Eerste elftal

Kritiek op FC Twente en burgemeester Bleker in onderzoeksrapport naar rellen tegen Hammarby

Kritiek op FC Twente en burgemeester Bleker in onderzoeksrapport naar rellen tegen Hammarby

Op 27 juli 2023 ging het flink mis, direct na de Conference League-wedstrijd FC Twente - Hammarby IF. Zo'n 150 supporters besloten de Zweedse gasten op de hoofdtribune aan te vallen en hierbij raakten meerdere personen gewond. Inmiddels is het onderzoek afgerond en in het rapport valt te lezen dat er meerdere partijen fouten hebben gemaakt. Eén van deze fouten was het niet sluiten van de poort waardoor de 150 relschoppers zonder problemen de hoofdtribune konden bestormen.

Het gaat om de poort voor de gehandicapten. Deze was niet op slot. Volgens het Auditteam Voetbal en Veiligheid, bestaande uit onafhankelijke deskundigen aangewezen door het ministerie van Justitie en Veiligheid, had deze poort uit voorzorg moeten worden geloten. Dit omdat de spanningen voor de wedstrijd al hoog waren opgelopen.

Daarnaast valt te lezen dat Vak-P die wedstrijd 150 supporters had uitgenodigd voor deze beladen wedstrijd. De kaarten stonden niet op naam en waren dus anoniem. De veiligheidscoördinator had hiervan op de hoogte moeten zijn, maar tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat alleen een medewerker van de kaartverkoop wist was van dit hoge aantal anonieme kaarten. Vak-P mag nu nog maar twintig extra kaarten opvragen, maar alleen op naam.

Ook in het bezoekersvak ging het mis. Ten eerste gingen de gloednieuwe toegangspoortjes stuk waardoor er tientallen Zweden naar binnen konden lopen zonder gefouilleerd te worden. Dat de controle niet goed was bleek wel uit de grote hoeveelheid vuurwerk dat werd afgestoken in het uitvak voorafgaand aan de wedstrijd. Na de wedstrijd, toen de Zweden op de hoofdtribune werden aangevallen, brak een deel van de harde kern in het bezoekersvak uit via een nooddeur. De deur stond bij FC Twente al op de lijst met zaken die moesten worden vervangen.

Ook is er kritiek op de handelwijze van burgmeester Roelof Bleker, las Maarten Scoon van de Tubantia in het onderzoeksrapport. Hij noemde Hammarby IF 'geen leuk Zweeds clubje'. Hiermee gooide hij flink wat olie op het vuur. De uitspraak werd slecht ontvangen in Zweden en vanaf dat moment liep de spanning al hoog op. Ook werden de Zweedse fans geweerd uit de binnenstad van Enschede, maar er werd ook geen fanzone geregeld. Hierdoor verhuisden de Zweedse fans naar Hengelo. Het advies van het onderzoeksrapport is om in de toekomst bij Europese wedstrijden een fanzone in te richten voor de uitsupporters.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties