Wedstrijdverslag: Eerste thuisnederlaag sinds 10 maart 2013

In een wedstrijd die werd gespeeld voor 29.600 toeschouwers nam FC Twente vanaf het begin het heft in handen. Toch stond het na de eerste helft 0-2 voor de uitploeg. In de tweede helft gooide Schreuder het roer om door met tactische wissels de wedstrijd weer in handen te willen krijgen. Er volgde een rode kaart aan Groningse kant en toen de 1-2 aan Twentse kant werd gemaakt, kolkte de Grolsch Veste.

De toon was aan het begin van de eerste helft snel gezet. FC Twente drong FC Groningen terug op eigen helft met korte, snelle combinaties. Met een aantal kansen werd de thuisploeg steeds gevaarlijker. Toch was het Groningen dat op voorsprong kwam. Na een strakke voorzet van Tjarron Chery kwam Michael de Leeuw voor zijn directe tegenstander en kopte hij raak in de 19e minuut.

Twente wilde zich snel herpakken, maar wist geen vuist te maken. De Trots van het Noorden kreeg in de 28ste minuut een vrije trap op een interessante plek. Chrey schoot de bal hard over de muur. Marsman stond goed en het leek een eenvoudige redding te gaan worden. Helaas liet de jonge doelman van Twente de bal tussen zijn handen doorglippen en op die manier leidde Groningen met 0-2 in Enschede.

Na een begin waarin het spel op en neer golfde, nam Twente wat later in de tweede helft de controle van de wedstrijd over. Youness Mokhtar was in de kleedkamer achtergebleven en de Noor Torgeir Børven nam zijn plaats in het veld in. Schreuder koos dus voor een ander systeem. Groningen leek zich in eerste instantie geen zorgen te hoeven maken.

Twente kon maar mondjesmaat gevaarlijk worden, maar dit leidde niet tot grote kansen. Daarnaast speelde Twente tegen een ijzersterke defensie en doelman. Ondanks de 0-2 voorsprong vond Danny Hoesen van Groningen het nodig om in de 81e minuut zijn noppen op de enkels van Cuco Martina te zetten. Dit leidde tot een rode kaart voor de Amsterdammer.

[google]In de 88ste minuut maakte Castaignos de bevrijdende 1-2 en daarmee werd het weer een wedstrijd. Een zinderende slotfase kon de stand niet gelijktrekken en daarmee lijdt FC Twente de eerste thuisnederlaag sinds 10 maart 2013. Toen was Vitesse met 0-1 te sterk door een goal van Wilfried Bony.

Commentator Evert ten Napel van Fox Sports verwoordde het misschien nog wel het mooist: "Het verhaal van FC Twente was het verhaal van net-niet".

Geel: Schilder, Martina (FC Twente), De Leeuw (FC Groningen)

ROOD: Hoesen (81) (FC Groningen)

Opstelling FC Twente: Marsman, Martina, Bengtsson (Ould-Chikh/70), Bjelland, Schilder, Ebecilio(Tapia/84), Ziyech, Mokotjo, Corona, Castaignos, Mokhtar (Børven/46).

Opstelling FC Groningen: Padt, Hateboer, Botteghin, Kappelhoef, v. Nieff, Antonia (Mahi/57), Hiariej, Kieftenbeld, Chery(Van der Laan/87), De Leeuw, Hoesen.