Samenvatting AZ - FC Twente seizoen 2022-2023 (1-1)

Na de 2-1 overwinning op PSV, stond voor FC Twente zondagmiddag opnieuw een kraker op het programma. Deze keer moest de ploeg van Ron Jans op bezoek bij AZ, de directe concurrent om de vierde plaats. Vorig jaar stapten de Tukkers als winnaar van het veld in Alkmaar, maar dit zat er deze keer niet in. De wedstrijd eindigde in een een 1-1 gelijkspel.

In de eerste helft gebeurde weinig noemenswaardigs op het vele balverlies na. Alleen AZ kreeg een goede kans om de score te openen, maar Reijnders, voormalig jeugdspeler van FC Twente, had het vizier niet op scherp staan. Wel opvallend was dat beide ploegen al voor rust moesten wisselen. Bij AZ ging Evjen geblesseerd naar de kant en bij FC Twente Kjolo. De Noor had teveel last van zijn rug na een duel met De Wit en werd vervangen door Brama.

Na rust zat er meer tempo in de wedstrijd en was het AZ dat in de 54e minuut gelukkig de score opende. Odgaard haalde uit en zag zijn van richting veranderde schot in het doel belanden. Unnerstall was kansloos. Vlak daarna was het tijd voor een dubbele wissel bij FC Twente. Vlap werd vervangen door Rots en Tzolis ging naar de kant voor Misidjan.

Halverwege de tweede helft voerde FC Twente de druk op in de zoektocht naar de gelijkmaker. In de 70e minuut was het bijna raak, maar Van Wolfswinkel had pech in de afronding. Hij omspeelde de keeper, maar raakte vervolgens vanuit een lastige hoek de paal. In de 79e minuut de laatste wissel bij FC Twente. Ugalde werd ingebracht voor Cerny.

Een minuut later was FC Twente dichtbij de verdiende gelijkmaker. Het was Zerrouki die zijn afstandsschot op de lat uiteen zag spatten. Toch werd FC Twente beloond. In de 83e minuut was het invaller Ugalde die tekende voor de 1-1. Ook credits naar Brenet die de bal op fraaie wijze afleverde bij de Costa Ricaan.

In de 84e minuut was het Misidjan die verdedigend belangrijk was door zich voor het schot van Reijnders te gooien. De bal kwam daarna op zijn arm, maar de scheids en VAR vonden het niet genoeg voor een strafschop. In de slotfase drong FC Twente nog aan maar tot een overwinning kwam het niet.

Door het gelijkspel blijft FC Twente vijfde op de ranglijst en loopt het een punt uit op nummer zes sc Heerenveen dat met 5-0 verloor bij Ajax.