Nieuws

Coelho komt, bestuur wil kampioenschap

Coelho komt, bestuur wil kampioenschap

FC Twente versterkt zich per direct met de Braziliaanse aanvaller Jaja Coelho. De club huurt hem voor een halfjaar van Al- Ahli uit Dubai, met een optie tot koop. De speler voert vandaag nog een afrondend gesprek met Steve McClaren, alvorens zijn handtekening te zetten. De trainer ziet in hem de ‘ special one’.

Met het huren van Jaja Coelho geeft de clubleiding van FC Twente een duidelijk signaal af: de club wil kampioen worden. Of op z’n minst de voorronde van de Champions League halen. Anders haal je geen dure speler binnen voor de korte termijn.

Twente is bereid het risico te nemen en dat met een speler die gemengde gevoelens oproept. Over een ding is vrijwel iedereen het eens: Jaja Coelho is een uitstekende voetballer. Een pure stilist en individualist, die ondanks zijn lengte (1.90 meter) over een geweldig balgevoel beschikt. Een speler die makkelijk scoort en treffers voorbereidt. Een linkspoot die veel vanaf de rechterkant speelt, maar ook op ‘ 10’ uit de voeten kan. Volgens zijn management is hij zelfs ‘drie keer zo goed als Bryan Ruiz’, maar die gekruide verhalen hoor je vaker als spelers ergens worden aangeprezen. „Ik ken hem vooral uit zijn tijd bij Genk. Jaja had eerder furore gemaakt bij Westerlo, daar zagen ze hem als een grote ontdekking. Zoveel pure klasse als hij heeft, zie je niet vaak. Jaja werd meteen een van de betere spelers van België”, vertelt Marnik Geukens, Genk-volger voor de Belgische krant Het Belang van Limburg.

„ Genk huurde hem een jaar later van Getafe. En ja, hij deed uitzonderlijke dingen. Vooral met zijn linkervoet kan hij toveren. Als Jaja wil, dan is hij uitzonderlijk goed, ongelooflijk bijna. Alleen had hij geen klik met Genk, hij hield er nogal een losbandig leven op na, trainde niet graag en koos zijn eigen wedstrijden om in te schitteren.”

De speler kreeg daarna weer een kans bij Westerlo, maar liet na de winterstop niets meer van zich horen. Hij verklaarde heimwee te hebben en in Brazilië te willen blijven. Niet lang daarna tekende hij een langdurig contract in Oekraïne en werd binnen de kortste keren uitgeroepen tot voetballer van het jaar in zijn nieuwe voetballand.

Waarom, zo kun je je afvragen, speelt zo’n speler op zijn 25e ergens in de woestijn en niet in de top van Europa? En waarom heeft hij al zoveel clubs versleten? Bij Twente hebben ze in elk geval voldoende informatie over hem verzameld, want Jaja Coelho is in het verleden verschillende keren bekeken door scouts van Twente. De club had hem ook lange tijd bovenaan de lijst staan als opvolger van Ruiz. Maar omdat Ruiz aanvankelijk niet wegkwam, verflauwde de interesse en uiteindelijk koos Jaja Coelho voor het grote geld in Dubai.

„Ik ben hem altijd blijven volgen”, zegt Geukens. „ Hij intrigeerde me. Hij vertrok naar Metalisk Charkov en eerlijk gezegd waren we in België nogal sceptisch. Als het bij Genk al niet lukte, waarom dan wel in Oekraïne? Hij woonde in België samen met Alex, ook een Braziliaan. Genk is geen spannende stad, maar ze wisten de uitgaansgelegenheden toch te vinden. Samen namen ze het ervan, zo gingen de verhalen. Maar bij Metalisk lukte het hem wel om door te breken. Hij ontplooide zich en ging als een speer. Eindelijk had hij begrepen dat hij de sport serieus moest nemen. Ook bij Trabzonspor heeft hij het uitstekend gedaan, daarna koos hij voor het grote geld in Dubai.”

Maar na een halfjaar heeft hij het daar alweer gezien en snakt hij naar de roem van een grotere competitie. De eigenzinnige speler heeft volgens de mensen die hem de laatste jaren op de voet hebben gevolgd een trainer nodig die hem net los genoeg laat, maar hem toch beet heeft. Het is een uitdaging die trainer Steve McClaren graag aan wil gaan.

FC Twente moet nu als springplank fungeren. Jaja Coelho wil het op dit continent gaan waarmaken. Wat dat betreft hebben beide partijen belang bij een goede samenwerking.

Het duurt overigens nog ongeveer tien dagen voor de speler voor FC Twente uit mag komen.

TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties