Eerste elftal

Hoe de financiële verschillen met AZ groter zijn dan ze lijken, maar ook weer kunnen krimpen

Hoe de financiële verschillen met AZ groter zijn dan ze lijken, maar ook weer kunnen krimpen

De laatste jaren heeft FC Twente zowel op sportief als op financieel gebied grote stappen gemaakt. De club is nu stapsgewijs bezig met het aflossen van de schulden, waardoor er ook beetje bij beetje meer budget vrijkomt om spelers naar de club te halen. Waar in het verleden werd gesjoemeld met de centen, wordt er nu voorbeeldig omgegaan met het beschikbare geld.

FC Twente heeft dan ook de maximale score behaald op de financiële ranglijst van de KNVB. De club heeft 40 van de 40 punten. "Ze komen uit een situatie met grote schulden, maar daar is nu een flink deel van afgelost", vertelt financieel expert Tom Knipping bij FC Bankzaken van Voetbal International.

"En ze hebben genoeg liquiditeit om de verplichtingen te betalen. Dat is hetzelfde als de hypotheek op je huis: je verdient genoeg om je hypotheek te kunnen betalen; dan heb je op papier wel een hoge schuld, maar als je alles gewoon op kunt hoesten is het geen probleem om een schuld te hebben." Afgelopen seizoen betaalde FC Twente alleen aan rente al 700.000 euro.

"FC Twente heeft de afgelopen jaren geen grote risico's genomen met salarissen of hele hoge transfersommen. Ze hebben de tering naar de nering gezet. Het ziet er allemaal heel positief uit en daarom krijgen ze een goede score van de KNVB", aldus Knipping.

Groeimogelijkheid: tv-gelden

"De vraag is wel hoe ze nu verder kunnen groeien. De huidige omzet lijkt ongeveer de maximum. Er zit nog wel rek in de tv-gelden. Daar staan ze nu op de negende plaats en kunnen ze nog wel stijgen. Naarmate je stijgt wordt het steeds interessanter, omdat er met name in de subtop grote gaten zitten tussen wat clubs verdienen."

De ranglijst van de tv-gelden wordt gebaseerd op de prestaties van de afgelopen tien seizoenen in de eredivisie, waarbij de meest recente seizoenen het zwaarst wegen. FC Twente moet simpelweg dus goed blijven presteren om te stijgen. Nu FC Twente zich in de subtop heeft genesteld en hoger geklasseerde clubs als FC Utrecht en Vitesse het momenteel niet zo goed doen, zien de groeimogelijkheden op het gebied van tv-gelden er goed uit.

Vierde club van Nederland

Concurrent AZ heeft nog wel meer omzet en werkt met een grotere begroting dan FC Twente. Knipping ziet echter mogelijkheden. "Twente is qua achterban natuurlijk gewoon de vierde club van Nederland en heeft een veel groter stadion dan AZ. Twente kan veel meer halen uit ticketing, sponsoring en horeca. Wat dat betreft zijn ze natuurlijk groter dan AZ." Volgens de financieel expert is het verschil momenteel dat AZ structureel inkomsten haalt uit Europees voetbal.

Salarissen

Bij FC Twente is iets opvallends aan de hand wat betreft de salarissen. De club besteedde slechts 43 cent van iedere verdiende euro uit aan personeelskosten. "Dat is echt heel weinig. De UEFA hanteert 70 cent als grens voor een gezonde verhouding. Bij FC Twente groeien de salarissen minder hard mee ten opzichte van de omzet."

"Dat heeft een paar oorzaken. FC Twente heeft behoorlijk hoge huisvestingskosten (kosten van onder andee stadion en trainingscomplex, red.). Die zijn vijf miljoen euro. Dat is een miljoen meer dan AZ. Ze lossen af op oude schulden. Daar gaat ook 3,5 miljoen euro naar toe. Daardoor kan je minder uitgeven aan spelers. De catering is prachtig, maar daar hoort ook inkoop- en de personeelskosten bij. Die kosten ook zo'n 4,5 miljoen. FC Twente is meer kwijt aan andere kosten dan AZ en lopen qua salarissen flink achter."

"FC Twente heeft trouwens wel veel minder personeel dan AZ. FC Twente heeft 139 fte (rekeneenheid waarmee je het aantal werkuren van een bepaalde functie kunt aanduiden, red.), AZ heeft 253 fte. Dat is een gigantisch verschil. AZ heeft met name flink geïnvesteerd in de organisatie en jeugdopleiding, ze hebben kennis ingekocht. Daar is Twente nog lang niet."

AZ inhalen?

"AZ maakt z'n spelersbudget helaas niet bekend. Daar zijn niet alle clubs even open in. Met name in de top willen ze dat niet. Bij FC Twente is het spelersbudget 9,5 miljoen. Dat is eigenlijk maar een kwart van de omzet van 40 miljoen. Het is niet zo dat ze voor een appel en een ei voetballen bij FC Twente, hoor. Eiting verdient 400.000 euro bij FC Twente en die zit momenteel op de bank. De topspelers verdienen daar nog wel iets meer", aldus Knipping.

"Je vraagt je wel af hoe FC Twente het voor elkaar krijgt. Ze hebben vijf miljoen euro winst gemaakt en hadden wat meer risico kunnen nemen, maar op basis van het verleden zullen er financiers meekijken en opereert FC Twente voorzichtig. Er zijn wel offers gemaakt destijds. Dan kan je nu niet een paar jaar later met verliezen aankomen en zeggen dat je het weer niet kan betalen."

"Ze hebben één achtergestelde lening van twaalf, dertien miljoen. Daarop moeten ze aflossen als ze er financieel goed voorstaan en een bepaald transferresultaat boeken. Dat is dan ook direct het nadeel. Als FC Twente een goed transferresultaat boekt en de financiële resultaten zijn zoals nu in orde, dan moet je een deel van de oude lening terugbetalen en dat geld kan je niet in nieuwe spelers steken, zoals AZ. Als je puur naar de begroting kijkt zit het dicht bij elkaar, maar het gat met wat er in het voetbal kan worden gestoken is nog groot", besluit Knipping.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties