ADO Den Haag - FC Twente (1-1) 2011-2012

Je zou er een goed boek van kunnen maken. FC Twente leidde precies twintig dagen geleden in een crisis bij PSV in door in Eindhoven met de magische cijfers van 2-6 te winnen. Wat daarop volgde waren twee nederlagen in de competitie en uitschakeling in Europa en slechts één moeizame zege bij De Graafschap. Vandaag slonken de titelkansen van de Tukkers wéér ietsje. In Den Haag werd het ternauwernood 1-1.

ADO kwam al na 6 minuten op voorsprong door een doelpunt van Ebi Smolarek. Na iets meer dan een uur kwam FC Twente op 1-1 door een treffer van Glynor Plet. Verder deden zich weinig kansen voor.

Evenals midweeks bij De Graafschap kwam FC Twente al snel op achterstand. Al in de 6e minuut scoorde Ebi Smolarek, in de rebound nadat Peter Wisgerhof een hoekschop had weggewerkt. Het was eerste optreden van de Pool sinds het onlangs op 54-jarige leeftijd overlijden van zijn vader, de legendarische oud-international Wlodzimierz Smolarek. Ebi keek omhoog na zijn succes. Het was ook nog eens zijn 250e wedstrijd als betaald voetballer.

Daarna nam FC Twente het initiatief over, zonder echt tot uitgespeelde kansen te komen. Kopballen waren er van Glynor Plet, Willem Janssen en Nacer Chaldi, maar die brachten Gino Coutinho in het Haagse doel nauwelijks in verlegenheid. Verder was het spel van de Enschedese club onzorgvuldig. Op basis van meer inzet wonnen de Haagse spelers vaak de persoonlijke duels.

FC Twente miste in de spits Luuk de Jong. De topschutter raakte enkele dagen eerder tegen De Graafschap geblesseerd aan de enkel. Plet, in de winterstop overgenomen van Heracles Almelo, verving hem. Ook doelman Nikolai Michailov was nog niet fit. Achterin keerde Peter Wisgerhof terug na een hamstringblessure. Kennelijk kwam de rentree te vroeg, want kort voor rust werd de routinier alweer vervangen door de jonge Duitser Nils Röseler.

Na de hervatting leed FC Twente aanvankelijk vooral balverlies. De verkeerde passes volgden elkaar in hoog tempo op. Daar kwam pas na een minuut of tien verandering in. Het herstel leidde na iets meer dan een uur tot de gelijkmaker. Plet kopte in na een voorzet van Roberto Rosales, die voortdurend gebruik maakte van de ruimte die er op rechts lag.

Ook daarna behield het duel een rommelig karakter. FC Twente had niet de kracht en het overzicht de gehavende opponent onder druk te zetten. Kansen deden zich verder ook nauwelijks nog voor. Wel schoot invaller Wesley Verhoek, nota bene oud-ADO, in extra tijd snoeihard op de paal.

Statistieken ADO Den Haag - FC Twente 1-1

1-0 Smolarek (6)