Oud-spelers FC Twente

Wieffer opgeroepen voor Oranje: "Heeft bij FC Twente de onderkant van voetbal gezien"

Wieffer opgeroepen voor Oranje: "Heeft bij FC Twente de onderkant van voetbal gezien"

Een aantal jaar geleden liepen er ergens op een bijveld in een klein teampje bij FC Twente twee talentvolle middenvelders rond: Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer. Theo ten Caat trainde het team en zag in beide spelers de potentie, maar trainer Gonzalo García en technisch directeur Ted van Leeuwen zagen de spelers niet zitten.

We zijn nu een paar jaar verder. Zerrouki speelt fantastisch bij FC Twente en Wieffer doet dat bij Feyenoord. Laatstgenoemde is nu zelfs opgeroepen voor het Nederlands elftal door bondscoach Ronald Koeman. Evert Bleuming weet nog dat het tweetal op het trainingscomplex van FC Twente liepen. "Dan moesten ze met een man of zes weer op een bijveld trainen met Theo ten Caat. Niemand die verder naar ze omkeek", vertelt de scout in gesprek met TC Tubantia.

"Mats en ook Ramiz hebben bij FC Twente echt de onderkant van het voetbal gezien. En als je dan ziet waar ze nu staan… Natuurlijk hebben bepaalde trainers daar een aandeel in gehad, maar dit hebben ze voor een heel groot deel aan zichzelf te danken."

"Toen FC Twente grote financiële problemen had, hadden ze nog geen cent om Mats aan te bieden. En dat gold trouwens ook voor Ramiz Zerrouki. Maar ik heb als een leeuw gevochten om dat toch voor elkaar te krijgen. Theo ten Caat kon zich er ook over opwinden. Als je eigen talenten hebt, móét je ermee aan de slag, zeker als er geen geld is", aldus Bleuming.

"Ik weet nog dat de club al meerdere keren een persbericht had klaarstaan, waarin stond dat hij had bijgetekend. Maar telkens werd dat op het laatste moment weer afgeblazen. Mats kreeg uiteindelijk dat contract en hij was zo blij dat hij in het nabijzijn van zijn familie in huilen uitbarstte. Maar toen dat contract afliep, moest hij alsnog weg."

"Ze vonden Mats altijd lastig bij FC Twente. En ja, dat kon hij ook zijn voor trainers. Maar dat kwam ook omdat hij over het spelletje nadacht en vaak twee stappen verder was dan de rest. Mats viel op door niet op te vallen, want alles wat hij deed was zo simpel. Maar juist dát trok me aan. Hij was al jong comfortabel aan de bal en vond altijd de juiste oplossing. Ik heb de laatste tijd speciaal op ’m gelet. Hij speelt nog precies zoals in de jeugd bij FC Twente: bijna alle ballen zijn goed, gaan naar dezelfde kleur én allemaal vooruit", zegt de scout van FC Twente.

"Mats is een intelligente jongen en een intelligente speler. Als je die combinatie hebt, pas je je in een nieuwe omgeving veel sneller aan. Donderdag tegen Shakhtar Donetsk zag je dat ook weer. Hij scant zijn omgeving en is altijd in beweging. Ik denk dat hij van alle spelers op het veld de meeste meters aflegt", besluit Bleuming.

Zerrouki en Wieffer gebroederlijk na FC Twente - Feyenoord, afgelopen januari

Wieffer opgeroepen voor Oranje: "Heeft bij FC Twente de onderkant van voetbal gezien"

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties