Twente Insite

FC Twente Nieuws

Wekking: “Als FC Twente degradeert, is de kiem voor dat debacle toen gelegd”

Wekking: “Als FC Twente degradeert, is de kiem voor dat debacle toen gelegd”

Bij het instappen gaf Gertjan verbeek al aan dat een nieuwe trainer aanstellen gedurende het seizoen bijna nooit het zogenaamde shockeffect teweeg zal brengen. Hieraan was niets gelogen want sinds zijn aanstelling gaat het niet heel veel beter als onder René Hake.

Laatstgenoemde scoorde 0,75 punt per wedstrijd en Verbeek staat op een gemiddelde van 0,56. Hierbij moet wel mee worden genomen dat Hake voral tegen de zogenaamde ‘kleintjes’ speelde en Verbeek het moest doen met 2x Ajax, 2x PSV, 2x sc Heerenveen en 2x AZ. Toch is er gemor want het systeem dat Verbeek erin probeerde te slijpen lijkt niet te worden begrepen. Drie centrale verdedigers en twee opkomende backs. Volgens Verbeek geen 5-3-2, maar het probleem ligt bij het feit dat de trainer de spelers niet duidelijk kan maken wat ze precies moeten doen.

In Nederland groeien spelers op in een 4-3-3 systeem waarin iedereen exact weet wat zijn taak is. Met drie centrale verdedigers achterin is er onrust gecreëerd en bij ieder tegendoelpunt kijken de spelers elkaar met een vragende blik aan wie de doelpuntenmaker nu eigenlijk had moeten dekken. Volgens Verbeek is zijn ploeg stabieler geworden met drie centrale verdedigers, maar sinds zijn aanstelling kreeg de ploeg gemiddeld 2,1 doelpunt per wedstrijd tegen. Hake incasseerde met vier verdedigers 1,2 tegendoelpunt per wedstrijd. Hierbij kan niet alleen maar gewezen worden naar het zwaardere programma.

Kwaliteit selectie

Toch heeft het volgens clubwatcher Peter Wekking van Voetbal International zeker ook te maken met de kwaliteit van de selectie. “Het is allemaal het gevolg van de ondoordachte samenstelling van de selectie. Als FC Twente degradeert, dan is de kiem voor dat debacle gelegd tijdens de afgelopen transferzomer. Met 6,5 miljoen euro hebben de Enschedeërs nog steeds een heel behoorlijk spelersbudget, maar ze bezochten afgelopen zomer de verkeerde winkels.”

“Technisch directeur Jan van Halst en toenmalig trainer René Hake haalden vooral kwantiteit in plaats van kwaliteit”, vervolgt Wekking zijn verhaal. “Van de dertien nieuwelingen die FC Twente destijds vastlegde, heeft meer dan de helft amper een basisplaats. Sommigen zijn zelfs alweer weg. Ook werd de balans tussen links- en rechtsbenige spelers en het evenwicht tussen verdedigend en aanvallend ingestelde karakters verwaarloosd. In augustus, toen de competitie al op gang was gekomen, had FC Twente vier spelers die als rechterspits uit de voeten kunnen en slechts één linksback.”

“Sinds Sander Boschker in 2014 zijn carrière beëindigde, missen de Enschedeërs een keeper die punten pakt. Daarnaast ontbreekt een trefzekere spits zoals Enes Ünal, die vorig seizoen achttien doelpunten maakte en daarmee direct bijdroeg aan vijf overwinningen en drie gelijke spelen. Een betrouwbare doelman en een spits die gemakkelijk scoort geven rust aan een elftal.”

“Meer dan ooit giert de degradatiestress door de regio. De achterstand tot de veilige vijftiende plaats is opgelopen tot vijf punten en vrijdag wacht de beladen derby tegen Heracles. In Almelo, op kunstgras. Gertjan Verbeek heeft nog acht wedstrijden om te laten zien dat hij de juiste man is op de juiste plaats”, besluit de clubwatcher.

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JanHarryYvon Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan
Gast
Jan

Verbeek traint Heracles volgend seizoen en de seizoenen erna tot hij met pensioen gaat.
Lekker relaxed in de middenmoot, kan hij z’n huis afbouwen en lekker schnabbelen op TV.
Gaat hij er misschien ook weer beter uitzien.

Harry
Gast
Harry

Je gaat je afvragen waarom Ted van Leeuwen weg is. Hij had wel de goede contacten om spelers te halen waar men iets aan had. Ben benieuwd wat de echte reden van zijn vertrek is.

Yvon
Gast
Yvon

Dat zijn gdeeltelijk ook pamiekaankopen geweest.. FCT moest snel winkelen na de uitverkooo en had daarom niet veel te eisen ..