FC Twente Nieuws

Het FC Twente alfabet! (L t/m Q)

Het FC Twente alfabet! (L t/m Q)

Als supporters zijnde deel je die liefde voor de club met elkaar en heb je die, vaak al jarenlang, met elkaar gedeeld. Daarnaast komen er ook steeds meer jongere fans bij die zich hopelijk ook een leven lang zullen inzetten voor de club. Daarom is het van belang de hoogte- en dieptepunten van de club te onthouden, bewaren en op schrift te stellen. De cultuur wordt op deze wijze telkens doorgegeven aan een jongere generatie. Indachtig het bovenstaande ben ik begonnen met het opstellen van het multimediale FC Twente alfabet. FC Twente van A tot Z, door de jaren heen. Zodat het verleden voor sommigen een stukje dichterbij komt en het heden voor velen wat begrijpelijker wordt. In opvolging van de letters A tot en met E en F tot en met K, vandaag de letters L tot en met Q.

L

Lipponen, Mika. Geboren 9 mei 1964 - Fins oud-international die in de periode van 1985-1989 in totaal 107 wedstrijden voor FC Twente speelde, waarbij hij 24 keer doel trof. De blonde aanvaller stond bekend om zijn werklust en speelde vaak met een bandage vanwege blessures. Regelmatig scandeerde het publiek zijn naam, omdat men zijn inzet goed kon waarderen.

M

Mühren, Arnold. Geboren 2 juni 1951 - Kwam, na een spelersruil met Rene Notten, in 1974 van Ajax naar FC Twente. Begenadigt technicus met een fluwelen trap. Doorzag het spelletje als geen ander en maakte Europees furore met het ijzersterke middenveld van FC Twente, dat verder bestond uit Kick van der Vall en Frans Thijssen. Vertrok in 1978 naar Ipswich Town en won met die club de Uefa Cup.

N

NKufo, Blaise- Geboren 25 mei 1975 - Ex speler van FC Twente afkomstig uit Congo, met de Zwitserse nationaliteit. Hij speelde van 2003 tot en met 2010 voor FC Twente en werd met de club landskampioen.

In zijn periode bij FC Twente bereikte Nkufo verschillende mijlpalen in de clubhistorie. Tussen 15 december 2007 en 24 januari 2008 scoorde Nkufo in zeven opeenvolgende competitiewedstrijden minstens één doelpunt. Daarmee verbrak hij het clubrecord dat op naam stond van Dick van Dijk, die eind jaren 60 zes wedstrijden op rij doel trof. Nkufo had tussen 26 december 2005 en 22 maart 2009 114 achtereenvolgende basisplaatsen in de Eredivisie. Voorafgaand en na deze periode was hij geschorst. Op 1 maart 2009 scoorde hij in De Grolsch Veste tegen ADO Den Haag zijn 100ste competitiedoelpunt in de Eredivisie, waarmee hij toetrad tot de zogenaamde Club van 100. Op 15 augustus 2009 bereikte hij in een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag een nieuwe mijlpaal, door zijn 104e doelpunt voor FC Twente te scoren. Hij passeerde hierdoor Jan Jeuring als clubtopscorer aller tijden in de competitie. Al snel hierna begonnen de supporters met het inzamelen van geld om een standbeeld voor Nkufo te laten maken. Na 223 wedstrijden te hebben gespeeld voor FC Twente, waarin hij 114 keer wist te scoren, sloot Nkufo op 35-jarige leeftijd zijn periode in Enschede af met het behalen van het landskampioenschap 2009/10

O

Oranen, Kalle. Geboren 26 februari 1946 - De in Boekelo geboren Kalle Oranen had een Finse vader en een Nederlandse moeder. Hij maakte als linksback (afkomstig van SC Enschede) onderdeel uit van de legendarische verdedigingslinie van FC Twente in het seizoen 1971-1972. Geen muis kwam er haast door en dat seizoen had FC Twente slechts 13 tegendoelpunten. Nog steeds een eredivisierecord. Hij speelde in totaal 207 wedstrijden voor FC Twente.

P

Vak P. Datum oprichting: 18 februari 1991 - Vanuit het staan Vak P in het Diekman stadion werd door een aantal jongeren het initiatief genomen om de tweede officiële supportersvereniging van FC Twente op te richten; Vak P. Doel was en is het organiseren van gezamenlijke activiteiten van, door en voor supporters en het bespreken van het wel en wee van de club in een eigen home. Als logo werd de stripfiguur ‘Obelix’ gekozen vanwege diens loyaliteit, kracht en betrouwbaarheid.

[google]

Vak P was ook een tegenreactie van jongeren op het wat ‘oudere’ Vak Q, dat daarvoor het sfeer vak was. Deze jongeren vertrokken naar Vak P, Vak R en later ook naar Vak U. Zodoende ontstonden er een aantal sfeervakken naast elkaar in het Diekman met Vak P als uiteindelijke aanjager.

Als een van de cultuurdragers van de club heeft Vak P talloze prachtige sfeeracties georganiseerd en waren en zijn ze daar, waar de club ook is.

Vak Q - Vak Q was het eerste sfeer vak in het oude Diekman stadion. Jaren- en jarenlang werd daar de toon gezet qua vocale ondersteuning van de jongens op het veld. In de roemruchte jaren zeventig werd een deel van het gezang op een LP gezet. De Diekmennekes waren ook vaak in Vak Q te vinden. Markante figuren waren vaste klant in Vak Q; Brammetje met de trommel, tante Lies en tante Stien met haar snerpende stem;

Onvergetelijke taferelen hebben zich afgespeeld in dat vak.

TAZ

Foto: Orange Pictures
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties