PSV en Arsenal jaloersmakend voor Twente: "Er is een gigantisch potentieel"
Samen met Universiteit Twente, Saxion en ROC Twente lanceert FC Twente een platform voor maatschappelijke- en sport-wetenschappelijke innovaties. Er is op initiatief van de club in 2022 een convenant getekend dat leidt tot nieuwe innovatieprojecten. De projecten zijn gericht zijn op innovatie in voetbal, op dataverzameling én gebruik, en op innovatie in sportmedische faciliteiten.
Eén van de thema's die wordt onderzocht is de revalidatie van blessures. Wanneer is een speler er klaar voor om terug te keren op het veld? FC Twente heeft zelf geen budget om dat te onderzoeken en doet dit dus samen met de onderwijsinstellingen. Uiteindelijk werd met hulp van het Enschedese sportsoftware-bedrijf Movella gekozen voor sensoren op de lichamen van voetballers, die vervolgens werden omgetoverd tot 3D-avatars.
"Zo worden spelersacties in voetbalgame FIFA trouwens ook nagebootst", zegt Wouter Welling, bewegingswetenschapper bij Pro-F Fysiotherapie en betrokken de projecten, in gesprek met SaxNox. "We lieten onze sporters met sensoren parcours afleggen. We konden nu waardes creëren als gewrichtshoeken, heuphoeken en kniehoeken. En ook zien: hoe reageert bij die terugkerende speler de geopereerde kant ten opzichte van de niet-geopereerde kant? Metingen rechts en links wil je symmetrisch hebben."
Welling hoopt dat voetballers zo meer vertrouwen in hun lichaam krijgen. "Jij kent angst als spits door je knieblessure, dat je er direct weer doorheen gaat. Dan kan ik je voorspiegelen: maar jouw data, bijvoorbeeld kniehoek, zit op een niveau van een fitte speler. Heb alle vertrouwen."
Veel innovaties
Er zijn nog veel andere innovaties, die uiteindelijk niet alleen de topsporters van FC Twente moet helpen. "Zo gaan onze innovaties naast topsport vast een bijdrage leveren aan een gezonde regio Twente", zegt Saxion-docent Ivar Hageman. "We zijn dan ook in gesprek met verschillende zorgorganisaties om te kijken of we elkaar hier kunnen helpen en versterken. Zo wordt de Twente speler fitter, maar de Twentse supporter en andere Tukkers evengoed. Een fitter FC Twente én een fitter Twente."
Hageman neemt daarbij een voorbeeld aan internationale grootmachten als Arsenal. "Ik bezocht onlangs op een studiereis Arsenal. Ze hebben daar ook een businessmodel en een heel team rondom duurzaamheids-thematiek." In het Emirates Stadium is alles zo duurzaam mogelijk. "Maar evengoed de supporters worden gestimuleerd in circulair gedrag. Onder het stadion vind je een ecosysteem van afvalscheiding. Dat zette tot nadenken."
Uiteindelijk is het doel dat de regio Twente een 'eigen Twentse academie' krijgt. Daarbij wordt een voorbeeld genomen aan de samenwerking tussen PSV en Brainport Eindhoven, een samenwerking waarmee die streek uitgroeide tot een vooraanstaande technologieregio in Nederland, bekend als een centrum van innovatie en technologische ontwikkeling
"We hebben een heel slimme regio, met drie kennisinstellingen en veel hightech en data-bedrijven in sport en gezondheid", zegt Hageman. "Onderwijs en onderscheidende health en techbedrijven liggen hier op korte afstand", vult Welling aan. "Er is een gigantisch potentieel met de volksaard van het noaberschap erbij: samen doen. En dan mogen we best iets minder bescheiden zijn en die kans tot techregio in sport- en gezondheid omarmen. We hebben net zo goed een unique selling proposition." Hageman besluit: "Waarbij FC Twente de aorta is om de kennis en kunde van onze kennisinstellingen te verbinden en samen te laten stromen."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties