Discussie alcoholverbod op tribunes rukt op: "In Nederland is het verzet groot"
Naar aanleiding van het incident in De Kuip afgelopen week, waarbij Ajax-speler Davy Klaassen op zijn hoofd werd geraakt door een aansteker vanaf de tribunes, wordt er in Nederland veel gediscussieerd over de rol van supporters bij voetbalwedstrijden. De KNVB kwam al snel met aangescherpte maatregel. Lees ze hier.
Een van de maatregelen die de voetbalbond nam was dat wedstrijden direct worden stilgelegd wanneer er een voorwerp, bijvoorbeeld een beker bier, op het veld belandt. Als dit na de hervatting van de wedstrijd nogmaals gebeurt, wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Dit leidde ertoe dat er een oude discussie van stal werd gehaald: wordt het niet een keer tijd voor een alcoholverbod op de tribunes, zoals dat in Engeland, waar er veel minder vaak incidenten met supporters zijn, al tientallen jaren het geval is?
"Na het aanstekerincident met Davy Klaassen wordt opnieuw naar de Engelse aanpak gekeken", schrijft sportredacteur Dirk Jacob Nieuwboer in de Volkskrant. "Groot verschil is dat daar op tribunes geen alcohol gedronken mag worden. In Nederland is het verzet tegen een bierverbod groot."
Inkomsten
Een nadeel van een dergelijk verbod is dat de inkomsten van clubs achteruit zullen lopen, zoals Nieuwboer uitlegt. "Vooral clubs met eigen stadions profiteren, zoals FC Twente dat in het seizoen ’21/’22 ruim 5,4 miljoen euro omzet haalde uit ‘catering’. Ook in De Grolsch Veste gaat het daarbij niet alleen om bier, maar het is wel een belangrijk deel. Bij alle sportclubs in Nederland komt gemiddeld 43 procent van de kantine-omzet van alcoholhoudende dranken."
"Het is niet voor niks dat clubs, zoals Feyenoord en Ajax, die stadions huren en weinig of geen horeca-inkomsten hebben, zich daarover beklagen. In Amsterdam komt geregeld de vraag op of de club de Arena moet kopen, bij Feyenoord dromen ze al jaren van een nieuw of gerenoveerd stadion waar de horeca-inkomsten flink zouden groeien", schrijft Nieuwboer.
"Is dat geld nodig? Wie naar sommige aankopen van clubs kijkt, zou zeggen van niet. Voor dat geld haal je nog net een slechte back. Maar in de topsport, zeker in het voetbal, wordt die vraag zo niet beantwoord: er is een oneindige zucht naar meer inkomsten, of die van loterijen, cryptobedrijven of uit alcohol komen maakt weinig uit. En met reden: geld alleen is niet genoeg, maar in combinatie met goed beleid, bepaalt het wel grotendeels de ranglijst", aldus de journalist.
Bier hoort erbij
"De tijd is ‘nog niet rijp genoeg’ voor een alcoholverbod bij voetbalwedstrijden, constateerde Ahmed Marcouch begin dit jaar nog. De burgemeester van Arnhem was een van de mede-opstellers van een plan van om voetbalwedstrijden ‘gastvrij, veilig en toegankelijk’ te laten verlopen. Er zijn ook mensen, zei hij daarbij, die ‘zonder problemen een biertje drinken.’ Het is een argument dat ook altijd terugkomt: een biertje hoort er nou eenmaal bij. Waarom zouden de mensen die verantwoordelijk omgaan met alcohol lijden onder de kwaden?", zegt Nieuwboer.
"Die discussie zal blijven, ook als er in Nederland wel beperkingen komen. In Engeland pleitte de conservatieve parlementariër Tracey Crouch in 2021 nog voor een versoepeling. Vooral kleine clubs hadden het geld nodig, zei ze. Bovendien zou de huidige maatregel ongezond zijn omdat fans zich voor de wedstrijden en tijdens de rust helemaal volgooien."
"Maar in Engeland worden dit soort geluiden vooralsnog snel de kop ingedrukt. ‘Madness’, vond Mark Roberts, die bij de politie verantwoordelijk is voor voetbal. Hij herinnerde eraan dat er nog altijd veel problemen zijn rondom voetbal. ‘Ik kan niet geloven dat iemand zou suggereren om meer alcohol in de mix toe te voegen'", besluit Nieuwboer.
Lees ook
Stekelenburg fel over vreugdebier op veld: "Meteen kappen, niet gooien is toch niet moeilijk?!"
Maatregelen
Als de maatregelen daadwerkelijk gehoor zullen krijgen, waar bij de eerste eredivisiewedstrijd na de nieuwe maatregelen van de KNVB al een felle discussie over was, zullen wedstrijden vaker stilgelegd of zelfs definitief gestaakt kan worden. Dat zal dan zelfs gebeuren bij het gooien van bier op het veld na doelpunten, iets wat bij FC Twente regelmatig gebeurt. Dit kan je voorkomen door een alcoholverbod op de tribunes, maar veel supporters en clubs zien dit niet zitten.
Wat vind jij? Laat het weten in het polletje en discussier verder in de reacties!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties