Terugblik 2022: De spectaculaire thuisduels tegen PSV in De Hel van Enschede

Als we praten over de hoogtepunten van FC Twente van het jaar 2022, mogen we de thuiswedstrijden tegen PSV natuurlijk niet vergeten. Beide ontmoetingen in De Grolsch Veste waren uiterst spectaculair en zullen de supporters van FC Twente lang bij blijven. Eén keer werd het 3-3, de andere keer werd het 2-1.

Het eerste duel (3-3)

De eerste ontmoeting tussen beide ploegen was op 2 april 2022. PSV zat nog volop in de titelrace, FC Twente kon de punten goed gebruiken in de strijd om Europees voetbal. De thuisploeg begon fantastisch aan de wedstrijd. Na een paar minuten maakte Joshua Brenet de 1-0 uit een vrije trap. De goal werd echter afgekeurd vanwege een handsbal van de rechtsback.

Het afgekeurde doelpunt deed wat losbranden in De Grolsch Veste. Vlak na het moment ging Dimitris Limnios er over de linkerflank langs en werd hij neergehaald in de zestien. Het stadion ging werkelijk helemaal uit zijn dak. 'De Hel van Enschede' was écht daar. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel, voor zover er überhaupt nog gezeten werd.

Niet veel later maakte FC Twente namelijk de 1-0 via Ricky van Wolfswinkel, die iets meer dan vijf minuten later zorgde voor de 2-0. Ramiz Zerrouki maakte net niet de 3-0 door op de paal te schieten. Michel Vlap maakte even later wel de derde. 3-0 na 25 minuten! Hoe is het mogelijk? We beleefden een ongekende avond in De Hel van Enschede.

Helaas deed Joey Veerman vlak voor rust wat terug namens PSV. Hij schoot de 3-1 binnen. Na rust bracht PSV buitenspelers Cody Gakpo en Noni Madueke en hadden de Eindhovenaren het overwicht. Het aluminium en Lars Unnerstall stonden PSV veel in de weg. Via een afgeketst schot van Gakpo werd het echter 3-2.

FC Twente leek de overwinning over de streep te trekken. Helaas ging het in de laatste minuten toch nog mis: Olivier Boscagli kopte de 3-3 binnen. Julio Pleguezuelo kreeg daarna zelfs nog de kans op de 4-3, maar zo mooi werd het niet. Desondanks was het een prachtige avond in De Grolsch Veste.

Het tweede duel (2-1)

Ook tijdens de tweede ontmoeting van 3 september 2022 was er weer sprake van een ware Hel van Enschede. PSV was ijzersterk bezig aan het seizoen en was met twaalf punten uit vier wedstrijden de koploper van de eredivisie. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij had al 22 keer gescoord. FC Twente had gewonnen van NEC Nijmegen, Fortuna Sittard en Excelsior, maar verloren van FC Volendam en had dus negen punten uit vier duels.

PSV wist wederom niet wat het overkwam in Enschede en werd op het begin van de wedstrijd overrompeld door FC Twente. In de zeventiende minuut scoorde Václav Cerny de 1-0. Diezelfde Tsjechische rechtsbuiten zorgde zeven minuten later voor de 2-0 via een prachtige treffer. PSV kwam er in de eerste helft niet aan te pas. De ruststand was 2-0.

Vlak na rust werden de Eindhovenaren echter sterker en had FC Twente geen grip op de wedstrijd meer. Via Guus Til werd het 2-1. Daarna kreeg FC Twente echter weer wat meer controle. PSV kreeg nog een aantal kansen en raakte zelfs de lat, maar kwam deze keer niet tot de gelijkmaker. In een uitzinnige De Grolsch Veste werd PSV deze keer wel verslagen in een spectaculaire en legendarische wedstrijd: 2-1.