FC Twente – ADO Den Haag 2010-2011

FC Twente heeft in de "topper" tegen ADO Den Haag de volle drie punten binnen weten te slepen. Omdat Ajax enkele minuten voor de aftrap 2 punten verspeelde in Rotterdam tegen het nietige Excelsior was dit DE kans om de Amsterdammers voorbij te streven.

FC Twente begon weinig overtuigend aan het duel en ook ADO was aan het aftasten. Twente nam wel het initiatief maar wist het eerste half uur niet te overtuigen. Na enkele speldenprikjes van Twente was het Janssen die in de 27e minuut van het duel aan mocht leggen voor een makkelijk gegeven vrije trap op de rand van het 16-meter gebied. Tot vreugde van iedere Tukker flikte Theo het wederom door de bal door de muur in de verre hoek achter de doelman van ADO te werken. Trainer van ADO van den Brom kon het moeilijk verkroppen en werd na enkele uitspraken jegens de scheids doorverwezen naar de tribune.

De kampioen, die vanaf het begin al Wout Brama en Peter Wisgerhof wegens kwetsuren miste, kreeg meerdere kansen. Denny Landzaat zag een fraai schot door doelman Gino Goutinho maar net uit de bovenhoek getikt. Dwight Tiendalli strandde na een aardige actie op dezelfde keeper. Marc Janko knalde bij een 1-0-voorsprong hard op de lat.

Waar FC Twente de score uit had moeten breiden scoorde ADO vlak voor rust de gelijkmaker na eerst een knullige actie van Douglas waarna Rosales de bal vervolgens kinderlijk door het centrum probeerde uit te verdedigen. Buylkin onderschepte de bal, blesseerde zich tijdens deze actie, maar scoorde ondanks de blessure de 1-1 waarna hij zich ter aarde aarde stortte.

ADO putte moed uit de meevaller vlak voor de rust en kwam kort na de hervatting op voorsprong. Kubik zorgde voor de 1-2, na een goed uitgespeelde uitval. Enkele minuten later zag scheidsrechter Pol van Boekel een handsbal van de Haagse verdediger Pascal Bosschaart en gaf FC Twente een strafschop. Bryan Ruiz benutte de meevaller, 2-2.

Uitgerekend in de fase dat ADO Den Haag het betere van het spel had, sloeg FC Twente opnieuw toe. In de 70e minuut kopte Janko de 3-2 binnen, na een voorzet van Ruiz. Voor de Oostenrijker was het zijn vijfde treffer voor zijn nieuwe club.

ADO wist vlak voor tijd nog één maal gevaarlijk te worden maar een vrij schot op doel verdween over het doel in de tribunes.

De doelpunten aan de kant van FC Twente werden gemaakt door Theo Janssen 27' ,Bryan Ruiz 57' en Marc Janko 70'. Met 51% Balbezit en 15 overtredingen was het geen bijzonder mooie en goede wedstrijd echter zijn de drie punten het meest belangrijk en kijken vol belangstelling uit naar de uitwedstrijd tegen Willem II.