Eerste elftal

Keepersgoeroe wil minder keepers als Unnerstall en luidt noodklok

Keepersgoeroe wil minder keepers als Unnerstall en luidt noodklok

De spoeling van goed Nederlandse doelmannen is dun. Daarom luidt keepersgoeroe Frans Hoek de noodklok. Hij vindt dat er meer aandacht moet gaan aan het opleiden van goede Nederlandse doelmannen. Hij wil Nederlandse doelmannen weer naar de top krijgen en wil zijn bijdrage leveren door het keepersvak nog verder te specialiseren. Dat er in de top van de eredivisie geen enkele Nederlandse doelman onder de lat staat is volgens Hoek veelzeggend. Hij ziet dan ook het liefst minder buitenlandse keepers als Unnerstall onder de lat staan.

"Kijk eens naar de top-5. PSV, Feyenoord, Twente, AZ en Ajax. Allemaal hebben ze een buitenlandse keeper. En natuurlijk weet ik dat Justin Bijlow van Feyenoord nu geblesseerd is. Maar feit blijft dat het aantal Nederlandse keepers in de nationale én Europese top heel mager is", aldus Hoek in gesprek met Nick Tol van De Telegraaf.

Volgens Hoek is er sinds 1985, toen hij begon als keeperstrainer, eigenlijk maar weinig veranderd. "En dat terwijl de rol van de keeper wél is geëvolueerd. Vroeger hoefde je bij wijze van spreken alleen de ballen tegen te houden, maar de beste keepers van dit moment zijn ware atleten die ook uitstekend kunnen meevoetballen. Daarom noem ik het nu ook ’goalplayer’ in plaats van ’goalkeeper’, omdat het een volwaardige speler is geworden."

Voorbeelden van zogenaamde goalkeepers zijn volgens Hoek Ederson van Manchester City en Alisson Becker van Liverpool FC. "Dit zijn typisch jongens die zijn begonnen als veldspeler, en zijn opgegroeid met voetballen op straat. Ze zijn zich pas op latere leeftijd gaan specialiseren in het keepen, waardoor ze nu het spel heel goed kunnen lezen. Dat is in Nederland veel minder geworden, terwijl dat eigenlijk de essentie zou moeten zijn van het opleiden van de hedendaagse goalplayer: doe eerst zo veel mogelijk ervaring op als veldspeler, zodat je het spel leert begrijpen en dus veel beter kunt lezen. En ga jezelf dan pas vanaf pakweg dertien- of veertienjarige leeftijd stapsgewijs specialiseren in het keepen.”

Om stappen te maken denkt Hoek dat het goed is dat keeperstrainers een cursus moeten gaan volgens. "In de praktijk zie je vaak dat een ex-keeper wordt aangesteld als keeperstrainer, zonder dat daar opleidingseisen aan gesteld worden." Dat is ook aan de orde bij FC Twente waar Sander Boschker al jaren de rol als keeperstrainer heeft. "Maar zoals Co Adriaanse ooit zo mooi zei: een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Om de goalplayer optimaal te laten integreren binnen het team, vind ik het enerzijds belangrijk dat een keeperstrainer een normale voetbaltrainersopleiding gaat volgen om het spel beter te leren begrijpen. Vanuit daar kan hij of zij dan de specialisatie keeperstrainer aanleren."

Hoek is bezig met een boek en een digitaal platform over het scouten, opleiden en ontwikkelen van de goalplayers. Hierin gaat hij uit van zijn eigen ervaring bij onder andere het Nederland Elftal, Ajax, FC Barcelona en Bayern München en de wetenschap. Zijn visie is al omarmd door Japan waar hij bijna vijf jaar aan cursussen en masterclasses gaf. Ook is hij in gesprek met Robin van Persie. De oud-international en jeugdtrainer van Feyenoord gelooft in de visie van Hoek

Binnenkort wil hij een boek en digitaal platform gaan lanceren over het scouten, opleiden en ontwikkelen van ’de goalplayer’. Het wordt een combinatie tussen zijn eigen praktijkervaring in de wereldtop en wetenschappelijke onderbouwing. De Japanse voetbalbond is de eerste organisatie die inmiddels volledig volgens de visie van Hoek werkt, nadat hij er vierenhalf jaar af en aan cursussen en masterclasses gaf. Momenteel is hij in gesprek met onder anderen Robin van Persie (nu trainer in de Feyenoord-opleiding), die ook gelooft in de opvattingen van Hoek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties