Nieuws

Slechtste klassering sinds 2005-2006

Slechtste klassering sinds 2005-2006

FC Twente heeft zichzelf op de laatste speeldag met een 4-2 uitnederlaag tegen nummer zestien VVV-Venlo geblameerd en gaat als aangeschoten wild de play-offs in. Daarin is RKC Waalwijk donderdag (uit) en zondag (thuis) de eerste tegenstander. FC Twente-trainer Steve McClaren distantieerde zich nadrukkelijk van de wanvertoning in Venlo. „Wij zijn onze trots kwijtgeraakt in de laatste wedstrijden. We hebben spelers nodig die kunnen en willen vechten voor FC Twente. Dat mis ik de laatste tijd. Dit is Twente onwaardig.”

Het moeras waarin FC Twente wegzakt, blijkt steeds weer dieper te zijn dan ooit voor mogelijk was gehouden. Het is nog maar twee maanden geleden dat FC Twente naaste concurrent PSV in eigen huis vernederde (2-6) en de gedoodverfde titelkandidaat was. Toch is het uiteindelijk niet de tweede landstitel, maar een zeer teleurstellende zesde plaats geworden op zestien (!) punten van kampioen Ajax, de slechtste klassering sinds het seizoen 2005-2006.

FC Twente begon nog overtuigend aan de wedstrijd en kwam op voorsprong via Leroy Fer. Vlak voor rust kwam VVV-Venlo uit het niets op gelijke hoogte door een goal van revelatie Yanic Wildschut. In de tweede helft nam FC Twente via Nacer Chadli weer de leiding, maar zorgden Danny Holla, FC Twente-huurling Steven Berghuis en Michael Uchebo ervoor dat VVV-Venlo met een goed gevoel de promotie/degradatieplay-offs in kan.

Brama toonde begrip voor de boosheid bij de supporters, die een spandoek ontrolden waarop werd opgeroepen om harder te werken. „Ik begrijp dat wel. We hebben niet alleen onszelf, maar ook de supporters voor lul gezet. Maar het is niet zo dat het aan de inzet ligt. Iedereen heeft wel hard gewerkt. Het is een repeterend verhaal. We begonnen nog wel goed, maar gaven te gemakkelijk de goals weg. Op het eind stond er geen team meer op het veld, maar speelden we als elf individuen.”

De clubleiding zal harde conclusies moeten trekken uit het mislukte seizoen. Het vertrek van Bryan Ruiz en Theo Janssen – die met hun individuele kwaliteiten de afgelopen jaren veel hebben verhuld – is onvoldoende opgevangen, de selectie is niet divers genoeg en kwetsbaar in de breedte, terwijl de afgelopen maanden hebben aangetoond dat de mentale weerbaarheid onvoldoende is. Bij het aankoopbeleid moet de ’p’ van persoonlijkheid een grotere rol gaan spelen.

Extra vervelend voor de clubleiding is de schade die trainer Steve McClaren heeft opgelopen door de totale ineenstorting. De Engelsman zag zijn in het kampioensjaar opgebouwde status als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar diezelfde McClaren heeft nog wel een twee jaar doorlopend contract en zal de opbouw van het nieuwe elftal vorm moeten geven. Van trainer veranderen zal geen optie zijn na de vele wisselingen aan het trainersfront de afgelopen jaren.


Op korte termijn moet FC Twente zich opladen voor de play-offs tegen RKC Waalwijk, maar dat zal erg lastig zijn na de zoveelste opdoffer op rij, besefte ook Fer. „Voor RKC is alles mooi. Voor hen is het een kans om iets moois te halen, maar voor ons is het een moeten.” Brama: „Zij hebben iets te winnen, wij kunnen alleen maar verliezen. Het belangrijkste is, dat we nu niet naar elkaar gaan wijzen, maar met z’n allen vol voor de playoffs gaan.”

Van twee kanten wordt er aan de vakantie van de spelers geknibbeld met het overwerk van de playoffs en het vroege instromen in de eerste voorrondes van de Europa League. Dat is echter de laatste zorg van Fer. „Ik vind het juist prettig, dat we weer vroeg kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen, want we hebben wel iets goed te maken tegenover de club en onze supporters.”

Bron: Telesport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties