Columns

Column: WK Qatar 2022

Column: WK Qatar 2022

Ik vraag me af waar uw wokeness met betrekking tot het WK 2022 in Qatar ineens vandaan komt. Roeptoeter Derksen heeft een ongenuanceerde mening en fungeert als Moraliteit Goeroe der Lage Landen, waardoor u allen ineens hoog moreel besef heeft?

Slavernij

Ik vraag u nu om 5 dingen aan te raken in uw nabijheid. Telefoon, slaven in China. Keyboard PC/Laptop, slaven in Vietnam. T-Shirt, slaven in Bangladesh. Uw tafel? Ja, zelfs de IKEA heeft excuses aangeboden voor dwangarbeid door Oost Duitse politieke gevangenen. Neem even een slok van uw chocolademelk, oh nee wacht, cacao, slavernij.

De pandemie is weldra voorbij, dan gaat u allen weer op vakantie. Gezellie kiekjes maken bij de Piramides. Helaas, kan niet, immers: gebouwd door slaven. Dan maar naar de Chinese muur? Neen, dat kan u ook niet: Slavernij. Dan maar naar het hypermoderne Dubai? Nein, nein, nein! Gebouwd door dezelfde type moderne slaven als in Qatar.

[google]

FIFA

Ik was in Zuid Afrika, Johannesburg. Loonslaven bouwden daar een stadion waarvoor krotten van de nog armere mensen werden weggevaagd. Sloppenwijk-bewoners kregen netjes een plaatsvervangend krot, 500 meter verderop. De FIFA Exclusion Zone van 2 Kilometer in omtrek van dat stadion had enorme impact op de lokale economie. Enorm negatief.

Google alstublieft Brazil FIFA Exclusion Zones of Brazil World Cup Riots. U leest niets anders dan corruptie, politiegeweld en het verkwanselen van publiek geld. Waar was Nationale Moraliteit Goeroe Derksen in de aanloop naar deze evenementen? Waar was uw verontwaardigde stem?

Qatar

Ik kan u met zekerheid vertellen dat vele gebouwen die nu worden gebouwd in Qatar ook gebouwd zouden worden zonder het WK 2022. Andere steden in golfstaten, waar ik ook woonachtig ben geweest, zijn evenredige mega-bouwputten met identieke problematiek. Maar waar begint de problematiek?

De ellende begint vaak bij oplichters uit bijvoorbeeld India die ongeschoolde Indiase werkers rekruteren. De werkers betalen een ‘recruiter’ een heftige som en vervolgens worden ze naar Het Midden Oosten gevlogen. De voorman van de moderne slaaf komt uit eigen land. De manager is vaak een willekeurige immorele Arabier. De wegkijkende projectmanager en zakkenvullende top-executives zijn geschoolde westerlingen, met bloedende neuzen.

[google]

Toerisme

Ik was in Sri Lanka, een jaar of twee na de Tsunami? Wat helpt een dergelijke natie na een ramp? Toerisme. Waardoor floreren landen als Thailand? Toerisme. Waardoor krijgt de slaaf uit Myanmar in Thailand een beter leven? Toerisme. Door te gaan, brengen we verandering teweeg waar we staan.

Altruisme

Het argument ‘de ogen van de wereld zijn op Qatar gericht’ is weldegelijk een steekhoudend argument. De ‘ogen’ leggen druk op de overheid, de overheid legt druk op bouwbedrijven, de bouwbedrijven leggen op hun beurt druk op uitvoerende sub-contractors. Hierdoor ontstaat dus uiteindelijk een verbeterde situatie voor de ‘werker’.

Moeten we dan geen statement maken en geen aandacht besteden aan de overledenen en misstanden aldaar? Jawel, absoluut. Het artikel dat rept over 6.500 doden van The Guardian zelf is aangepast. Stadions zijn een druppel op de plaat. Oplossingen liggen bij overheden en multinationals, en niet bij Virgil van Dijk.

Toch, voetbal is de loep die het probleem blootlegt. Dus, vraag spelers om met een rouwband te spelen, een bezoekje te brengen aan een labour camp of vraag ze een fonds op te richten en te doneren aan mensen die aan stadions hebben gewerkt. We kunnen duizenden altruïstische liefdadigheidsinitiatieven bedenken, een boycot is het slechtste idee denkbaar. U boycot elektrisch rijden toch ook niet omdat dit kind slavernij in De Congo ten gevolge heeft?

Laat die dedaine populistische snor in Hilversum ongenuanceerd schreeuwen en infantiel sneren uitdelen naar volstrekt onschuldige mensen als Ronald de Boer. Wat betreft De Boer, met hem zaten we in Qatar regelmatig aan het bier in een Irish Pub genaamd Garveys. Ik kan u vertellen: De Boer heeft meer ‘kantine’ in zich dan al die geschminkte blaaskaken van Veronica Inshite bij elkaar.

Matthijs Bos

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties