FC Twente in mineur

Trainer Steve McClaren had zijn ploeg na de 2-1 thuisnederlaag tegen Ajax al met een knipoog meegedeeld de vakantieplannen te verlaten, maar de komische opmerking lijkt een bittere pil te gaan worden voor FC Twente, dat na een 4-3 nederlaag tegen SC Heerenveen lijkt aangewezen om via de play-offs Europees voetbal te behalen. „Wij zijn bestraft voor het missen van de kansen”, oordeelde Steve McClaren na afloop, om die conclusie vervolgens in het verlengde te trekken over het gehele jaargang . „Dit seizoen hebben wij te veel laten liggen.”

Een ’do or die’-wedstrijd, noemde McClaren het treffen met SC Heerenveen daags voor het duel. Een vijfde plaats was volgens de oefenmeester, die verwacht dat PSV tweede wordt, niet eens genoeg voor rechtstreekse kwalificatie voor Europa League-voetbal. Maar FC Twente, dat de Champions League zo ambieerde, lijkt af te stevenen op een verlenging van de competitie. Na de nederlaag tegen SC Heerenveen bezetten de tukkers nog steeds de teleurstellende zesde plek, terwijl de Friese ploeg Europees voetbal zo goed als veilig heeft gesteld.

„We kunnen alleen maar bidden dat de concurrent punten laat liggen en dan moeten we zelf zien te winnen”, vertelde de teleurgestelde trainer vooruitblikkend op de wedstrijd bij VVV-Venlo en in de hoop dat FC Groningen AZ een zege ontneemt. Zelf verzuimde de ploeg de Europese kansen opnieuw in eigen hand te nemen. „We speelden goed, kregen kansen, maar hebben het zelf niet afgemaakt. Uiteindelijk zijn we daarvoor gestraft. Je weet dat Heerenveen uit het niets kan scoren. En dat deden ze.” De Engelsman toonde zich reëel met het oog op de slotronde. „We kijken vooruit naar de play-offs”, leek McClaren zich te berusten in het lot.

FC Twente speelde een prima eerste helft, maar liet het na de kansen te benutten. Luuk de Jong leek het duel na twintig minuten beslist te hebben met twee treffers, maar de Friese club kwam door een treffer van Bas Dost terug in de wedstrijd. In de tweede helft werd de individuele kracht van Oussama Assaidi en Luciano Narsingh beloond. Het tweetal zorgde voor een 4-2 voorsprong. De aansluitingstreffer van Douglas in blessuretijd kwam simpelweg te laat.

Voor SC Heerenveen volgt nu een vreemd scenario. De club mag zondag niet gelijkspelen in het slotduel tegen Feyenoord om zich te verzekeren van Europees voetbal. „Heel bizar dat we misschien moeten verliezen”, blikte trainer Ron Jans vast vooruit. „Ik weet ook niet wat we daar mee moeten, want dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt.” Assaidi weet wel een oplossing, mocht er in de slotminuten een 1-1 tussenstand op het scorebord staan. „Dan schiet ik ‘m in eigen doel”, grapte de vleugelflitser, om vervolgens een serieuze blik op te zetten. „Verliezen? Nee, wij gaan ook zondag gewoon winnen.”

Bron: Telegraaf