Oud-spelers FC Twente

Update: Reden aanhouding Promes bekend, kansen voor uitlevering aan Nederland

Update: Reden aanhouding Promes bekend, kansen voor uitlevering aan Nederland

Quincy Promes was de afgelopen tijd met zijn club Spartak Moskou op trainingskamp in Dubai, een stad in de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de terugvlucht naar Rusland werd de oud-aanvaller van FC Twente aangehouden bij de grenscontrole en mee naar het politiebureau genomen. Hij zit nog altijd vast. Volgens Russische media keert Promes ook niet meer terug bij Spartak Moskou en is de verwachting dat hij wordt uitgeleverd aan Nederland.

Die berichten worden echter ontkend door het Openbaar Ministerie, dat sprak met NU.nl. Het nieuwsmedium meldt dat het niet duidelijk is of de aanhouding van Promes te maken heeft met zijn veroordeling in Nederland. Onlangs kreeg hij een celstraf van zes jaar opgelegd vanwege het smokkelen van 1.350 kilo cocaïne in 2020, nadat hij eerder al anderhalf jaar gevangenis opgelegd kreeg vanwege het steken van zijn neef met een mes.

Rusland wil Promes niet uitleveren aan Nederland. Met de Verenigde Arabische Emiraten zou dat wellicht wel mogelijk zijn. Sinds 2021 heeft Nederland een uitleveringsverdrag met de VAE, waarin staat: 'elke persoon op hun grondgebied uit te leveren die wordt gezocht met het oog op strafvervolging of de tenuitvoerlegging van een onherroepelijk vonnis'.

Update: Russische media melden dat Promes is aangehouden op grond van verdenking van het veroorzaken van een verkeersongeluk, waarbij hij de locatie na het ongeval ontvluchtte. De aanhouding en het vasthouden van Promes heeft dus geen verband met de straffen in Nederland, maar biedt wel kansen om Promes naar Nederland te krijgen. Rusland kan overigens niets doen, zo vertelt oud-schaatsster en parlementslid Svetlana Zjoerova tegenover Metaratings.ru. "Wij kunnen niets voor hem doen, hij is geen Russisch staatsburger. Er komen wel weer andere goede voetballers."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties