FC Twente Nieuws

Experimenteren met de sneltest: 'Gebruik stadions als laboratorium'

Experimenteren met de sneltest: 'Gebruik stadions als laboratorium'

Met de presentatie van de sneltest hoopt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, dat er snel weer supporters het stadion in kunnen. Als je van tevoren aan kan tonen dat iemand niet besmet is met het coronavirus, dan kunnen ze ook weer bij elkaar zitten in het stadion, aldus De Jong in gesprek met Willem Vissers van De Volkskrant.

"De sector wil daarin investeren. Dat je zegt tegen iemand die bijvoorbeeld naar het stadion wil: voor vijf of tien euro heb je een sneltest. Zo'n test komt snel beschikbaar op de markt. Als jij op een bepaald moment naar het stadion komt, kunnen wij aantonen dat je virusvrij bent, en kun je naar binnen.

Als het aan De Jong ligt wordt er op zo'n tien tot twaalf locaties geëxperimenteerd. Hij noemt deze plekken fieldlabs. "Bijvoorbeeld sneltests op 200 supporters. Ze moeten bereid zijn ruim van te voren te komen. Zijn ze negatief, dan kunnen ze bij elkaar zitten. Dat aantal kun je vrij snel uitbreiden. Het is slechts een van de manieren om perspectief te bieden."

Uiteindelijk is het aan het kabinet op te starten met de zogenaamde fieldlabs. "Ons advies is: gebruik de evenementen als laboratorium. Hoe mooi is het dat je daar kunt experimenteren, om op te kunnen schalen. Daar heb je als hele samenleving iets aan. Dat zeggen wetenschappers ook, onder wie Casper van Eijk, de clubarts van Feyenoord. Gebruik dat voetbal en de andere evenementen om de wetenschap te vergroten. Al begrijp ik ook wel dat er nu veel consternatie is over de oplopende cijfers", besluit De Jong.


[google]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties