Connect with us

Columns

Column: WK Qatar 2022

Published

on

johan-derksen-qatar-2022
Foto: Veronica Inside

Ik vraag me af waar uw wokeness met betrekking tot het WK 2022 in Qatar ineens vandaan komt. Roeptoeter Derksen heeft een ongenuanceerde mening en fungeert als Moraliteit Goeroe der Lage Landen, waardoor u allen ineens hoog moreel besef heeft?

Slavernij

Ik vraag u nu om 5 dingen aan te raken in uw nabijheid. Telefoon, slaven in China. Keyboard PC/Laptop, slaven in Vietnam. T-Shirt, slaven in Bangladesh. Uw tafel? Ja, zelfs de IKEA heeft excuses aangeboden voor dwangarbeid door Oost Duitse politieke gevangenen. Neem even een slok van uw chocolademelk, oh nee wacht, cacao, slavernij.

De pandemie is weldra voorbij, dan gaat u allen weer op vakantie. Gezellie kiekjes maken bij de Piramides. Helaas, kan niet, immers: gebouwd door slaven. Dan maar naar de Chinese muur? Neen, dat kan u ook niet: Slavernij. Dan maar naar het hypermoderne Dubai? Nein, nein, nein! Gebouwd door dezelfde type moderne slaven als in Qatar.

FIFA

Ik was in Zuid Afrika, Johannesburg. Loonslaven bouwden daar een stadion waarvoor krotten van de nog armere mensen werden weggevaagd. Sloppenwijk-bewoners kregen netjes een plaatsvervangend krot, 500 meter verderop. De FIFA Exclusion Zone van 2 Kilometer in omtrek van dat stadion had enorme impact op de lokale economie. Enorm negatief.

Google alstublieft Brazil FIFA Exclusion Zones of Brazil World Cup Riots. U leest niets anders dan corruptie, politiegeweld en het verkwanselen van publiek geld. Waar was  Nationale Moraliteit Goeroe Derksen in de aanloop naar deze evenementen? Waar was uw verontwaardigde stem?

Qatar

Ik kan u met zekerheid vertellen dat vele gebouwen die nu worden gebouwd in Qatar ook gebouwd zouden worden zonder het WK 2022. Andere steden in golfstaten, waar ik ook woonachtig ben geweest, zijn evenredige mega-bouwputten met identieke problematiek. Maar waar begint de problematiek?

De ellende begint vaak bij oplichters uit bijvoorbeeld India die ongeschoolde Indiase werkers rekruteren. De werkers betalen een ‘recruiter’ een heftige som en vervolgens worden ze naar Het Midden Oosten gevlogen. De voorman van de moderne slaaf komt uit eigen land. De manager is vaak een willekeurige immorele Arabier. De wegkijkende projectmanager en zakkenvullende top-executives zijn geschoolde westerlingen, met bloedende neuzen.

Toerisme

Ik was in Sri Lanka, een jaar of twee na de Tsunami? Wat helpt een dergelijke natie na een ramp? Toerisme. Waardoor floreren landen als Thailand? Toerisme. Waardoor krijgt de slaaf uit Myanmar in Thailand een beter leven? Toerisme. Door te gaan, brengen we verandering teweeg waar we staan.

Altruisme

Het argument ‘de ogen van de wereld zijn op Qatar gericht’ is weldegelijk een steekhoudend argument. De ‘ogen’ leggen druk op de overheid, de overheid legt druk op bouwbedrijven, de bouwbedrijven leggen op hun beurt druk op uitvoerende sub-contractors. Hierdoor ontstaat dus uiteindelijk een verbeterde situatie voor de ‘werker’.

Moeten we dan geen statement maken en geen aandacht besteden aan de overledenen en misstanden aldaar? Jawel, absoluut. Het artikel dat rept over 6.500 doden van The Guardian zelf is aangepast. Stadions zijn een druppel op de plaat. Oplossingen liggen bij overheden en multinationals, en niet bij Virgil van Dijk. 

Toch, voetbal is de loep die het probleem blootlegt. Dus, vraag spelers om met een rouwband te spelen, een bezoekje te brengen aan een labour camp of vraag ze een fonds op te richten en te doneren aan mensen die aan stadions hebben gewerkt. We kunnen duizenden altruïstische liefdadigheidsinitiatieven bedenken, een boycot is het slechtste idee denkbaar. U boycot elektrisch rijden toch ook niet omdat dit kind slavernij in De Congo ten gevolge heeft?

Laat die dedaine populistische snor in Hilversum ongenuanceerd schreeuwen en infantiel sneren uitdelen naar volstrekt onschuldige mensen als Ronald de Boer. Wat betreft De Boer, met hem zaten we in Qatar regelmatig aan het bier in een Irish Pub genaamd Garveys. Ik kan u vertellen: De Boer heeft meer ‘kantine’ in zich dan al die geschminkte blaaskaken van Veronica Inshite bij elkaar.

Matthijs Bos

1 Comment

1 Comment

 1. Steve

  9 maart 2021 at 10:07

  Dus wat je zegt is dat we beter geen aandacht aan wantoestanden kunnen geven?
  Wees blij dat ze juist een keer op de bres springen.

  Hij heeft gewoon gelijk in deze en je kan zeggen dat Virgil etc er niks aan kunnen doen maar dan moeten ze zich verder ook onthouden van moralistisch gedrag anders wordt het wel heel hypocriet.

  Een boycot is het enige wat dat soort landen wat zegt en wat internationaal ook aandacht trekt. Je kan met een miljoen vlaggetjes gaan zwaaien hier in Nederland of lekker met 2000 man op het malie veld gaan staan, je kan geld inzamelen voor familie van de nabestaanden maar dat boeit ze echt niks in Quatar of bij de FIFA.

  Je moet een keer beginnen met het aanpakken van deze malafide praktijken dus waarom niet nu!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

joel-drommel-willem-ii-fc-twente-2020-2021 joel-drommel-willem-ii-fc-twente-2020-2021
FC Twente Nieuws5 uur ago

Het dreigde fout te gaan: “Vader Drommel sloeg vorige week met de vuist op tafel”

Een paar weken geleden bereikte Drommel een persoonlijk akkoord met PSV. Terwijl Drommel relatief snel een overeenkomst sloot met PSV...

gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste
Eerste elftal9 uur ago

Komt FC Twente er nog bovenop? “Het vertrouwen is echt weggeëbd”

FC Twente verloor zaterdagavond de Overijsselse derby van PEC Zwolle. Hoewel de Tukkers veel de bal hadden, werden er weinig...

danilo-pereira-da-silva-fc-twente-vvv-2020-2021-veste danilo-pereira-da-silva-fc-twente-vvv-2020-2021-veste
Eerste elftal9 uur ago

Is de kritiek op Danilo onterecht? “Te makkelijk om alleen naar Danilo te wijzen”

FC Twente verloor zaterdagavond zonder te scoren van PEC Zwolle. Hoewel de Tukkers de hele wedstrijd beter waren, konden zij...

rene-roord-fc-twente-vrouwen-technisch-directeur rene-roord-fc-twente-vrouwen-technisch-directeur
FC Twente Nieuws10 uur ago

René Roord langer manager vrouwenvoetbal bij FC Twente

René Roord heeft zijn contract verlengd als manager vrouwenvoetbal bij FC Twente. Roord vervult vanaf 2016 de functie van manager...

joel-drommel-wijzend-fc-twente-2020-2021 joel-drommel-wijzend-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal10 uur ago

Drommel maakt eigen overstap mede mogelijk: “Dat is een compliment waard”

Nadat Drommel weken geleden een persoonlijk akkoord bereikte met PSV leek een akkoord tussen FC Twente en PSV een kwestie...

joel-drommel-fc-twente-groen-shirt-2020-2021 joel-drommel-fc-twente-groen-shirt-2020-2021
Eerste elftal17 uur ago

Is de transfersituatie van Drommel de reden voor zijn mindere prestaties?

FC Twente verloor zaterdagavond van PEC Zwolle. De Tukkers hadden meer balbezit en loste daarnaast ook meer schoten. Aan doeltreffendheid...

joel-drommel-willem-ii-fc-twente-2020-2021 joel-drommel-willem-ii-fc-twente-2020-2021
BREAKING19 uur ago

Drommel wordt vandaag medisch gekeurd door PSV

Er lijkt een einde te komen aan de transfersoap omtrent Joël Drommel. FC Twente en PSV hebben volgens het Eindhovens...

danilo-twente-heerenveen-teleurgesteld-2020-2021 danilo-twente-heerenveen-teleurgesteld-2020-2021
Eerste elftal20 uur ago

De cijfers: Wederom meerdere onvoldoendes aan Twentse kant

Zaterdagavond heeft FC Twente de negatieve reeks waarin de club zich al een tijdje bevindt niet kunnen doorbreken. In de...

joel-drommel-fc-twente-strak-kijkend joel-drommel-fc-twente-strak-kijkend
Eerste elftal1 dag ago

‘FC Twente verlaagt vraagprijs Drommel, akkoord met PSV nadert’

FC Twente en PSV lijken nu dan toch eindelijk akkoord over een transfer van Joël Drommel. Na de onderhandelingen die...

aclav-cerny-aanvaller-fc-twente-oefenwedstrijd aclav-cerny-aanvaller-fc-twente-oefenwedstrijd
Eerste elftal1 dag ago

Het bizarre verschil tussen FC Twente met en FC Twente zonder Cerny

14 januari jongstleden nam FC Twente het in de eigen Grolsch Veste op tegen Ajax. De Tukkers hielden het lang...

Advertisement