Nieuws

Column: Afscheid Ruiz

Column: Afscheid Ruiz

Alsof hij nooit weg was geweest liep hij gisterenavond door de krochten van de Grolsch Veste. Van de suppoosten tot voorzitter Joop Munsterman iedereen kreeg van hem een handdruk en een vriendelijke glimlach. Het is zeker een van de redenen van zijn populariteit in Enschede. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat hij dé spil was in het kampioenselftal van Steve McClaren. Ik heb het natuurlijk over Bryan Ruiz.

Het was de avond van FC Twente - Fulham. Zijn oude club tegen zijn nieuwe club. Voor Fulham is hij in de Europa League nog niet speelgerechtigd en dus was er alle tijd om afscheid te nemen. En dat gebeurde op indrukwekkende wijze. Minutenlang klonk zijn naam oorverdovend hard door het stadion. Over vak P hing een gigantisch spandoek en voorzitter Joop Munsterman sprak de woorden. “Je zit voor altijd in ons hart.”

De avond maakte ook de verhouding tussen de eredivisie en de premier League nog eens pijnlijk duidelijk. Niet op het veld, want daar was FC Twente duidelijk de betere ploeg. En dat was nou juist het pijnlijke. FC Twente heeft zijn sterspeler verloren aan een team dat niet beter is. Fulham is de nummer 15 van de Premiership. En hoe zou het zijn als Ruiz nog in Enschede had gespeeld? Dan hadden ze waarschijnlijk kort bij AZ gestaan of er misschien wel boven...

Hij is de creativiteit die het team van trainer Co Adriaanse ontbeert. In het jaar van de titel was het telkens Ruiz die tot de laatste seconde geconcentreerd bleef en in de slotfase keer op keer een duel besliste. Met Ruiz had Twente waarschijnlijk wel van Groningen, Heracles en Vitesse gewonnen. FC Twente kreeg met Janssen en Fer weliswaar twee uitstekende voetballers terug, maar dat zijn geen creatieve spelers...

Toch snap ik dat Ruiz voor Fulham koos en dat FC Twente hem liet gaan. Wie wil nou niet voor een veelvoud van zijn salaris in de Premiership spelen? Bij FC Twente was Ruiz bovendien uitgeleerd. En FC Twente weet ook dat het als club een springplank moet blijven naar de grote competities. Daar trek je nieuwe spelers mee over de streep. Bovendien is het de kunst om op het juiste moment te cashen.

Met Ruiz komt het ongetwijfeld goed bij Fulham, maar iets zei me gisterenavond dat we nog niet van Ruiz af zijn. Ik denk dat we hem over een paar jaar weer terugzien in Enschede, maar dan als routinier.

EredivisieLive

Actie!! Registreer je op FC Twente Forum en maak kans op 2 kaartjes voor de bekerwedstrijd FC Twente - PSV op 22 december a.s.

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties