Eerste elftal

Verwarring over nieuwe hoofdsponsor: Dit bedrag zal FC Twente waarschijnlijk ontvangen

Verwarring over nieuwe hoofdsponsor: Dit bedrag zal FC Twente waarschijnlijk ontvangen

Het gerucht gaat dat Elektramat de nieuwe hoofdsponsor van FC Twente gaat worden. Na het verspreiden van deze geruchten ontstond op sociale media al snel verwarring. Sommigen spreken van een jaarbedrag van zes miljoen euro dat FC Twente zal ontvangen, anderen hebben het over drie miljoen euro. Maar hoe zit het nou precies?

Na de degradatie in 2018 bleef de vorige hoofdsponsor Pure Energie FC Twente trouw. Destijds werd een vijfjarige deal gesloten van naar schatting 900.000 euro per jaar, een bedrag dat nu natuurlijk veel te laag is voor FC Twente. De 'exposure-waarde' van de club ligt momenteel tussen de 5,5 en 6 miljoen euro. Maar wat houdt deze exposure-waarde precies in en wat betekent dit voor het bedrag dat FC Twente van een nieuwe hoofdsponsor wil ontvangen?

Vorig jaar, toen bekend werd dat Pure Energie na zeven jaar zou stoppen als hoofdsponsor van FC Twente, legde algemeen directeur Paul van der Kraan het als volgt uit. "Bij het berekenen van die waarde kijken ze bijvoorbeeld naar het aantal keren dat je als hoofdsponsor met foto’s in kranten, bladen en op tv komt, afgezet tegen de kosten die je anders voor dezelfde aandacht zou moeten betalen via het inkopen van advertenties. Vervolgens moet je dat door twee delen en dan kom je ongeveer uit op het bedrag dat je als club waard bent."

Die laatste zin is een belangrijke. Daarmee is namelijk bepaald welk jaarbedrag FC Twente wil ontvangen van de nieuwe hoofdsponsor. Dit bedrag ligt op drie miljoen euro, een flinke verbetering ten opzichte van de negen ton die de club nu ontvangt. FC Twente wil hoe dan ook niet tornen met de prijs van drie miljoen euro. Dat is dan ook een van de redenen dat het zolang duurt voordat de nieuwe hoofdsponsor echt bekend wordt.

Andere clubs

Laten we dan ook nog even kijken naar andere topclubs in Nederland. Volgens de meest recente cijfers ontvangt Ajax negen miljoen euro per jaar van Ziggo, PSV krijgt jaarlijks zes miljoen euro van Brainport, dat bestaat uit meerdere bedrijven, en Feyenoord ontvangt 5,5 miljoen euro van EuroParcs. AFAS betaalde AZ drie miljoen euro per jaar inclusief stadionnaam, maar nu Kansino de hoofdsponsor is, zal dat bedrag ongetwijfeld hoger liggen. Om welk bedrag dat gaat, is niet bekend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties