FC Twente Nieuws

Sponsorverbod gaat ook FC Twente financieel hard raken

Sponsorverbod gaat ook FC Twente financieel hard raken

De regering gaat de reclames voor online kansspelen nog verder beperken. Eerder werd al besloten dat bekende Nederlanders niet meer mochten worden ingezet om mensen aan te sporen een gokje te wagen. Vanaf 1 januari 2023 mogen online casino's geen ongerichte reclame meer maken en per 1 januari 2025 is ook sponsoring in de sport niet meer toegestaan. Dit laatste heeft ook invloed op FC Twente.

De Enschedese club heeft namelijk een contract met TOTO. Het Nederlandse gokbedrijf heeft een plekje weten te bemachtigen op de mouw van het shirt van FC Twente. Het contract loopt tot medio 2023 en kan dus uiterlijk worden verlengd tot 1 januari 2025. FC Twente ontvangt hiervoor tussen de 200.000 en 300.000 euro per jaar. In totaal heeft TOTO tien clubs aan zich weten te binden.

Ook AZ en FC Volendam zullen hard worden geraakt. Beide clubs hebben recentelijk een deal gemaakt met BetCity als shirtsponsor. Als de nieuwe regels worden doorgevoerd zullen beide clubs in 2025 hun hoofdsponsor verliezen. Eric Konings, negen jaar actief voor Unibet en tegenwoordig werkzaam als consultant voor onder andere de Nederlandse Online Gambling Association (NOGA), laat weten dat bijna alle clubs die een deal hebben hard zullen worden geraakt.

Deals onvervangbaar

De reden is eenvoudig. De gokmarkt is een nieuwe markt waarin veel geld omgaat. Geld dat door de clubs is meegenomen in de meerjarenbegroting. Dit zijn de clubs vanaf 1 januari 2025 grotendeels kwijt. "Hiermee valt in feite een hele kamer in je sponsorhuis weg. Clubs kunnen deze deals ook niet vervangen. Dat is zo bij een hoofdsponsor op het shirt, maar dit waren nieuwe partnerships, zoals clubs die ook al hadden voor verzekeraars en energiebedrijven", aldus Konings tegenover Voetbal International.

KNVB bezorgd

Ook de KNVB maakt zich zorgen. "Een sponsoringverbod heeft zeer vergaande financiële gevolgen. De effecten van de coronacrisis zijn nog steeds voelbaar in het betaald voetbal door het gemis van publiek in de stadions. Dit verbod raakt de bedrijfsvoering opnieuw. De sector gaat daarom nu eerst goed kijken naar het voorstel van het kabinet. Clubs, leagues en sportorganisaties komen op korte termijn met een gezamenlijke reactie in de vorm van een sectorplan. Dat we zullen bespreken met de Tweede Kamer en kabinet."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties