Eerste elftal

Uitspraak Oosting over Rots niet verstandig? "Alsof je een beetje sneu bent"

Uitspraak Oosting over Rots niet verstandig? "Alsof je een beetje sneu bent"

Daan Rots kreeg aan het begin van het seizoen bakken aan kritiek te verwerken. Naarmate het seizoen vorderde begon de 22-jarige rechtsbuiten steeds beter te voetballen en maakte de kritiek plaats voor complimenten. Na twee slechte wedstrijden van Rots tegen FC Utrecht en NEC Nijmegen keerde de kritiek echter terug. Rots werd zelfs uitgefloten en cynisch toegejuicht toen hij werd gewisseld tegen NEC en kreeg er op social media flink van langs.

Trainer Joseph Oosting nam het op voor Rots en toonde geen begrip richting de criticasters. Clubwatcher Tijmen van Wissing zet hier zijn twijfels bij. "Daan Rots krijgt best veel lof en speelde tegen NEC gewoon heel slecht", vertelt Van Wissing bij De Oosttribune van RTV Oost. "Rots is in principe ook een speler die net tekort komt voor de echte subtop van Nederland, vind ik. Daar mag je best kritisch op zijn als supporter."

"Dan wordt het argument erbij gehaald dat het een jongen uit de regio is en dat je die iets meer krediet moet geven. Ik zou er niet zo blij van worden als een trainer dat over mij zou zeggen. Alsof je een beetje sneu bent. Dat is hij helemaal niet. Daan Rots heeft een geweldige carrière, maar als Cerny of Misidjan nog bij Twente had gezeten, had Daan Rots niet gespeeld. Er is voorin wel een beetje kwaliteitsarmoede. Die jongen doet het perfect, werkt snoeihard. Het is een prima speler, maar niet voor de subtop", aldus Van Wissing.

Jan van Staa is het met zijn collega eens. "We hebben het nu over de nummer drie van Nederland, dat is al bijna de top. Bij PSV heb je Bakayoko lopen, die gaat ook elke keer de actie aan en ook bij hem gaat het fout. Ook die wordt uitgefloten. Je kan weleens een mindere wedstrijd hebben. Het is vervelend als je door je eigen supporters wordt uitgefloten bij een wissel, maar als je een grote jongen wilt zijn bij een topclub, hoort dat erbij. Hij heeft daar toch geen last van, een keer uitfluiten?"

Jaap Stam sluit zich bij Van Staa aan. "Hij zal er aan moeten wennen, dat het publiek zo reageert. Als je beter wilt worden, moet je er mee om kunnen gaan, je eroverheen zetten en laten zien wat je waard bent voor het elftal. Als trainer moet je altijd positief blijven over de spelers, ook al zijn ze niet in vorm. Je moet laten merken dat je erachter staat en je moet vertrouwen geven aan de spelers en het team", zegt Stam over de uitspraken van Oosting.

"Als je slecht speelt, weet je voor jezelf dat ze dat je niet hoeven te vertellen. Een trainer hoeft je ook niet te vertellen dat je slecht voetbalt, dat weet je. Je weet vanuit jezelf dat je moet verbeteren en je jezelf moet laten zien. Naar de buitenwereld toe kan een trainer veel doen om zo'n jongen in bescherming te nemen door toch te laten merken naar de mensen, omdat ook niet altijd iedereen evenveel verstand van voetbal heeft, dat iemand het hartstikke goed doet. Zo wordt de publieke opinie toch misschien wat milder voor die jongen. Daardoor wordt het toch wat makkelijker voor hem om te presteren", besluit de oud-verdediger van Manchester United.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties