Eerste elftal

Driessen: Verbod uitsupporters eerste stap terugdringen supportersgeweld

Driessen: Verbod uitsupporters eerste stap terugdringen supportersgeweld

Afgelopen donderdag speelde FC Twente de eerste wedstrijd in de Conference League. Het duel in de tweede voorronde was de wedstrijd thuis tegen Hammarby IF. De club uit Enschede versloeg de Zweedse opponent weliswaar met 1-0, maar dat was niet waar het na afloop over ging. Een gedeelte van de Twentse aanhang ging na het laatste fluitsignaal op de vuist met aanhangers van de tegenstander, die zich op de hoofdtribune bevonden. Valentijn Driessen analyseert dergelijke gebeurtenissen in zijn column in De Telegraaf.

Driessen hekelt het aanhoudende supportersgeweld. Zowel in Alkmaar, waar AZ-supporters de confrontatie zochten met aanhangers van het Engelse West Ham United als in Enschede moesten gezinnen vluchten voor een clash tussen groepen voetbalhooligans.

De columnist wijst op het feit dat waar AZ de hand volledig in eigen boezem stak voor de wanordelijkheden in Alkmaar, bij FC Twente en Hammarby IF de beleidsbepalers naar elkaar wijzen als schuldige. In plaats van samen op te trekken om nieuwe geweldsexplosies te voorkomen.

Burgemeesters aan zet

Driessen is verder van mening dat de aangevoerde excuses uit het recente verleden, zoals de deprimerende coronaperiode, maar ook de vaak aangedikte 'onmenselijke' behandeling van uitsupporters niet meer houdbaar zijn, als zij sowieso al enige geldigheid zouden hebben. Oplossingen om supportersgeweld te stoppen zijn op Europees niveau echter niet zo eenvoudig.

Nederlandse stadionverboden zijn moeilijk te controleren in het buitenland, ook is de inzet van politiecapaciteit niet onbeperkt. Het weren van uitsupporters bij Europese wedstrijden kan dan een eerste stap zijn. De UEFA is hiervan geen voorstander, maar wenst ook niet op te draaien voor de kosten. "Willen de Nederlandse clubs hier niet aan mee werken, dan moeten de burgemeesters van voetbalsteden zo'n verbod afkondigen. Zo'n maatregel zal fans ook ontmoedigen om zonder kaartje naar Europese uitduels te reizen."

Opinie: Ben jij het eens met Driessen om vaker uitsupporters te weren bij Europese wedstrijden? Laat jouw mening achter in de comments.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties