainer Louis van Gaal moest de keuze maken tussen hem en Finidi George en koos uiteindelijk voor de laatste.

Petrov vertrok dus niet naar Ajax, maar verkaste in 1995 op 21-jarige leeftijd voor een recordbedrag naar FC Twente. De veelbelovende aanvaller tekende een contract voor drie seizoenen, maar maakte de drie seizoenen niet vol. 'Vodka Youri', zoals hij werd genoemd, werd ontslagen wegens drankmisbruik. De Rus kwam uiteindelijk tot 74 competitieduels voor FC Twente, waarin hij vijftien keer scoorde en vijf assists gaf.

De drankproblemen zetten zich ook daarna in zijn leven voort. Mensen probeerden hem wel te helpen, ook in Nederland, maar Petrov stopte niet met overmatig drinken. Hij verloor alles: zijn vrouw, zijn kinderen, zijn huis, zijn geld en zelfs zijn uitkering. Helaas is hij nu ook zijn leven verloren. Op 29 april 2023 overleed hij op 48-jarige leeftijd in een hospice in Nederland. Rust zacht, Youri.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties