Nieuws

De Jong: „Geen Schwalbe, ik werd aangetikt”

De Jong: „Geen Schwalbe, ik werd aangetikt”

FC Twente kan volgende week met een perspectiefrijke uitgangspositie op zak het busreisje van 110 kilometer maken naar Gelsenkirchen voor de return tegen Schalke 04. Dankzij een omstreden penalty voor Luuk de Jong, die door de FC Twente-topschutter zelf onberispelijk werd ingeschoten, versloeg de ploeg van trainer Steve McClaren in de Grolsch Veste de Duitse ‘buurman’ met 1-0 en liggen de kwartfinales van de Europa League binnen handbereik.

De zege was terecht, want FC Twente had het meeste initiatief in de wedstrijd en de betere kansen, maar de manier waarop de treffer tot stand kwam, zal de gemoederen aan beide kanten van de grens bezighouden. Een struikelpartij van De Jong op weg naar het Schalkedoel – die nota bene buiten het strafschopgebied werd ingezet – leverde een omstreden penalty én rood voor Schalke-verdediger Joël Matip op. Schalke 04-trainer Huub Stevens was witheet over de beslissing van de Schotse arbiter Thomson om de bal op de stip te leggen. „Dit was de ‘Pfiff des Jahres’. Er was helemaal niks aan de hand. Matip heeft tegen mij gezegd, dat hij De Jong niet heeft geraakt. Deze beslissing was belachelijk. We zijn ook benadeeld voor de return. Dan moeten we Matip missen door een schorsing. Je zou toch denken, dat zo’n kaart wordt geseponeerd, als uit tv-beelden blijkt dat die niet terecht was. Maar dat gebeurt natuurlijk niet”, mopperde de Limburger. Een half uur na afloop kon Stevens weer een beetje lachen. „Als de Duitsers de Schwalbe niet hadden uitgevonden, hadden Nederlanders hem niet kunnen kopiëren,”

FC Twente-spits De Jong was zich overigens van geen kwaad bewust en wierp de suggestie, dat het een schwalbe was geweest, verre van zich. „Ik kruis voorlangs bij Matip en hij raakt mij met zijn knie op mijn enkel. Daardoor werd ik uit balans gebracht, waardoor ik struikelde. Het was zeker een overtreding, dus de rode kaart was terecht. Of het erbinnen of erbuiten was, kan ik niet beoordelen. Dat was de keuze van de scheidsrechter.”

McClaren: „Het was een snelle uitval, waardoor de scheidsrechter en de grensrechter op afstand stonden. Daarmee hebben we een beetje geluk gehad. Ik was tevreden over onze wedstrijd. Alleen misten we net dat laatste kleine beetje kwaliteit bij de eindpass en de afronding.”

FC Twente had vanaf de eerste minuut het initiatief en dat leverde goede kansen op voor De Jong en Nacer Chadli (tweemaal). In de loop van de eerste helft kwam Schalke 04 beter in de wedstrijd, maar het aantal kansen voor de Duitsers bleef beperkt. Alleen Jermaine Jones werd gevaarlijk na balverlies van Wout Brama.


Na rust had FC Twente een duidelijk overwicht en dat bewijst andermaal wat voor groei de ploeg heeft doorgemaakt. Bij het vorige bezoek van Schalke 04 op 3 december 2008 moest de memorabele 2-1 zege van FC Twente op de Duitsers nog voor de poorten van de hel worden weggesleept.

Het overwicht van FC Twente resulteerde in de omstreden openingsgoal vanaf de strafschopstip van De Jong, alweer zijn tiende Europese treffer. Hoewel de omstandigheden ideaal waren voor FC Twente om de score verder op te voeren, lukte het de tukkers tegen het tiental van Schalke 04 niet meer om de marge te vergroten. De Jong: „Het is jammer dat we er niet nog één of twee in hebben geschoten, maar het tempo lag te laag.”

McClaren: „Uiteindelijk kunnen we toch tevreden zijn. We hebben de nul gehouden en gescoord en dat is heel belangrijk in Europa. We weten dat we ook in de uitwedstrijd kunnen scoren, al zal het daar moeilijk worden. Schalke 04 heeft er dan ook Huntelaar en Farfan er weer bij.”

Bron: Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties