Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Volop vragen bij de FC

Column: Volop vragen bij de FC

Wat gaat er gebeuren bij FC Twente? Deze vraag is bij veel voetbalmensen die ik spreek een dagelijks terugkerend onderwerp. Er is nog steeds geen technisch directeur, er zijn nog haast geen spelers gecontracteerd, wat gebeurt er met de spelers en trainers van afgelopen seizoen, wie moeten voor de club behouden blijven, wie is de trainer, wie assisteert hem? Vragen, vragen en nog eens vragen.

In plaats van antwoorden, wierp directeur Velderman vorige week nog meer vragen op door een zeventiental mensen te ontslaan. Hij moet bezuinigen, moet de hoogte van de begroting verlagen. Dat is een logisch verhaal, maar waarom het hoofd van de afdeling ticketing erbij zit, snappen weinig mensen. Waarom de dokter van het team, Bas Peijs, moet opstappen, vinden sommigen onlogisch, maar dat ook Jeroen Wotte (foto) en Annemarie Fhij ontslag aangezegd kregen, snapt niemand. Wotte is de teammanager en Fhij houdt zich o.a. bezig met allerhande randvoorwaarden rond het eerste elftal. Ze was al 28 jaar werkzaam bij de club. Wotte was er een jaar. Jan van Halst stelde hem destijds aan vanwege diens netwerk in de voetballerij en vooral om wie hij is. Van Halst wilde de functie professionaliseren. Want vergis je niet in de taakomschrijving van een teammanager. Hij maakt en voert het programma uit van de voorbereiding op een nieuw seizoen, hij zorgt ervoor dat een nieuwe speler snel wegwijs is in Enschede en Hengelo, helpt hem met het zoeken naar een huis en soms met het vinden van een baan voor de partner en regelt veel andere zaken die spelen rond de selectie, de wedstrijden en trainingskampen.

Een paar jaar geleden deed wijlen Toon Renes dat werk. Hij deed het voor nop, zoals hij altijd zei. Het was vrijwilligerswerk en hij deed het graag. Heel voetballend Nederland kende de eigenzinnige Enschedeër. Ik hoorde dat Velderman Wotte heeft ontslagen, omdat er weer een vrijwilliger zou worden aangesteld voor de functie van teammanager. Een soort Renes dus. In dat verband wordt Jan van Staa genoemd, maar dat zal een loos gerucht zijn, omdat de 63-jarige Van Staa ook een salaris zal eisen voor een dergelijk dienstverband. Hoe dan ook, het ontslag van o.a. Wotte is niet te vatten. Net als een paar jaar geleden tijdens de periode Van den Belt/Van de Laan/Trebbe toen o.a. de scouting werd opgedoekt, worden ook nu weer in het voetbaldeel van de club een of meer belangrijke pionnen weggesneden. Dat lijkt op paniekvoetbal.

Verder is, vooral wat betreft een groot aantal brandende vragen, het wachten op de nieuwe technisch-directeur. Weer een hardnekkig gerucht: vandaag zou Ted van Leeuwen voor deze functie terugkeren bij de club. Hij schijnt weer te vertrekken bij het Deense Esbjerg. We zullen het zien, maar het is geen publiek geheim dat lang niet iedereen bij FC Twente zit te wachten op Van Leeuwen, omdat hij in zijn vorige periode slechts bezig was met het eerste elftal en zich niet bekommerde om de beloften en de jeugdafdeling. Een technisch-directeur moet de hele club besturen en niet alleen de A-selectie.

Maar ook daarvoor geldt: laten we afwachten waarmee de club een deze dagen op de proppen komt. Zeker is wel dat deze functie snel moet worden ingevuld, omdat er bijna dagelijks knopen moeten worden doorgehakt in de technische hoek van de FC.

Gijs Eijsink
Twente Sport

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jan Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan
Gast
Jan

“slechts bezig was met het eerste elftal en zich niet bekommerde om de beloften en de jeugdafdeling”
En is dat niet het enigste wat telt komend seizoen? Juist het eerste elftal terug naar de eredivisie!