FC Twente Nieuws

Het FC Twente alfabet! (F t/m K)

Het FC Twente alfabet! (F t/m K)

Als supporters zijnde deel je die liefde voor de club met elkaar en heb je die, vaak al jarenlang, met elkaar gedeeld. Daarnaast komen er ook steeds meer jongere fans bij die zich hopelijk ook een leven lang zullen inzetten voor de club. Daarom is het van belang de hoogte- en dieptepunten van de club te onthouden, bewaren en op schrift te stellen. De cultuur wordt op deze wijze telkens doorgegeven aan een jongere generatie. Indachtig het bovenstaande ben ik begonnen met het opstellen van het multimediale FC Twente alfabet. FC Twente van A tot Z, door de jaren heen. Zodat het verleden voor sommigen een stukje dichterbij komt en het heden voor velen wat begrijpelijker wordt. In opvolging van de letters A tot en met E, vandaag de letters F tot en met K.

F

Fransen, Ferdinand- Geboren: Enschede, Alias; ‘The Godfather van FC Twente’. Fransen groeide op in armoede en werkte zich op tot multimiljonair. Hij begon in 1944 als 14-jarig knaapje te werken bij “Reisbureau Twenthe” van Frits Arke en Jan ten Barge. In de jaren zeventig werd hij de leidende figuur van “Arke reis- en passagebureau” en ontwikkelde het bedrijf zich tot een allround touroperator (inmiddels onderdeel van TUI; Touristiek Union International). Fransen was voorzitter van FC Twente in de periode van 1977 tot 1984. Tijdens zijn voorzitterschap degradeerde de club voor de eerste en, tot nu toe, enige keer uit de Eredivisie. Als eerste shirtsponsor van de club en naamgever van het toenmalige nieuwe stadion is Fransen met Arke jarenlang een belangrijke geldschieter geweest voor FC Twente. Hij moest ook regelmatig in de buidel tasten om de club niet te laten bezwijken onder de schuldenlast. Het levert Fransen de bijnaam; ‘Godfather van FC Twente’ op. Fransen viel in 2007 de zeldzame eer te beurt om verkozen te worden tot ereburger van Enschede.

G

Grujic, Spira- Geboren: Pristina, Servisch Kosovo. Cultheld en publiekslieveling. Speelde, als linksbenige centrale verdediger, 146 wedstrijden voor FC Twente in de periode van 1998 tot en met medio 2004. Zijn onverzettelijkheid, inzet en wedstrijdmentaliteit sprak zeer tot de verbeelding van het Twentse publiek. Speelde als aanvoerder met een aanvoerdersband voorzien van het logo van Vak P. Hij heeft altijd een binding gehouden met de club via het spelen van wedstrijden voor het “Oud FC Twente”, of ‘All stars” team. Recent werd bekend dat hij samen met Jan van Staa een voetbalacademie gaat starten in Twente.

Het FC Twente alfabet! (F t/m K)

H

Heubach, Jeroen- Geboren: Enschede. Kind van de stad en de club. Speelde meer dan 260 wedstrijden voor FC Twente en werd door de supporters op handen gedragen. Zij gaven hem de bijnaam; “Heubach Hooligan”. Onverzettelijke linksback met een ‘over mijn lijk’ mentaliteit zodra hij eenmaal op het veld stond. Was van 2010 tot 2015 in dienst van de club als assistent trainer van de A1, B1 en de Voetbalacademie. Vanwege de penibele situatie waarin de club was aanbeland, werd zijn contract niet verlengd. Legendarisch was zijn actie richting het Ajax publiek op de dag dat FC Twente kampioen werd. Hij speelde toen bij NEC, maar liep, dol van vreugde met het kampioensshirt van FC Twent richting Ajax vak.

I

Ierssel, Kees van- Geboren: Breda. Sierlijke, maar toch onverzettelijke en vaak mee opkomende rechtervleugelverdediger uit de roemruchte jaren zeventig. Speelde van 1969 tot 1979 voor FC Twente en maakte deel uit van de legendarische verdedigingslijn ; Piet Schrijvers, Kalle Oranen, Willem De Vries en Epy Drost. Deze verdediging is tot op de dag van vandaag de minst gepasseerde ooit in de Eredivisie (13 tegendoelpunten). Kees van Ierssel heeft nog een bijzonder feit op zijn naam staan. In 1968 scoorde hij als speler van Baronie (Tweede divisie) het snelste doelpunt ooit in het betaalde voetbal. Na zeven seconden lag hij in het net. Kees Rijvers (destijds trainer van de club) haalde hem naar FC Twente en transformeerde de aanvaller tot een verdediger.

J

Jeuring, Jan- Geboren: Enschede. Befaamd goalgetter en clubicoon. Speelde zijn hele profcarrière voor een club; FC Twente. Scoorde 103 competitiedoelpunten. Overall scoorde hij 137 doelpunten voor FC Twente. Een fenomenaal aantal. Hij was afkomstig van SC Enschede en had, ondanks zijn wat ‘bonkige’ stijl van spelen, een uitermate goed ontwikkelt neusje voor de goal. Menig inwoner van de Wesselerbrink in Enschede haalde een patatje in de frietzaak die Jeuring na zijn actieve carrière dreef, waarbij het radioprogramma “langs de lijn” altijd aanstond.

Janssen, Theo- Geboren: Arnhem. Cultfiguur en publiekslieveling die vanaf het seizoen 2008/2009 tot en met mei 2011 in het Twentse rood te bewonderen viel. No nonsens speler met een eigen levenswandel en een prachtige traptechniek. Onderscheidde zich voornamelijk in het seizoen 2010/2011 toen hij ook winnaar werd van de Gouden Schoen (beste voetballer van de Eredivisie). Scoorde een aantal van de meest fraaie FC Twente treffers ooit, onder andere in de gewonnen thuiswedstrijd tegen PSV en tegen Inter Milan tijdens een Champions League duel. Vertrok in 2011 naar Ajax, maar behaalde nooit meer het niveau van dat laatste seizoen bij FC Twente.

K

Kampioen van Nederland- 2 mei 2010 zal bij iedere FC Twente fan in het geheugen gegrift staan. Ter land, ter zee, of waar ook ter wereld, overal werden er die middag oerkreten van opperste blijdschap geslaakt door dolblije Tukkers. FC TWENTE KAMPIOEN!! Na er een paar keer dichtbij te hebben gezeten in de jaren zeventig, was het dan eindelijk raak. Een moment om nooit te vergeten!

Kohn, Antoine “Spitz”- Geboren: Luxemburg. Wie de naam Spitz Kohn zegt, zegt FC Twente. Deze Luxemburger was van 1965 tot 1979 in dienst van FC Twente. Eerst als speler, later als assistent-trainer en hoofdtrainer. In 1982 keerde hij weer terug om de club te behoeden voor degradatie. Dat laatste lukte helaas niet. Won met FC Twente de KNVB beker, werd tweede in de competitie en haalde de Uefa cupfinale met de club. Hij maakte, als amateur, op 17 jarige leeftijd zijn debuut in de nationale ploeg van Luxemburg, terwijl hij daarnaast als ‘kompel’ in de ijzermijnen werkte. Zijn bijnaam dankte hij aan zijn destijds ‘spitse’ gezicht. Spitz Kohn overleed op 79 jarige leeftijd in Enschede als een van de meest geliefde trainers in de geschiedenis van de club.

Eerbetoon aan Spitz Kohn, na zijn overlijden in 2012:

TAZ

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties