Eerste elftal

FC Twente uniek in Europa: "Clubs keken me echt vol verbazing aan"

FC Twente uniek in Europa: "Clubs keken me echt vol verbazing aan"

Verduurzamen is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Ook bij FC Twente. De club heeft daarom met Sander Captijn een medewerker verduurzaming aangenomen. Het was een initiatief van algemeen directeur Paul van der Kraan. Er moest actie worden ondernomen, want alle bedrijven, inclusief voetbalclubs, moeten per 2050 klimaatneutraal zijn. Inmiddels is Captijn druk bezig met het uitwerken van de plannen.

Captijn is woonachtig in Leiden en is drie dagen per week op de club. Wat hem tevreden stemt, is dat bijna 30 procent van de Twente-supporters per fiets naar het stadion komt. Dit is het hoogste percentage van heel Nederland. Collega-clubs uit het buitenland keken volgens Captijn vol verbazing naar deze cijfers. "Daarin zijn we echt uniek in Europa. Dat komt natuurlijk ook door onze gunstige ligging", vertelt hij in gesprek met Leon ten Voorde van de Tubantia.

Daarnaast komen er ook een flink aantal supporters per trein naar De Grolsch Veste. Zo'n 6.000 per wedstrijd en dat komt neer op 20 procent van de capaciteit van het stadion. "En waar ik ook heel blij mee ben, is dat veel supporters samen reizen in bussen. Bijna elke supportersvereniging regelt gezamenlijk vervoer, waardoor er in verhouding met andere clubs minder mensen met de eigen auto komen. Het kan nog altijd beter, maar we zijn op de goede weg."

Inmiddels is de club ook bezig met de overstap van wegwerpbekers naar de zogenaamde hardcups. De tests tegen Feyenoord en NEC zijn goed verlopen en de verwachting is dat de rest van het stadion ook binnen afzienbare tijd wordt voorzien van de herbruikbare bekers. De supporter betaalt per beker twee euro statiegeld. Dat bedrag wordt teruggestort als de beker weer wordt ingeleverd. Maar de club is met meer dingen bezig. Een belangrijke verandering die plaats gaat vinden is het vervangen van de bak waarop het veld ligt. Hierin zit onder andere een veldverwarming verwerkt.

"We gaan volgend jaar de grasmat vervangen en daarbij kunnen we ook veel aan een nieuwe manier van veldverwarming en waterbesparing doen. Bij PSV wordt er tachtigduizend liter water verbruikt bij een sproeibeurt vlak voor de wedstrijd. 80 procent daarvan wordt opgevangen in een groot bassin onder het veld. Daar denken wij ook over na." En daar blijft het niet bij. In de lichtmasten worden de lampen vervangen door ledlampen. Helaas kunnen deze niet worden voorzien van eigen stroom. De dakconstructie van de Grolsch Veste is niet geschikt voor zonnepanelen. Ook kijkt de club naar het elektrificeren wagenpark. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor Captijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties