Connect with us

Columns

Column: WK Qatar 2022

Published

on

johan-derksen-qatar-2022
Foto: Veronica Inside

Ik vraag me af waar uw wokeness met betrekking tot het WK 2022 in Qatar ineens vandaan komt. Roeptoeter Derksen heeft een ongenuanceerde mening en fungeert als Moraliteit Goeroe der Lage Landen, waardoor u allen ineens hoog moreel besef heeft?

Slavernij

Ik vraag u nu om 5 dingen aan te raken in uw nabijheid. Telefoon, slaven in China. Keyboard PC/Laptop, slaven in Vietnam. T-Shirt, slaven in Bangladesh. Uw tafel? Ja, zelfs de IKEA heeft excuses aangeboden voor dwangarbeid door Oost Duitse politieke gevangenen. Neem even een slok van uw chocolademelk, oh nee wacht, cacao, slavernij.

De pandemie is weldra voorbij, dan gaat u allen weer op vakantie. Gezellie kiekjes maken bij de Piramides. Helaas, kan niet, immers: gebouwd door slaven. Dan maar naar de Chinese muur? Neen, dat kan u ook niet: Slavernij. Dan maar naar het hypermoderne Dubai? Nein, nein, nein! Gebouwd door dezelfde type moderne slaven als in Qatar.

FIFA

Ik was in Zuid Afrika, Johannesburg. Loonslaven bouwden daar een stadion waarvoor krotten van de nog armere mensen werden weggevaagd. Sloppenwijk-bewoners kregen netjes een plaatsvervangend krot, 500 meter verderop. De FIFA Exclusion Zone van 2 Kilometer in omtrek van dat stadion had enorme impact op de lokale economie. Enorm negatief.

Google alstublieft Brazil FIFA Exclusion Zones of Brazil World Cup Riots. U leest niets anders dan corruptie, politiegeweld en het verkwanselen van publiek geld. Waar was  Nationale Moraliteit Goeroe Derksen in de aanloop naar deze evenementen? Waar was uw verontwaardigde stem?

Qatar

Ik kan u met zekerheid vertellen dat vele gebouwen die nu worden gebouwd in Qatar ook gebouwd zouden worden zonder het WK 2022. Andere steden in golfstaten, waar ik ook woonachtig ben geweest, zijn evenredige mega-bouwputten met identieke problematiek. Maar waar begint de problematiek?

De ellende begint vaak bij oplichters uit bijvoorbeeld India die ongeschoolde Indiase werkers rekruteren. De werkers betalen een ‘recruiter’ een heftige som en vervolgens worden ze naar Het Midden Oosten gevlogen. De voorman van de moderne slaaf komt uit eigen land. De manager is vaak een willekeurige immorele Arabier. De wegkijkende projectmanager en zakkenvullende top-executives zijn geschoolde westerlingen, met bloedende neuzen.

Toerisme

Ik was in Sri Lanka, een jaar of twee na de Tsunami? Wat helpt een dergelijke natie na een ramp? Toerisme. Waardoor floreren landen als Thailand? Toerisme. Waardoor krijgt de slaaf uit Myanmar in Thailand een beter leven? Toerisme. Door te gaan, brengen we verandering teweeg waar we staan.

Altruisme

Het argument ‘de ogen van de wereld zijn op Qatar gericht’ is weldegelijk een steekhoudend argument. De ‘ogen’ leggen druk op de overheid, de overheid legt druk op bouwbedrijven, de bouwbedrijven leggen op hun beurt druk op uitvoerende sub-contractors. Hierdoor ontstaat dus uiteindelijk een verbeterde situatie voor de ‘werker’.

Moeten we dan geen statement maken en geen aandacht besteden aan de overledenen en misstanden aldaar? Jawel, absoluut. Het artikel dat rept over 6.500 doden van The Guardian zelf is aangepast. Stadions zijn een druppel op de plaat. Oplossingen liggen bij overheden en multinationals, en niet bij Virgil van Dijk. 

Toch, voetbal is de loep die het probleem blootlegt. Dus, vraag spelers om met een rouwband te spelen, een bezoekje te brengen aan een labour camp of vraag ze een fonds op te richten en te doneren aan mensen die aan stadions hebben gewerkt. We kunnen duizenden altruïstische liefdadigheidsinitiatieven bedenken, een boycot is het slechtste idee denkbaar. U boycot elektrisch rijden toch ook niet omdat dit kind slavernij in De Congo ten gevolge heeft?

Laat die dedaine populistische snor in Hilversum ongenuanceerd schreeuwen en infantiel sneren uitdelen naar volstrekt onschuldige mensen als Ronald de Boer. Wat betreft De Boer, met hem zaten we in Qatar regelmatig aan het bier in een Irish Pub genaamd Garveys. Ik kan u vertellen: De Boer heeft meer ‘kantine’ in zich dan al die geschminkte blaaskaken van Veronica Inshite bij elkaar.

Matthijs Bos

1 Comment

1 Comment

 1. Steve

  9 maart 2021 at 10:07

  Dus wat je zegt is dat we beter geen aandacht aan wantoestanden kunnen geven?
  Wees blij dat ze juist een keer op de bres springen.

  Hij heeft gewoon gelijk in deze en je kan zeggen dat Virgil etc er niks aan kunnen doen maar dan moeten ze zich verder ook onthouden van moralistisch gedrag anders wordt het wel heel hypocriet.

  Een boycot is het enige wat dat soort landen wat zegt en wat internationaal ook aandacht trekt. Je kan met een miljoen vlaggetjes gaan zwaaien hier in Nederland of lekker met 2000 man op het malie veld gaan staan, je kan geld inzamelen voor familie van de nabestaanden maar dat boeit ze echt niks in Quatar of bij de FIFA.

  Je moet een keer beginnen met het aanpakken van deze malafide praktijken dus waarom niet nu!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

wout-brama-aanvoerder-fc-twente-2020-2021-band. wout-brama-aanvoerder-fc-twente-2020-2021-band.
Eerste elftal19 uur ago

Behoudt aanvoerder Brama de komende weken zijn basisplek?

Wout Brama maakte afgelopen weekend zijn rentree in de basis bij FC Twente. Brama moest de gehele voorbereiding missen vanwege...

jeroen-heubach-fc-twente-all-stars jeroen-heubach-fc-twente-all-stars
Eerste elftal21 uur ago

Video: Heubach speelt hoofdrol in gevatte aankondiging voor winactie

FC Twente heeft haar supporters woensdagochtend een unieke kans geboden. In samenwerking met TOTO geeft de club een paar behoorlijk...

propper-unnerstall-twente-utrecht-13-september-2021-grolsch-veste propper-unnerstall-twente-utrecht-13-september-2021-grolsch-veste
Eerste elftal22 uur ago

Van Staa en Van Wissing loven Unnerstall: “Superlatieven komen tekort”

Hoewel FC Twente afgelopen weekend aantrad met een ‘gemankeerd elftal’, wist het toch voor de eerste keer dit seizoen te...

robin-propper-aanvoerder-fc-twente-augustus-2021 robin-propper-aanvoerder-fc-twente-augustus-2021
Eerste elftal23 uur ago

Afellay laaiend enthousiast over Pröpper: “Die kan voorlopig niet meer stuk”

Afgelopen weekend wist Robin Pröpper er voor de tweede keer in korte tijd voor te zorgen dat het tijdens de...

jan-de-jong-directeur-eredivisie-cv-2020 jan-de-jong-directeur-eredivisie-cv-2020
Eerste elftal23 uur ago

Betaald voetbal-directeuren complimenteren supporters: “Loyaal gebleven”

De directeuren Jan de Jong (Eredivisie CV), Marianne van Leeuwen (KNVB) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie) hebben een statement...

virgil-misidjan-training-fc-twente-2021 virgil-misidjan-training-fc-twente-2021
Eerste elftal23 uur ago

Misidjan wilde te graag en raakte geblesseerd: “Ik heb daar nu van geleerd”

Virgil Misidjan kwam afgelopen zomer transfervrij naar FC Twente. Na een deel van de voorbereiding te hebben meegedraaid, raakte Misidjan...

supporters-vak-p-twente-augustus-2021 supporters-vak-p-twente-augustus-2021
Eerste elftal1 dag ago

Video: Vanaf de tribune | Pröpper brengt Vak-P in extase

Afgelopen zaterdag wist FC Twente voor de eerste keer dit seizoen de volle buit te pakken. FC Utrecht, werd in...

janko-luuk-de-jong-theo-janssen-brama-fc-twente-inter. janko-luuk-de-jong-theo-janssen-brama-fc-twente-inter.
Eerste elftal2 dagen ago

On this day: FC Twente tegen Inter in eerste Champions League-duel ooit

Het Champions League seizoen van 2021-2022 is dinsdagavond begonnen. Elf jaar geleden begon het Champions League seizoen 2010-2011. In dat...

gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen ago

‘Smal is niet gevaccineerd’: “Dan moet je misschien maar niet gaan spelen”

Nadat de selectie van FC Twente anderhalf jaar lang nauwelijks geteisterd werd door coronabesmettingen, was het enkele weken geleden dan...

klaas-jan-huntelaar-schalke-2020-2021 klaas-jan-huntelaar-schalke-2020-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Voormalig FC Twente-target Huntelaar stopt definitief met voetballen

Klaas-Jan Huntelaar klaar met voetballen, zo meldt Voetbal International. Het voormalig FC Twente-target heeft op 38-jarige leeftijd besloten om zijn...