FC Twente - SC Heerenveen 3-4 (2011-2012)

SC Heerenveen heeft een zeer verrassende en vooral belangrijke overwinning geboekt bij FC Twente: 3-4 De bezoekers stonden na 20 minuten nog met 2-0 achter. Door de zege steeg Heerenveen naar plek vier, terwijl FC Twente zesde blijft.

Heerenveen kreeg vroeg in het seizoen op eigen veld voetballes van FC Twente en verloor toen met 5-1. Maar in de maanden die volgden tankten de Friezen flink wat vertrouwen, ook buiten Heerenveen. De ploeg haalde maar liefst 32 punten op vreemde bodem, net zoveel als in het seizoen 1999-2000, toen de club zich als nummer 2 kwalificeerde voor de Champions League.

Al heel snel dreigde het echter weer een heel vervelende avond te gaan worden voor de bezoekers toen Luuk de Jong al in de 5e minuut raak kopte. De spits stond precies op de goede plaats om een door doelman Kristoffer Nordfeldt gekeerd schot van Peter Wisgerhof in te schieten.

Een kwartier later maakte De Jong ook de 2-0, opnieuw met het hoofd en ditmaal na een heel mooie aanval via Bajrami en Roberto Rosales. Maar een minuut later liet de andere topschutter op het veld zich gelden. Bas Dost reageerde attent op een doorgeschoten doeltrap en rondde oog in oog met Nikolay Mihaylov zeer overtuigend af. Het was doelpunt 31 van het seizoen.

Het was opvallend hoe Heerenveen grote delen van de eerste helft de bal had omdat Twente, beducht voor de Friese counter, de tegenstander pas rond de middenlijn opving. De tweede helft was aanvankelijk minder open, maar de tot dan toe onzichtbare Oussama Assaidi schoot na iets meer dan een uur knap raak. De Marokkaan sneed naar binnen en knalde de bal hoog in de korte hoek.

Met die stand hield Heerenveen de thuisclub in de stand achter zich en dat betekende dat FC Twente risico moest nemen. Luciano Narsingh, op een pass van spelmaker Filip Djuricic, profiteerde en schoof de 2-3 binnen. FC Twente was compleet van slag, wisselde aanvallend, maar Assaidi maakte de 2-4. Ver in blessuretijd zorgde Douglas nog voor 3-4.