Volg ons op Social Media

Columns

Column: Leer van het verleden, leef in het heden, bereid je voor op de toekomst!

Gepubliceerd

op

sfeeractie-fc-twente-pec-zwolle-rood-regeert-supporters
Foto: Pro Shots

Het heden:

Alle leidinggevenden in de Wout-saga hebben zwaar gefaald. Ted van Leeuwen en Paul van der Kraan hebben het laten begaan. Richard Peters, de hoofdverantwoordelijke perschef, heeft staan neuspeuteren terwijl de landelijke media los ging over Brama. Sterker nog, neus-spelunker Peters, heeft  in het stadion andermaal een ‘teken’ van obladi oblada formaat gekregen, en volledig genegeerd.  Alle gelederen binnen de club hebben een Olifant op de middenstip zien staan, geen hond heeft er wat aan gedaan.

Eerlijk is eerlijk: Wout Brama staat bij FC Twente op de loonlijst  om te voetballen, om te trainen en om een meerwaarde te zijn in de kleedkamer.  Dit is alomvattend, de waarheid zonder emotie. Wil Brama meer invloed dan moet dit in samenspraak met de trainer die simpelweg hoger staat in de hiërarchie. De trainer bepaalt de tactiek, strategie en opstelling, niet de voetballer Wout Brama. Dit is de realiteit van het heden waar geen supporter omheen kan draaien, ongeacht ‘emotie’.

Het verleden:

In tegenstelling tot de boodschap op het spandoek bij FC Emmen is Wout niet Twente. Wout is een werknemer waarvan we allen hopen dat hij meerwaarde heeft vanwege het statussymbool, nu en in de toekomst. In het verleden hoopten we dat Van Halst, Rutten  en vele anderen hun statussymbool om konden zetten in onsterfelijkheid. Decepties. Zo ook is Sander Boschker Mr. Twente niet, maar allen waarderen we dat hij nog immer bij ons is en overduidelijk van Drommel een topkeeper heeft gemaakt. Brama als veldspeler mag dan symbool staan voor de recente promotie, maar Drommel heeft voor ons zeer veel punten gepakt in het kampioensjaar. Dus Boschker heeft direct en indirect prijzen voor ons gepakt.  Kortom: met Brama en Boschker hebben we in loopgraven gezeten,  lest we forget! Clubhelden!

De (nabije) Toekomst:

Supporters, directeuren, RvC-leden, staf en spelers zullen de huidige situatie anders moeten managen dan is gedaan in het degradatie jaar. Het degradatie jaar begon met negativisme in het stadion, een selectie zonder balans en cohesie, reuring in alle gelederen, trainers die onbekwaam werden bevonden, een RvC die de meest idiote beslissingen nam en een identiek ultra-zwakke directie. Raakvlakken met het degradatie jaar zijn legio. 

Anders dan in het degradatie jaar zullen ze intern de komende dagen vertrouwen moeten opbouwen en uitstralen. Publiekelijk afgeschilderde verzoening tussen Boschker en Brama is een must, daarmee creëer je rust! De perschef zou er goed aan doen een zoetsappig filmpje op te hoesten van lachende en knuffelende Garcia, Brama, Boschker, Kraan en Leeuwen.  Zwengel aan die propaganda machine!

Vervolgens moeten deze zaterdag tegen AZ Boschker, Brama en Garcia vóór de start van de wedstrijd hand in hand het veld opkomen en onmiddellijk richting Vak P bewegen, harmonie tonen, noaberschap uitdragen. Dit genereert automatisch positieve energie vanaf de tribunes, hetgeen overslaat op het veld en strijdbaarheid oplevert. Van AZ en Heerenveen win je alleen als je ‘De Hel van Enschede’ nieuw leven inblaast. De supporters zullen positieve energie moeten kanaliseren richting het team, winst of verlies. Geen negatieve spandoeken. Geen zwarte rook. Geen witte zakdoekjes. Als de behoefte er is om ongenoegen bekend te maken, wacht daar dan in godsnaam mee totdat we ons veilig hebben gespeeld! Vermijdt die negatieve spiraal! Leer van het verleden!

Het klinkt vliegerig, het klinkt als zoetsappige Ratelband pseudo-psychologie, ik weet het. Maar heb ik ook een punt?

M. Bos

8 Reacties

8 Comments

 1. Henk ter Grote

  13 februari 2020 at 16:26

  en nu is er genoeg gezegd en kunnen de neuzen de zelfde kant op, want doorgaan met verwijten maken heeft geen zin. Begin opnieuw en stel als eerste eens een spits op, in de jeugd loopt Lammert Roosien, geef hem een kans net als Menig (rechtsbuiten) Noa Lang (linksbuiten). Jeroen Bosch,Brama,Aburjania (middenveld). Verdonk/ troupee (backs) Latibeaudiere,beijen, drommel.
  En train de backs op het uitschakelen van hun direkte man aan de buitenlijn. Zo komt er tenminste aanvallend gevaar van Twente,dat tevens de achterstelijn meer ontlast.(aanval is nog altijd de beste verdediging, naast goed positie spel). Nu nog de juiste maint setting en de weg omhoog is in zicht.

 2. Ramon

  13 februari 2020 at 13:56

  Als je al niet snapt dat ‘Wout is Twente’ niet letterlijk genomen moet worden kun je beter niet eens aan een column beginnen. En dat geldt ook m.b.t. de rest van dit zwetsverhaal. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend, en daarmee wel goed aansluitend op het spel van FC Twente in de afgelopen pakweg 15 wedstrijden.

  • Mat

   13 februari 2020 at 14:57

   Dat de voorbeelden volgen van Halst, Rutten en Boschker, die eveneens Twente niet zijn, lijkt reden genoeg om aan te nemen dat het spandoek niet letterlijk genomen is, maar dat gesteld wordt dat niemand groter is dan de club.

 3. Stef

  13 februari 2020 at 13:47

  Men dempt de put als het kalf is vedronken, Twente gaat het niet redden, de keuken devisie zal het nieuwe startpunt worden theoretisch gezien. Theoretisch omdat geldschieters niet meer mee zullen doen waardoor Twente in het straatje failliet past. Verandwoordelijken voor dit cenario zijn makkelijk aan te wijzen, Ted, Garcia, en de technische staf, allen hebben verstek laten gaan.

 4. Scorit

  13 februari 2020 at 12:59

  Bos leuk geprobeerd. De beschuldigingen van Boschker en García waren zo scherp en vernederend, dat de wonden voorlopig niet dicht gaan. De uitkomst van het besloten gesprek kan niet anders zijn, dat Brama heeft gezegd: Ik vergeet dit nooit maar ik zal voorlopig mijn mond houden en positief opstellen.
  RvC en directie zorg er zal voor, dat García zelf stopt, want anders komt het dit jaar niet meer goed.

 5. Tukkerpower

  13 februari 2020 at 12:51

  Wat een zwetsverhaal, het mankeert er nog maar aan dat je Boschker en Brama samen een videoclip wil laten opnemen waarin ze hand in hand Kumbaya staan te zingen. Brama is de aanvoerder het is zijn plicht aan te geven dat het systeem en de aanpak niet deugd. Dat Garcia zo’n eigengereide klootzak is die denkt dat hij de Messias is, is niet Brama’s fout. Ophouden met dat zalven en pleisters plakken maar nu ingrijpen voor het te laat is. Garcia out, Boschker alleen de keepers laten trainen en een echte trainer voor de groep zetten. Niet een zenuwpees die radeloos langs de kant staat te bedenken welke verkeerde wissel hij nu weer zal toepassen. En aan het eind van het seizoen de trap van bovenaf grondig schoonvegen.

 6. vosje3

  13 februari 2020 at 11:28

  Nee je hebt geen punt…de toekomst is, dat dit Twente zo slecht speelt dat deze trainer er totaal geen barst van begrijpt en de spelers niet kan sturen hoe ze moeten spelen. U haalt RKC aan als voorbeeld waar het ook rommelt, maar u kan ook kijken naar Feyenoord, Vitesse die zijn met een ander trainer beter gaan spelen. Maar blijf lekker met oogkleppen op naast u trainer staan,dan is het eind van FC Twente in de eredivisie in zicht en het bestaan van de club ook, want de gemeente en de geldschieters pompen echt geen stuiver meer in een slecht georganiseerde club als Twente.
  fijne dag verder.

  • Mat

   13 februari 2020 at 11:42

   Kijkende naar de ranglijst hoeven we slechts plaats 16 te ontlopen. 18 en 17 zijn vergeven aan RKC en Ado, de buffer van 7 punten is voldoende om de komende 5 wedstrijden te overleven, daarna volgt weer een periode waarin we punten kunnen pakken. Een nieuwe trainer had tijdens de winterstop gebracht moeten worden, daarvoor is het nu simpelweg te laat. FCT supporters hebben meerdere trainers afgezet, laat deze trainer zichzelf aub afzetten. Daarna zal de RVC Ted van Leeuwen afzetten, er is simpelweg teveel voorgevallen om nog enig vertrouwen te hebben in deze TS. Alles op z’n tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

kalma-vanmechelen-weerden-fc-twente-vrouwen-juichen kalma-vanmechelen-weerden-fc-twente-vrouwen-juichen
FC Twente Nieuws11 minuten geleden

BREAKING: FC Twente Vrouwen wint eerste editie Eredivisie Cup

FC Twente Vrouwe heeft vandaag de eerste hoofdprijs van het seizoen 2019-2020 in de wacht gesleept. De ploeg van Tommy...

fc-twente-az-2019-2020-menig-vieren-doelpunt fc-twente-az-2019-2020-menig-vieren-doelpunt
Eerste elftal5 uur geleden

Menig vol bravoure: “Ik heb vaker gezegd dat ik weet wat ik kan”

Queensy Menig kreeg door de voetblessure van Aitor de kans om zich te bewijzen in de basis. De eerste wedstrijd...

gonzalo-garcia-fc-twente-emmen-2019-4-0 gonzalo-garcia-fc-twente-emmen-2019-4-0
Eerste elftal5 uur geleden

Garcia kent manco sc Heerenveen: “Hoop dat dat morgen ook zo is”

Gonzalo Garcia zal aanstaande zaterdag hoogstwaarschijnlijk met dezelfde elf spelers beginnen als tegen AZ en FC Utrecht. Afgelopen week had...

giorgi-aburjania-fortuna-fc-twente-2019-2020-juichen giorgi-aburjania-fortuna-fc-twente-2019-2020-juichen
Eerste elftal6 uur geleden

Aburjania strijdlustig: “We moeten deze wedstrijd winnen”

Afgelopen zomer werd Giorgi Aburjania voor twee seizoenen gehuurd van FC Sevilla. De middenvelder werd naar Enschede gehaald als ervaren...

Pro Shots Pro Shots
Eerste elftal9 uur geleden

“Heracles krijg voor niet al teveel geld de zeggenschap over een heel groot deel van de opleiding”

Volgens Leon ten Voorde heeft de nieuwe samenwerking met Heracles Almelo verregaande consequenties voor FC Twente. Hij snapt niet dat...

aitor-huilie-cantalapiedra aitor-huilie-cantalapiedra
Eerste elftal10 uur geleden

Onduidelijkheid over Aitor die ook sc Heerenveen moet laten schieten

Voor FC Twente staat zaterdagavond de belangrijke thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma. Een belangrijke wedstrijd omdat het bij...

leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia leon-ten-voorde-pusic-garcia-garcia
Eerste elftal11 uur geleden

“Binnen FC Twente verbazing en ongeloof over samenwerking voor 10 jaar met Heracles”

De details over het nieuwe samenwerkingsverband tussen FC Twente en Heracles Almelo heeft in Enschede wat stof doen opwaaien. Donderdag...

mats-wieffer-jong-fc-twente-heracles-2019-2020 mats-wieffer-jong-fc-twente-heracles-2019-2020
FC Twente Nieuws12 uur geleden

Jong FC Twente verdwijnt, beloften bezig aan laatste seizoen

FC Twente en Heracles Almelo zijn nog in onderhandeling over de invulling van de nieuwe gezamenlijk jeugdopleiding. De clubs hebben...

Luuk-de-Jong-Douglas-FC-Twente-2012 Luuk-de-Jong-Douglas-FC-Twente-2012
Eerste elftal14 uur geleden

Terugblik: FC Twente boekt belangrijke zege op sc Heerenveen

FC Twente neemt het zaterdagavond in de eredivisie op tegen sc Heerenveen. In het seizoen 2009-2010 stelden de Tukkers de...

Anna-Lena-Stolze-fc-twente-vrouwen-ajax-2020 Anna-Lena-Stolze-fc-twente-vrouwen-ajax-2020
Eerste elftal1 dag geleden

Insta-week: Wereldgoal Stolze, Matos is back en balende spelers na nederlaag

In de wekelijkse rubriek 'Insta-week' zetten wij een aantal Instagram-berichten (van de afgelopen week) van huidige, maar ook oude spelers...

Advertentie