FC Twente Nieuws

Uitgelicht: 40 jaar vrijwilliger bij FC Twente: “Alles gaat vanuit het hart"

Uitgelicht: 40 jaar vrijwilliger bij FC Twente: “Alles gaat vanuit het hart"

Deze week extra aandacht voor een bijzondere man wiens leven bijna altijd in het teken heeft gestaan van FC Twente. We hebben het over Hennie Ardesch, voormalig doelman van FC Twente en dit jaar 40 jaar actief als vrijwilliger bij de club uit zijn Enschede. De inmiddels 74-jarige Ardesch is nog altijd actief voor de club en peinst er niet over om te stoppen met zijn activiteiten. “Alles gaat vanuit het hart en ik vind het geweldig mooi om de club te promoten. Waar ik ook ben.”

Hennie Ardesch werd geboren op 29 oktober 1943 in Enschede en sloot als pupil aan bij het Enschedese Phenix. Later maakte hij de overstap naar Sportclub Enschede en werd in 1965 één van de eerste contractspelers van FC Twente na de fusie tussen de Enschedese Boys en Sportclub Enschede. Ardesch kan zich het eerste seizoen nog goed herinneren.

“Ik begon als vierde keeper achter Kees Warringa, Gerrit klein Poelhuis en Johan langkamp. Warringa begon als eerste doelman, Klein Poelhuis heeft één wedstrijd gespeeld tegen Sparta (4-0 verlies, red.), en Langkamp kwam helemaal niet aan bod. En toen werd ik ineens naar voren geschoven. Ik heb het eerste seizoen twee maanden in het eerst elftal gespeeld, waaronder de kampioenswedstrijd van Ajax in het Diekman.” Een bijzondere wedstrijd voor Ardesch want na afloop werd hij door niemand minder dan Johan Cruijff gepolst of hij interesse had om naar Ajax te komen. “Na die wedstrijd heeft Johan Cruijff mij in opdracht van Rinus Michels benaderd of ik bij Ajax wilde komen spelen. Maar ik had ook al een aanbieding liggen van ADO. En aangezien de keeper van het Nederlands elftal bij Ajax in de goal stond heb ik tegen Johan gezegd: No way!”

Atletico Madrid

Het was niet de laatste keer dat een toptransfer lonkte voor de goalie. In 1971, inmiddels in dienst van ADO Den Haag, werd hij benaderd door de trainer van Atletico Madrid. “We reisden af naar Spanje om daar een toernooi te spelen en in de finale speelden we tegen Atletico Madrid. We wonnen met 3-2 en na afloop kreeg ik de erkenning van Marcel Domingo.” Oud doelman van het Franse nationale team en destijds trainer van Atletico. “Hij wilde na de finale twee spelers van ons hebben; Wietze Couperus en ondergetekende. Het mooiste was dat een vakman jou kiest en zegt: dat is de man die ik wil hebben. Maar we hadden pech dat er op dat moment een verbod was voor Spaanse clubs om buitenlanders aan te trekken. Dit verbod zou worden opgeheven, maar dat duurde uiteindelijk nog twee jaar. In 1973 was Johan Cruijff de eerste Nederlandse speler die na het verbod de overstap maakte. Hij tekende bij FC Barcelona.”

Van een toptransfer is het nooit gekomen, maar het is niet iets waar Ardesch ‘s nachts wakker van ligt. Na zijn transfer naar ADO Den Haag merkte hij al snel dat alleen voetballer zijn niet het door hem gewenste bestaan was. “Toen ik naar ADO ging heb ik maanden getraind en toen kwam ik tot de conclusie dat ik er iets naast wilde gaan doen. En dat is vanaf dat moment voor mij altijd de reden geweest om te vragen: wat hebben jullie maatschappelijk? Ik kon wel zes keer van club veranderen, maar nergens kreeg ik een bevredigend antwoord op die vraag.

Tweede periode bij FC Twente

In 1973 besloot Ardesch te kiezen voor een baan als hoofdverkoper bij ASPA. Hij kon kiezen uit diverse vestigingen en koos voor een terugkeer naar zijn geboortestad. Hij was nog geen dag terug of FC Twente voorzitter Henk Olijve hing aan de telefoon. Eerste doelman Piet Schrijvers was geschorst voor drie Europese duels en de vraag was of hij terug wilde keren als tweede doelman. Ardesch twijfelde geen moment en tekende voor de tweede keer bij zijn jeugdliefde FC Twente.

Het seizoen erop vertrok Schrijvers naar Ajax en werd Volkmar Gross aangetrokken als diens vervanger. Echter was het Ardesch die als eerste doelman startte, maar een blessure gooide vervolgens roet in het eten. "Ik heb dat seizoen 14 wedstrijden gespeeld in de competitie met de minst gepasseerde verdediging en de vierde ronde van de Europa cup gehaald. Ik raak geblesseerd en daarna kwam ik er niet meer in. De doodsteek voor mij is geweest dat ik nooit trainde in de middag omdat ik zat met mijn werk. Hierdoor had ik geen volledige steun van de groep. Dan hoor je niet bij de groep en laten ze je uiteindelijk vallen. Ik was natuurlijk teleurgesteld maar heb het aanvaard en ben netjes op de bank gaan zitten.” Na nog een jaar bij Go Ahead Eagles en FC VVV besloot Ardesch in 1977 een punt te zetten achter zijn professionele carrière die hem drie KNVB bekerfinales en één UEFA cup finale bracht. Hij ging aan de slag bij de amateurs van Sportlust en in 1978 keerde hij terug onder de lat bij Sportclub Enschede.

Onverwacht belletje van FC Twente

In de zomer van 1978 kwam hij op een wel heel bijzondere manier weer in contact met FC Twente. De Tukkers speelden in Zweden een oefenwedstrijd tegen het Zweedse Göteborg en alle drie de keepers van FC Twente waren niet beschikbar voor die wedstrijd. Van Gerven had zijn been gebroken, tweede doelman Pasveer moest fysiotherapie-examen doen voor fysiotherapie en de derde doelman Marcel Fleer was ziek. "Toen belde FC Twente mij op of ik mee wilde naar Zweden. Na overleg met Sportclub mocht ik mee en vanaf dat moment heb ik echt van alles gedaan binnen FC Twente. Gedeeltelijk betaald en gedeeltelijk niet betaald, maar ook alle veertig jaar als vrijwilliger.”

Ik heb jarenlang penalty’s gestopt omdat de eerste selectie keepers van FC Twente dat niet mochten, heb jarenlang meegedaan bij FC Twente All Stars, ben keeperstrainer en teammanager geweest bij FC Twente Vrouwen en doe sinds 2005 tot op heden rondleidingen in de Grolsch Veste. Daarnaast ben ook al jaren actief voor scoren in de wijk. Toch kan Ardesch geen echt hoogtepunt noemen.

“Ik kan niet zeggen dat het één mooier is dan het ander. Want als je iets niet leuk vindt om te doen, dan doe je het niet. Alles gaat vanuit het hart en ik vind het geweldig mooi om de club te promoten. Waar ik ook ben. Ik noem het penalty’s stoppen bij de amateurclubs. Dat vond ik prachtig. Met die gastjes op de foto want die vonden dat natuurlijk mooi. Ik heb zelf vroeger geleerd, ik was toen 12, dat als ik ooit in het betaalde voetbal terecht mocht komen, ik elke vraag zou honoreren. Als jong spelertje was Frans de Munck mijn idool en daarom had ik een tekening voor hem gemaakt en opgestuurd naar zijn club Fortuna ‘54. Daarna vroeg ik wekenlang aan mijn moeder of er post was en of mijn idool gereageerd had. Nooit heb ik iets meer van gehoord en de teleurstelling was enorm. Dat is voor mij de reden geweest om altijd elk verzoek voor handtekening of foto te honoreren. Dus als FC Twente dan vroeg of ik wat wilde doen voor de kinderen, dan deed ik dat. Het is voor het plezier van de kids.”

“Wat ik ook altijd nog mooi vind is het geven van de rondleidingen. Ik maak daar een feestje van. Ik kan als oud-speler natuurlijk ook hele andere dingen vertellen dan iemand die niet voor de club heeft gevoetbald. Ik vertel er altijd wel iets extra's bij. Als voorbeeld in de bestuurskamer. Daar hangt nu de originele vaandel van de Enschedese boys, maar daar hingen in het verleden de geportretteerde vaandels van Sportclub en de Boys. En daartussen hing het rode shirt. Maar dat is hartstikke fout. Het eerste shirt van ons was niet rood. En zo kan ik zoveel vertellen. De eerste matchfixing van FC Twente en noem maar op.”

Heracles Almelo

Wat veel mensen niet weten is dat Ardesch ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij Heracles. Hij werd in 1993 aangesteld als technisch manager toen de club op sterven na dood was. Nadat hij besloot uit het bestuur van de KNVB afdeling Twente te stappen werd hij benaderd door de club uit Almelo.

“Ik wist toen nog niets van de problemen die Heracles had want nadat ik de handschoen oppakte bleek pas dat Heracles in principe failliet was. De club had een schuld van 1,2 miljoen gulden, maar om dat gat te vullen werd dit bedrag renteloos ter beschikking gesteld door een sponsor van de club. We hebben via twee sponsoren twee spelers aangetrokken. Dick Kooijman van Vitesse voor 8000 gulden en Klaas Vink van De Graafschap voor 10.000 gulden. Daarnaast heb ik nog twee spelers van FC Utrecht kunnen huren om zo voldoende spelers te hebben voor de competitie. Niemand wilde op dat moment bij Heracles voetballen omdat er natuurlijk geen geld was.”

Om de groep te motiveren kwam Ardesch samen met een sponsor met een stunt om de ploeg te motiveren. “We hebben toen bedacht dat als een speler twee doelpunten maakte, hij een middag in een Ferrari mocht rijden. En voor de verdediging gold dat bij nul tegendoelpunten er een helikoptervlucht werd georganiseerd. Dit werd beschikbaar gesteld door een sponsor waardoor er wat leven in de brouwerij kwam. We werden door deze actie landelijk nieuws en uiteindelijk ging de ploeg zelfs zo goed draaien dat op één punt na naast promotie werd gegrepen.”

Het goede seizoen bleek de redding voor Heracles want door de sportieve resultaten was er veel interesse in de spelers. "Ik verkocht vier spelers voor een gezamenlijk bedrag van 1,6 miljoen gulden. We hebben de geleende 1,2 miljoen euro teruggegeven aan de sponsor en vanaf dat moment had de club 400.000 gulden over om financieel gezond te blijven. En dat is uiteindelijk ook gelukt.”

Degradatie FC Twente

Wat Ardesch in 1993 wel lukt bij Heracles, lukte Jan van Halst dit seizoen niet bij FC Twente. Uitgerekend in het jaar dat Ardesch veertig jaar in dienst is als vrijwilliger daalt zijn club af naar de eerste divisie.

"Dat is triest. Maar het heeft blijkbaar zo moeten zijn. Als je de perikelen van de afgelopen jaren nakijkt dan is het prachtig dat je vorig seizoen op de zevende plek eindigde. En dat je dit jaar dan de klapper krijgt die eigenlijk niet nodig was geweest. Dat is triest en bijzonder sneu voor alle medewerkers en de grote schare supporters. Maar het heeft blijkbaar zo moeten zijn. Je had dit seizoen een spelersgroep die teveel wedstrijden onnodig heeft verloren. Dan heb je ook nog een dubbele trainerswissel gehad wat niet heeft gebracht wat men ervan had verwacht. Oorzaak en gevolg. Maar met support van alle supportersgroepen Vak P en De Vriendenkring en daarnaast met ondersteuning van het zakenleven, moeten we in staat zijn sterk en snel terug te komen. Want FC Twente hoort in de eredivisie thuis en ik hoop mijn steentje bij te kunnen dragen."

Uitgelicht: 40 jaar vrijwilliger bij FC Twente: “Alles gaat vanuit het hart"

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties