Nieuws

Dakdrama: Gemeente Enschede handelde volgens de regels

Dakdrama: Gemeente Enschede handelde volgens de regels

De gemeente Enschede heeft bij de uitbreiding van de Grolsch Veste geen steken laten vallen. Dat blijkt uit een intern onderzoek na het dodelijke ongeluk met het dak van het stadion. Toch kan het beter, blijkt uit aanbevelingen. De gemeente neemt die aanbevelingen ter harte.

Het onderzoek is uitgevoerd door twee bureaus. Die concluderen dat de gemeente Enschede de juiste stappen heeft genomen bij de aanvraag van de bouwvergunning en de controle. Formeel is niet alles goed vastgelegd maar door kennis, ervaring en gevoel hebben de ambtenaren de wettelijke regels toch goed gevolgd. Er waren echter vaste bouwinspecteurs die alles controleerden wat er gecontroleerd moest worden. Hun bevindingen zijn niet altijd goed vastgelegd. Die informatievoorziening moet beter.

'Gemeente gaat ook over coördinatie bouwplaats'

Op 7 juli vorig jaar stortte tijdens de bouw een deel van het stadiondak in, waardoor twee bouwvakkers om het leven kwamen. Volgens de Onderzoeksraad voor de veiligheid is het ongeluk veroorzaakt door het ontbreken van dwarsbalken.

Dat kon gebeuren door een onvoldoende communicatie en coördinatie op de bouwplaats. De gemeente vindt dat daarvoor de verantwoordelijkheid bij de hoofdaannemer ligt. De onderzoeksbureaus denken dat de gemeente daar ook een rol in heeft.

Te weinig ambtenaren

Daarnaast heeft Enschede zo gesneden in het aantal ambtenaren dat die geen tijd meer hebben om elkaars werk te controleren, de zogenoemde collegiale toetsing. De onderzoeksbureaus stellen voor dat daar een oplossing voor wordt gezocht.


Enschede onderneemt snel actie

Enschede stelt een projectgroep in van ambtenaren in die de aanbevelingen van het bureau vertalen in acties. Dat moet voor het nieuwe jaar klaar zijn. Eén van de eerste punten die opgepakt worden is de informatievoorziening.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Enschede. Het zou al eerder klaar zijn maar de onderzoeksbureaus kregen de dossiers nog niet omdat het Openbaar Ministerie die had voor het strafrechtelijk onderzoek.

Klik hier voor het complete rapport.

RTVOost

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties