Analyse: Dit is waarom FC Twente in de eerste helft weg werd gespeeld

FC Twente kende donderdagavond een zeer moeizame eerste helft. De Tukkers keken na een halfuur spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Dit had er mede mee te maken dat de ploeg van Jans de nodige moeite had met het aanvalsspel van Fiorentina. Maar wat deden de Italianen dan zo goed?

Voetbal International zocht dit uit. Al in de tweede minuut werd het gevaar van de thuisploeg duidelijk. Door de samenwerking van linksbuiten Sottil en linksback Biraghi werd door laatstgenoemde de bal panklaar op het hoofd van González gelegd. De Argentijnse rechtsbuiten wist de bal al vroeg in de wedstrijd binnen te koppen.

FC Twente had er de nodige moeite mee om de linkerkant van Fiorentina te verdedigen. Brenet had er moeite mee om verdedigend wat in te brengen tegen de linksback en linksbuiten van de Italianen. Hier moet bij worden vermeld dat de rechtsback op weinig hulp kon rekenen van Rots. Daardoor kwam Brenet regelmatig tegenover beide spelers van de Italiaanse linkerkant te staan.

In de rust greep Ron Jans in. Rots werd vervangen door Cerny. De jonge rechtsbuiten uit de eigen jeugdopleiding kende namelijk aanvallend ook een zware eerste helft. Rots won slechts één van de zes duels en leed zeven keer balverlies in slechts achttien aanrakingen. Dat blijkt uit de statistieken van Opta.

De wissel van Cerny bracht nieuwe impulsen aan de ploeg van Jans. In de 65e minuut wist de Tsjechische rechtsbuiten zelfs de aansluitingstreffer te maken op assist van Smal. Ook verdedigend droeg de international zijn steentje bij. Cerny wist Biraghi in bedwang te houden gedurende het tweede bedrijf. De linksback creërde geen enkele kans meer uit open spel.