Connect with us

Columns

Column: WK Qatar 2022

Published

on

johan-derksen-qatar-2022
Foto: Veronica Inside

Ik vraag me af waar uw wokeness met betrekking tot het WK 2022 in Qatar ineens vandaan komt. Roeptoeter Derksen heeft een ongenuanceerde mening en fungeert als Moraliteit Goeroe der Lage Landen, waardoor u allen ineens hoog moreel besef heeft?

Slavernij

Ik vraag u nu om 5 dingen aan te raken in uw nabijheid. Telefoon, slaven in China. Keyboard PC/Laptop, slaven in Vietnam. T-Shirt, slaven in Bangladesh. Uw tafel? Ja, zelfs de IKEA heeft excuses aangeboden voor dwangarbeid door Oost Duitse politieke gevangenen. Neem even een slok van uw chocolademelk, oh nee wacht, cacao, slavernij.

De pandemie is weldra voorbij, dan gaat u allen weer op vakantie. Gezellie kiekjes maken bij de Piramides. Helaas, kan niet, immers: gebouwd door slaven. Dan maar naar de Chinese muur? Neen, dat kan u ook niet: Slavernij. Dan maar naar het hypermoderne Dubai? Nein, nein, nein! Gebouwd door dezelfde type moderne slaven als in Qatar.

FIFA

Ik was in Zuid Afrika, Johannesburg. Loonslaven bouwden daar een stadion waarvoor krotten van de nog armere mensen werden weggevaagd. Sloppenwijk-bewoners kregen netjes een plaatsvervangend krot, 500 meter verderop. De FIFA Exclusion Zone van 2 Kilometer in omtrek van dat stadion had enorme impact op de lokale economie. Enorm negatief.

Google alstublieft Brazil FIFA Exclusion Zones of Brazil World Cup Riots. U leest niets anders dan corruptie, politiegeweld en het verkwanselen van publiek geld. Waar was  Nationale Moraliteit Goeroe Derksen in de aanloop naar deze evenementen? Waar was uw verontwaardigde stem?

Qatar

Ik kan u met zekerheid vertellen dat vele gebouwen die nu worden gebouwd in Qatar ook gebouwd zouden worden zonder het WK 2022. Andere steden in golfstaten, waar ik ook woonachtig ben geweest, zijn evenredige mega-bouwputten met identieke problematiek. Maar waar begint de problematiek?

De ellende begint vaak bij oplichters uit bijvoorbeeld India die ongeschoolde Indiase werkers rekruteren. De werkers betalen een ‘recruiter’ een heftige som en vervolgens worden ze naar Het Midden Oosten gevlogen. De voorman van de moderne slaaf komt uit eigen land. De manager is vaak een willekeurige immorele Arabier. De wegkijkende projectmanager en zakkenvullende top-executives zijn geschoolde westerlingen, met bloedende neuzen.

Toerisme

Ik was in Sri Lanka, een jaar of twee na de Tsunami? Wat helpt een dergelijke natie na een ramp? Toerisme. Waardoor floreren landen als Thailand? Toerisme. Waardoor krijgt de slaaf uit Myanmar in Thailand een beter leven? Toerisme. Door te gaan, brengen we verandering teweeg waar we staan.

Altruisme

Het argument ‘de ogen van de wereld zijn op Qatar gericht’ is weldegelijk een steekhoudend argument. De ‘ogen’ leggen druk op de overheid, de overheid legt druk op bouwbedrijven, de bouwbedrijven leggen op hun beurt druk op uitvoerende sub-contractors. Hierdoor ontstaat dus uiteindelijk een verbeterde situatie voor de ‘werker’.

Moeten we dan geen statement maken en geen aandacht besteden aan de overledenen en misstanden aldaar? Jawel, absoluut. Het artikel dat rept over 6.500 doden van The Guardian zelf is aangepast. Stadions zijn een druppel op de plaat. Oplossingen liggen bij overheden en multinationals, en niet bij Virgil van Dijk. 

Toch, voetbal is de loep die het probleem blootlegt. Dus, vraag spelers om met een rouwband te spelen, een bezoekje te brengen aan een labour camp of vraag ze een fonds op te richten en te doneren aan mensen die aan stadions hebben gewerkt. We kunnen duizenden altruïstische liefdadigheidsinitiatieven bedenken, een boycot is het slechtste idee denkbaar. U boycot elektrisch rijden toch ook niet omdat dit kind slavernij in De Congo ten gevolge heeft?

Laat die dedaine populistische snor in Hilversum ongenuanceerd schreeuwen en infantiel sneren uitdelen naar volstrekt onschuldige mensen als Ronald de Boer. Wat betreft De Boer, met hem zaten we in Qatar regelmatig aan het bier in een Irish Pub genaamd Garveys. Ik kan u vertellen: De Boer heeft meer ‘kantine’ in zich dan al die geschminkte blaaskaken van Veronica Inshite bij elkaar.

Matthijs Bos

1 Comment

1 Comment

 1. Steve

  9 maart 2021 at 10:07

  Dus wat je zegt is dat we beter geen aandacht aan wantoestanden kunnen geven?
  Wees blij dat ze juist een keer op de bres springen.

  Hij heeft gewoon gelijk in deze en je kan zeggen dat Virgil etc er niks aan kunnen doen maar dan moeten ze zich verder ook onthouden van moralistisch gedrag anders wordt het wel heel hypocriet.

  Een boycot is het enige wat dat soort landen wat zegt en wat internationaal ook aandacht trekt. Je kan met een miljoen vlaggetjes gaan zwaaien hier in Nederland of lekker met 2000 man op het malie veld gaan staan, je kan geld inzamelen voor familie van de nabestaanden maar dat boeit ze echt niks in Quatar of bij de FIFA.

  Je moet een keer beginnen met het aanpakken van deze malafide praktijken dus waarom niet nu!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

jurgen-ekkelenkamp-ajax-uittenue-shirt-2021-2022 jurgen-ekkelenkamp-ajax-uittenue-shirt-2021-2022
Eerste elftal1 uur ago

Duitse en Belgische club willen Ekkelenkamp definitief overnemen van Ajax

Jurgen Ekkelenkamp is nog altijd kandidaat nummer één voor de positie 10. Ajax staat open voor een tussentijds vertrek, maar...

queensy-menig-pleguezuelo-juichen-ajax-fc-twente-2020-2021-arena queensy-menig-pleguezuelo-juichen-ajax-fc-twente-2020-2021-arena
Eerste elftal1 dag ago

Streuer denkt dat Pleguezuelo en Menig zullen blijven bij FC Twente

Hoewel het EK volop aan de gang is, gaan ook alle transferperikelen gewoon door. In een eerder stadium van deze...

paul-van-der-kraan-algemeen-directeur-fc-twente-juni-2020 paul-van-der-kraan-algemeen-directeur-fc-twente-juni-2020
Eerste elftal3 dagen ago

Van der Kraan verklapt: 1.000 supporters op de wachtlijst voor een seizoenkaart

FC Twente heeft veel van de Nederlandse voetbalfans wederom weten te verbazen met de seizoenkaartencampagne van dit jaar. Na ruim...

Simon-Seppenwoolde-jong-fc-twente-heracles-2019-2020 Simon-Seppenwoolde-jong-fc-twente-heracles-2019-2020
Eerste elftal3 dagen ago

Jeugdig drietal dat eerder meetrainde bij het eerste vertrekt bij FC Twente

Giovarny Sluiter, Caspian Dennen en Simon Seppenwoolde zijn vertrokken bij de FC Twente/Heracles academie, zo meldt de TC Tubantia. Waar...

ola-john-rkc-waalwijk-2020-2021 ola-john-rkc-waalwijk-2020-2021
FC Twente Nieuws3 dagen ago

Ola John verruilt RKC na één seizoen voor de zandbak

Ola John gaat een jaar na zijn terugkeer op de Nederlandse velden alweer vertrekken uit Nederland. De oud-speler van FC...

gonzalo-garcia-neutraal-fc-twente-vitesse-2019-2020 gonzalo-garcia-neutraal-fc-twente-vitesse-2019-2020
Eerste elftal5 dagen ago

Gonzalo García gaat na FC Twente als hoofdtrainer aan de slag in Kroatië

Oud-FC Twente trainer Gonzalo García García heeft een nieuwe club gevonden. De Spanjaard wordt de hoofdtrainer van het Kroatische NK...

manfred-ugalde-costa-rica-2020 manfred-ugalde-costa-rica-2020
Eerste elftal5 dagen ago

FC Twente en Manchester City naderen akkoord over Costa Ricaanse spits

FC Twente is dichtbij het aantrekken van Manfred Ugalde. De Costa Ricaanse spits is eigendom van Manchester City FC dat...

sfeeractie-fc-twente-pec-zwolle-rood-regeert-supporters sfeeractie-fc-twente-pec-zwolle-rood-regeert-supporters
Eerste elftal5 dagen ago

Geweldig nieuws: Kabinet wil stadions volledig openen voor supporters

Er is goed nieuws voor de supporters van FC Twente en ook van alle andere clubs. Het kabinet wil per...

john-de-jong-technisch-directeur-psv-2020 john-de-jong-technisch-directeur-psv-2020
FC Twente Nieuws5 dagen ago

PSV plukt 13-jarige speler weg bij FC Twente / Heracles Academie

Joël Drommel is niet de enige speler die de overstap maakt naar PSV. De Eindhovenaren hebben namelijk de talentvolle Battal...

grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020 grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020
BREAKING5 dagen ago

Definitief programma eredivisie seizoen 2021-2022

Vandaag heeft de KNVB het definitieve speelschema voor het seizoen 2021-2022 gepresenteerd. Ten opzichte van het concept is er één...

Advertisement