FC Twente Nieuws

Film over FC Twente: "Ik hoop dat de film een les voor het leven wordt."

Film over FC Twente: "Ik hoop dat de film een les voor het leven wordt."

FC Twente was zeer dichtbij de ondergang. Dit heeft voor veel opschudding gezorgd en de club in Enschede was het gesprek van de dag. Reden voor Geertjan Lassche om een film te maken met als titel: 'Het laatste jaar van FC Twente'. De titel heeft een dubbele lading. Het afgelopen seizoen leek eventjes het allerlaatste seizoen te zijn, maar nu de Tukkers in de Eredivisie blijven verwijst de film vooral naar 'het laatste jaar' in de zin van: Er ging een jaar voorbij waarin de Tukkers rechtstreeks naar de afgrond werden geleid.

De regisseur treft het wel, er is genoeg om over te schrijven en daarom goed voer voor filmmakers. Toch krijgt Lassche ook flink wat kritiek te verwerken. "De opmerking dat ik met de neus in de boter ben gevallen, komt me inmiddels de neus uit. Alsof je alleen met ellende een goed verhaal kunt vertellen", aldus Geertjan Lassche in gesprek met de TC Tubantia.

Vooraf had Lassche al een redelijk beeld van de film, maar toen gebeurden er dingen die niemand had verwacht. "Ik wilde een jaar onderduiken in FC Twente en me verdiepen in de achtergronden van een club die na een periode vol moeilijkheden weer aan het opkrabbelen was. In plaats daarvan kwam ik in een rollercoaster terecht, waarin drama op drama werd gestapeld." vervolgt hij.

Makkelijk was het niet om de klus te klaren. "De club hield ons op afstand. Pas toen FC Twente in zwaar weer raakte opende dit deuren. Hoogmoed week voor nederigheid." De Twentse supporters hebben het hart van regisseur Geertjan Lassche gestolen. "Ik ging op zoek naar de ziel van FC Twente. Eerst kon ik die typische verknochtheid van de fans met de club niet goed plaatsen. Gaandeweg ontdekte ik dat alles te maken heeft met trots en identiteit van Tukkers." verklaart hij.

[google] De film richt zich vooral op de ontwikkelingen rondom sterspeler Hakim Ziyech, zijn vriend Moatamid Elmaizi, supporter Martin uit Vak-P, sportjournalist Fardau Wagenaar, trainer René Hake, oud-speler Jeroen Heubach, fan en medewerker Willy Berends. BN-er en inwoner van Glanerbrug Erik Dijkstra is de hoofdpersonage, en gids in de film. Erik is authentiek en mag alles zeggen, vinden wat hij wil.

Maar ook oud-keeper Hennie Ardesch is te zien in de film. Ardesch is nog altijd nauw betrokken bij de club en hij werd het afgelopen jaar door de filmmaker gevolgd ten aanzien van de maatschappelijke kant van FC Twente. Lassche heeft altijd gehoopt dat de film een goed einde zal krijgen, en dat krijgt de film. Maar lange tijd leek het daar niet op. "Ik hoop dat de film een les voor het leven wordt. Het gepoker op hoog niveau had Twente bijna de kop gekost." besluit hij.

CmA8AEIWAAEkM47

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties