Eerste elftal

Politiebond pleit voor landelijk verbod uitsupporters: "Grens is echt in zicht"

Politiebond pleit voor landelijk verbod uitsupporters: "Grens is echt in zicht"

In Nederland komt de aanwezigheid van uitsupporters bij voetbalwedstrijd steeds vaker ter discussie. Steeds vaker nemen burgemeesters de maatregel om helemaal geen uitsupporters meer toe te laten in hun stad. Soms geldt dat voor één wedstrijd, zoals onlangs bij FC Twente - FC Utrecht, maar soms geldt dat ook voor de rest van het seizoen, zoals Sybrand Buma, de burgemeester van Leeuwarden, reeds besloot.

Ook komt een landelijk verbod op uitsupporters steeds vaker ter sprake. Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) zijn we dichtbij een dergelijk verbod. Jan Struijs, de voorzitter van de vakbond ging in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanning toeneemt en niet alle supporters hun emoties de baas zijn. Er hoeft nog maar een paar keer wat te gebeuren, en dan kun je niet anders dan het structureel zonder uitsupporters doen. Ik zeg dat niet graag, want ik ben een groot voetballiefhebber. Maar de grens is echt in zicht."

"Het zijn echt tropenjaren geweest met corona, het korps is nog steeds niet op sterkte. Daardoor staat de politie ernstig onder druk. We zijn nog steeds heel veel mankracht kwijt aan demonstraties, en het festivalseizoen komt er weer aan. We moeten keuzes maken", aldus Struijs.

De KNVB en clubs zijn fel tegen een algeheel verbod. "In principe moet bij elke wedstrijd de aanhang van beide clubs aanwezig kunnen zijn", stelt de KNVB. "Dat maakt de sfeer in de stadions en hoort bij het betaald voetbal. Supporters van de ene club kunnen niet de dupe worden van het gedrag van supporters van een andere club."

Algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente sprak zich deze week nog uit over de mogelijkheid van een verbod op uitsupporters (zie bovenstaand artikel). "Door een paar ‘rotte appels’ mogen we dit niet laten verpesten. Het is niet gemakkelijk, maar het is aan alle betrokkenen om ook voor de toekomst wedstrijdbezoek van uitsupporters te garanderen", schreef hij in de nieuwsbrief.

Poll

Terecht of gaat een algeheel verbod te ver?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties