FC Twente Nieuws

Kamerlid reageert: "Als echte actie nodig is, wordt niet ingegrepen"

Kamerlid reageert: "Als echte actie nodig is, wordt niet ingegrepen"

Op zondag 16 oktober werd het duel tussen FC Twente - FC Groningen gespeeld. De thuisploeg besliste de wedstrijd al snel na rust en won gemakkelijk met 3-0. Richting het einde van de wedstrijd klonk het 'Het zijn de homo's, ja de homo's, het zijn de homo's van Groningen' vanaf de tribunes. Dat nota bene in de week die in het teken stond van onder andere acceptatie van homo's.

'Klieren', zo werd het bestempeld na de wedstrijd. Niet te veel achter zoeken en niet te veel op in gaan, zeiden velen. Dit gebeurt echter wel. De spreekkoren leidden zelfs tot Kamervragen van ministers Lisa Westerveld van GroenLinks (foto) en Jeanet van der Laan van D66. Lees de Kamervragen hier.

Westerveld vindt het 'klieren' maar niks. "Fans blinken qua liederen niet altijd uit in intelligentie", vertelt ze tegenover TC Tubantia. Ze gaat er niet in mee dat het enkel gaat om klieren en plagen. "Als je homoseksueel of lesbisch bent, dan is dat niet ludiek."

Het kamerlid pleit voor stilleggen van de wedstrijd bij zulke spreekkoren, maar ziet dat dit nog niet vaak genoeg gebeurt. "Hoe vaak is een wedstrijd inmiddels stilgelegd vanwege zo’n spreekkoor? Volgens mij nul keer", aldus Westerveld, die benadrukt dat dat niet is omdat zulke spreekkoren niet voorkomen. "Als echte actie nodig is, wordt niet ingegrepen. Daardoor kan het blijven bestaan. Die aanvoerdersbanden zijn een mooi symbool, maar die verliezen in kracht als er op het veld vervolgens niks mee gebeurt."

FC Twente ging zelf door het stof en gaf aan dat de wedstrijd stilgelegd had moeten worden, maar dit om verschillende redenen niet te hebben gedaan. "Het is heel goed dat FC Twente zegt dat ze dat hadden moeten doen", zegt Westerveld van GroenLinks. "Maar het laat ook zien dat je het als club op zo’n moment niet goed weet." Ze geeft aan dat een club een scheidsrechter op zo'n moment kan vragen de wedstrijd stil te leggen. Ook zou ze het mooi vinden als spelers het veld af zouden stappen, al ligt het uiteindelijk bij een club, zegt ze.

Westerveld ziet dat een voetbalstadion een prachtige plek is voor mensen om elkaar weer te zien. "Maar zolang het heel normaal is dat dit soort spreekkoren klinken, is die plek wel onveilig voor sommigen." Daarnaast vindt ze het zwak dat de KNVB de geplande herhaling van de OneLove-actie, die binnenkort gepland stond, geschrapt heeft. "Dan denk ik: kom op, bond! Sta voor je principes! Nu lijkt het erop alsof we telkens als we een stap vooruit doen, er ook twee achteruit maken", besluit het kamerlid.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties