FC Twente Nieuws

Malki nog niet klaar bij FC Twente: "Ik kan niet zonder de club"

jacob jakob malki materiaalman fc twente

Jacob Malki heeft afscheid genomen bij FC Twente. De Syrische Tukker was 28 jaar lang in dienst bij de club en werd als materiaalman een geliefd figuur bij de club. Zijn vertrek als materiaalman betekent voor Malki echter nog niet het einde bij FC Twente. De 68-jarige is nog niet klaar.

"Als ze me nodig hebben, zal ik helpen", vertelt Malki in gesprek met Voetbal International. "Ik kan niet zonder de club. Wil in beweging blijven, in contact zijn met mensen, iets blijven doen voor FC Twente. De materiaalmannen van de tegenstander ontvangen, bijvoorbeeld. En ik zou heel graag helpen met maatschappelijke projecten. De wijk in met FC Twente. Hier wonen veel vluchtelingen. Ik spreek Arabisch en Aramees, ik denk dat ik wat kan betekenen."

Malki slaakt een zucht als hij denkt aan de wedstrijden van FC Twente. "Die wedstrijden ga ik heel erg missen. Nooit meer de shirtjes klaarleggen… De mensen van de schoonmaak zijn ook verdrietig. Elke ochtend om half zeven dronk ik koffie met ze, in Hengelo. 'Hoe moet dat nou, zonder jou?', zeiden ze."

jacob malki afscheid materiaalman 2025
Malki wordt bij zijn afscheid in de lucht gegooid door de spelers van FC Twente

Zoon Marcoss, die werkzaam is in de Fanstore, weet wat de club betekent voor zijn vader. "Twente is zijn leven, zijn tweede thuis. Hij heeft ons, zijn gezin. Maar de club staat héél hoog. Altijd stond hij klaar voor Twente. Ronnie Stam belde eens om een uur of elf ’s avonds. Vlak voor de transferdeadline vertrok hij naar Wigan Athletic. 'Japie, ik moet mijn spullen hebben.' Ik ging mee met mijn vader, stonden we om kwart voor twaalf op het trainingscentrum. Voor hem was dat normaal. Als ze om drie uur ’s nachts belden, kwam hij ook. Als híj ’s nachts iemand nodig heeft, staan ze niet klaar. Maar zo is het leven."

Club is van het volk
Malki is dankbaar voor alle erkenning die hij heeft gekregen, bijvoorbeeld via een muurschildering bij De Grolsch Veste. De voormalig materiaalman vindt echter dat hij een ondergeschikte rol heeft bij de club. "FC Twente is niet van Arnold Bruggink, niet van Jacob Malki; wij zijn maar passanten. De club is van het volk. De supporters die dag en nacht met het elftal bezig zijn. Die de spelers dragen tijdens de wedstrijden."

Voorbeeld voor vluchtelingen
Passanten houden het echter niet vaak 28 jaar vol. "De mensen hier hebben me zo goed opgevangen en geholpen. Ik wilde ze iets teruggeven. Als ik de waardering van de mensen zie, denk ik dat het gelukt is. De wethouder van Enschede noemde me een voorbeeld voor andere asielzoekers. Daar ben ik trots op. Nederland moet vluchtelingen helpen en doet dat ook. Maar andersom is ook wat nodig. Als je hier komt, kun je niet verwachten dat jij het land of de regels kunt veranderen. Je móét je aanpassen", besluit Malki.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties