Nieuws

Rubin Kazan (Rusland)

Rubin Kazan (Rusland)

Rubin Kazan is een Russische club dat uitkomt in de hoogste voetbal divisie van Rusland, de Premjer-Liga. De club komt uit de gelijknamige stad Kazan (hoofdstad van republiek Tatarstan) en speelt haar thuiswedstrijden in het multifunctionele Centraal Stadion.

Oprichting

De club werd in 1936 opgericht vanuit de Gorboenov fabriek, een geheim bedrijf dat produceerde voor de defensie-industrie. Echter houdt de club 1958 aan als het officiële jaar van oprichting. De club kreeg destijds de naam Iskra Kazan en trad in dat jaar voor het eerst aan in de 2e klasse van het Russische voetbal.

In 1964 kreeg de club de huidige naam Rubin Kazan met uitzondering van de jaren 1992 en 1993 waar de club de naam Rubin-TAN droeg.

Promotie

In 2003 promoveerde Rubin Kazan voor het eerst in haar geschiedenis naar de hoogste klasse van het Russische voetbal. De club liet in het eerste seizoen direct van zich horen door als 3e te eindigen in de competitie en dus kwalificatie voor de UEFA cup afdwong. In dit laatst genoemde toernooi schakelde het Rapid Wien en BATE Borisov uit waarna het in de volgende ronde uit werd geschakeld door het Italiaanse Parma FC.

Kampioenschap

In 2008, volgens de nieuwe telling het 50-jarig bestaan van de club, werd de club verrassend kampioen van Rusland en was de na Zenit de 2e kampioen niet afkomstig uit Moskou. Het jaar erop prolongeerde Rubin Kazan de titel maar verloor deze in 2010 aan Zenit Petersburg.

Vorig seizoen maakte Rubin Kazan haar debuut op het hoogste niveau van Europa en wist te verrassen door uit bij en in Barcelona met 1-2 te winnen. Ook thuis kwam de club goed voor de dag en hielden ze de Catalanen op 0-0. Ook de andere topclub uit de poule, Inter Milaan, wist in Rusland niet te winnen en werd met een 1-1 gelijkspel terug naar Italië gestuurd. Echter was dit alles niet genoeg om te overwinteren in de CL waarna het doorstroomde naar de Europa League. Hier schakelde Rubin Hapoel Tel Aviv uit maar werd de ronde erop uitgeschakeld door de (op moment van schrijven) huidige club van Steve McClaren VFL Wolfsburg.

Ook dit jaar (2010) mocht de club uit Kazan weer meedoen op het hoogste podium en kwam het wederom in dezelfde poule met FC Barcelona. De twee andere tegenstanders waren FC Kopenhagen en Panathinaikos. Met 6 punten eindigde de club als derde en stroomde net als het jaar ervoor weer in bij de Europa League waar het werd gekoppeld aan FC Twente.

Centraal stadion

Het Centraal Stadion, vroeger het Lenin stadion, is een multifunctioneel stadion dat plaats biedt aan 30.133 toeschouwers en is voor de helft overdekt.

Het stadion werd officieel geopend op 25 juni 1960 voorafgaand aan de wedstrijd Iskra Kazan en Metallurg Kamensk-Uralski. De thuisclub wist de opening meer feestelijk te maken door het duel met 4-1 te winnen.

In 2006 werd het Centraal stadion grondig gerenoveerd en kreeg in 2010 een 4 sterren certificaat van de UEFA.

In 2012 zal Ruben Kazan de overstap maken naar een gloednieuw onderkomen dat plaats zal gaan bieden aan 45.000 toeschouwers. Dit stadion zal tevens één van de stadions zijn voor het WK in 2018. Hieronder een filmpje van dit hyper moderne stadion dat momenteel in aanbouw is.

[youtube]IsYXPh7Lvng[/youtube]

Geschiedenis en bezienswaardigheden Kazan

Kazan, de hoofdstad van republiek Tatarstan, vierde in 2005 haar 1000-jarig bestaan. Kazan behoort met ruim een miljoen inwoners tot de grootste steden van Rusland. De stad ligt aan de Wolga, op ongeveer 800 kilometer ten oosten van Moskou.

Kazan werd gesticht als fort door de Wolga-Bolgaarse volk. In de 13e eeuw werd Kazan een toevluchtsoord voor Tataren, welke door oprukkende Mongolen uit de nederzettingen ten oosten van Kazan verdreven waren. Alsnog werd Kazan voor korte tijd bezet door de Mongoolse Gouden Horde. Dezelfde Gouden Horde hield echter niet bijzonder lang stand in Kazan. In 1438 werden de Mongolen verdreven, waarop Kazan de hoofdstad werd van de machtige Kanaat van Kazan. Al gauw groeide Kazan uit tot een rijke handelsstad, wat ook te zien was aan de verschillende grote paleizen en moskeeën (het Tataarse volk stamt af van de Turken en zijn van oorsprong islamitisch) die verrezen.

Een eeuw later dreigde de stad wederom bezet te worden, ditmaal door de Russen. Kazan was echter een moeilijk te nemen vesting, en hoewel de Russen er in 1487 toch in slaagden, hielden ook zij niet lang stand. De Russen hadden echter geleerd van hun onderschatting van Kazan en kwamen in 1552 terug, ditmaal onder leiding van de niets-ontzienende Tsaar Iwan IV ("de Verschrikkelijke"). Zijn troepenmacht bestormde de stad, moordde een deel van de Tataarse bevolking uit en verwoestte de moskeeën. Iwan IV stuurde de meeste Tataren de stad uit en gaf hen die overbleven een gescheiden wijk in Kazan om te leven.

In de daaropvolgende jaren veranderde Kazan meermaals van leiderschap, maar de Tataren zouden altijd tweederangs burgers blijven. Moskeeën verrezen en werden weer afgebroken, verrezen en brandden af met grote stadsbranden, verrezen en werden weer afgebroken, etc. Toen Lenin aan de macht kwam werd het Tataarse geloof, ondanks dat Kazan inmiddels hoofdstad van republiek Tatarstan was, wederom onderdrukt (zoals elk geloof in die tijd).

Het zou duren tot 1991, de val van de Sovjetunie, voordat Kazan zich weer volledig kon profileren als hoofdstad van de Tataren. Vandaag de dag leven de Russen en de Tataren naast elkaar in vrede. 40% van de in totaal ruim 1 miljoen inwoners van Kazan is Tataars (en 50% is Russisch) en het Tataars is de eerst-gesproken taal in de stad, hoewel de Tataren natuurlijk bijna allemaal tweetalig zijn.

Nog steeds is de dubbele cultuur van de stad erg goed zichtbaar. Sterker nog, opvallend zelfs. Zo bevindt de grootste moskee van Kazan zich op steenworp afstand van het Kremlin. Het Kremlin van Kazan, dat op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed staat, is de grootste attractie van Kazan. Het Kremlin werd ontworpen door de architect die ook de Basilius Kathedraal op het Rode Plein vorm gaf. Het complex bestaat uit meerdere kathedralen, waaronder het 16e-eeuwse Maria Kathedraal.

Kazan behoort tot de meest welvarende steden in Rusland en is zowel een industrieel- als vervoerscentrum (het ligt aan de Wolga). De stad kreeg een facelift voor de festiviteiten van het 1000-jarig bestaan in 2005. De werkzaamheden aan de metrolijn werden opgeschroefd, zodat president Putin tijdens zijn bezoek aan het festival een ritje op de eerste metrolijn van Kazan kon maken. Ook kregen veel van de kerken en moskeeën in de stad grondige renovaties. Buiten het Kremlin behoort de 18e eeuwse Sint Pieter en Paul Kathedraal tot de attracties van de stad.

Verder is het leuk om een wandeling te maken langs het Bolaq Kanaal (en het Qaban meer), die de stad in twee delen splitst. Aan de ene kant ligt de erg Russische wijk Kazansky Posad met vele kerken. Aan de andere kant ligt het Tataarse district Staro-Tatarskaya Sloboda (= "Oud-Tataarse Voorstad") met de belangrijkste moskeeën.

Bron geschiedenis Kazan: www.ruslandreizen.net

Kazan op de kaart

[googlemap lat="55.796538" lng="49.1082" align="left" width="600px" height="400px" zoom="3" type="G_NORMAL_MAP"]Республика республика Татарстан, Rusland[/googlemap]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties