Twente Insite

FC Twente Nieuws

Internationale ervaring voor jeugdspelers: “De weg naar de top gaat niet recht omhoog”

Internationale ervaring voor jeugdspelers: “De weg naar de top gaat niet recht omhoog”

De teams van FC Twente onder 11 en onder 13 hebben eerder deze maand internationale ervaring opgedaan. Voor een uiterst leerzame trip reisden de jonge voetballers van FC Twente onder 11 af naar Sardinië en het team van onder 13 speelde internationale toernooien met België als thuisbasis. De trainers van de jonge talenten achten de missie geslaagd en kijken dan ook met een goed gevoel terug op het buitenlandse avontuur.

“Al met al was het in België een fantastisch toernooi. Vooral qua sfeer was het genieten”, vertelt Job Lamberink van FC Twente onder 13 op de officiële website van FC Twente Oefenmeester Luc Stolker staat aan het roer bij FC Twente onder 11 en is helemaal verkocht. “Bij ons was het in één woord fantastisch. Het weer zat mee, we hadden een mooi resort en met een eerste plaats was het resultaat natuurlijk geweldig. Dan is het altijd feest.”

De onderlinge verhoudingen zijn goed en mede door dit buitenlandse avontuur zijn er hechte teams gevormd, wat de ideale basis biedt voor een succesvolle voetbalploeg. “De jongens zorgden goed voor elkaar en hielpen elkaar wanneer het nodig was. We speelden mee met twee teams, maar we waren één spelersgroep. Ook toen een van de teams werd uitgeschakeld, bleven de jongens elkaar steunen in het toejuichen. We leerden elkaar tijdens het toernooi nog beter kennen, je trok continu met elkaar op.” vervolgt Stolker. Job Lamberink spreekt van een geslaagde missie met veel rendement. “Je groeit tijdens zo’n toernooi naar elkaar toe en kunt als trainer voor iedereen de tijd nemen, dat is een voordeel als je een grote groep hebt zoals wij.”

Vrijwel elke jeugdvoetballer droom uiteindelijk van een carrière als profvoetballer en tijdens een toernooi als dit hoopt een jonge voetballer zich van zijn beste kant te laten zien. Dat is ze grotendeels gelukt als het aan Lamberink ligt. “De jongens waren gemotiveerd om rust te nemen, om de volgende dag fit te zijn. Ze hebben zich binnen en buiten het veld goed opgesteld”. Stolker is het daar volkomen mee eens en vertelt dat hij dit in Italië ook aan de groep heeft meegegeven. Verzorging van het lichaam is uitermate belangrijk en de jonge voetballertjes weten nu gelijk wat er allemaal komt kijken bij het worden van een profvoetballer. “Helemaal fit blijven gaat niet vanzelf.”

Stolker verklaart dat er op mentaal vlak veel winst is behaald. De tegenslagen die tijdens het toernooi om de hoek kwamen kijken horen nou eenmaal bij de weg naar de top. “Die gaat niet recht omhoog. Je zult elkaar moeten helpen, zoals we dat in Italië hebben gedaan. De reis was heel waardevol voor het teamproces. We laten ons nu niet meer gek maken, die fase hebben we gehad.”

Laat wat van je horen

*