FC Twente Nieuws

Amerika-expert Jans tipt Oranje: Hier liggen de kansen tegen de VS

Amerika-expert Jans tipt Oranje: Hier liggen de kansen tegen de VS

Voor Ron Jans staat zaterdagmiddag een mooie WK-wedstrijd op het programma. Het Nederlands elftal neemt het om 16:00 uur op tegen de Verenigde Staten, het land waar Jans een half jaar lang trainer was. Jans kent het Amerikaanse elftal daarom goed en blikt vooruit op de wedstrijd.

"Ik vind Amerika een hele interessante ploeg", vertelt Jans tegenover VoetbalPrimeur. "Op een paar uitzonderingen na hebben ze een heel jong elftal. Er zit veel snelheid en loopvermogen in de ploeg zit en ze zetten veel druk, maar ze lopen zichzelf ook nogal eens voorbij. Het tempo ligt hoger dan ze technisch aan kunnen, maar toch zal er heel hard gewerkt moeten worden tegen Amerika. De backs Dest en Robinson zijn verkapte buitenspelers die ontzettend veel met de bal lopen en dat gaat nog wel eens mis. De middenvelders versnellen het liefste wanneer ze de bal hebben, dus oogt het nogal onrustig. Daar liggen grote kansen voor Nederland, omdat het centrum van Amerika wel sterk is, maar niet snel", aldus de trainer van FC Twente.

"Amerikanen groeien van kinds af aan op met winnen, maar ik zie ook dat het nog wat op het individu gericht is, al wordt dat wel steeds beter", zegt Jans. "Er wordt meer geld gestopt in de faciliteiten en andere zaken, dus Amerika komt er wel aan. Je ziet wel nog dat de Amerikanen minder voetbalgenen in hun lichaam hebben. Als ik Amerika zie voetballen, zie ik iets terug van andere Amerikaanse sporten. Misschien voegt dat ook iets toe, want het zijn wel atleten, hoor."

Jans was van augustus 2019 tot februari 2020 de trainer van het Amerikaanse FC Cincinnati. Bij zijn oud-club ziet hij een tekenende Amerikaanse ontwikkeling. "Als je ziet hoe de club FC Cincinnati gegroeid is en het voetbal meer aandacht krijgt van sponsoren, televisie en toeschouwers, zie je dat het sterk aan het groeien is. Ik vind het wel jammer dat de structuur van het Amerikaanse voetbal net zo georganiseerd is als basketbal, honkbal en American Football. Dat vind ik niet positief voor het voetbal. Het is wel duidelijk dat de aandacht voor het Amerikaanse voetbal wel steeds meer groeit. De faciliteiten, staf en professionaliteit zijn fantastisch gegroeid met ijzersterke marketing en communicatie. Dat is daar wel in orde", aldus de oefenmeester.

Jans vindt de VS zeker geen slechte tegenstander. "Maar we moeten gewoon door, hoor. Het is geen poule meer, dus je hoeft niet te rekenen en weet waar je aan toe bent. Ik denk dat Nederland zowel als team als individueel beter is", besluit Jans.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties