Nieuws

Douglas eindelijk Nederlander

Douglas eindelijk Nederlander

FC Twente-speler Douglas krijgt binnenkort een Nederlands paspoort. De in Brazilië geboren voetballer startte ruim een jaar geleden de procedure om dezelfde nationaliteit te krijgen als zijn vriendin en zijn dochter.

'We hebben deze week positief bericht gekregen over zijn naturalisatie', bevestigde zijn schoonvader Gert Peerik berichtgeving in De Telegraaf. 'Het is nu wachten tot de koningin gaat tekenen en dan kan hij echt zijn paspoort krijgen. Het is een kwestie van dagen tot weken. Het is een lange procedure geweest. We zijn blij dat het nu bijna achter de rug is.'

De 23-jarige Douglas kan hierdoor in de toekomst uitkomen voor Oranje. 'Dat zou hij heel graag willen', aldus Peerik. 'Dat is een mooie bijkomstigheid, want zijn naturalisatie was vooral vanwege zijn privéomstandigheden. Of het gebeurt, is straks aan de bondscoach.'

"Douglas moet nu zijn Braziliaanse paspoort inleveren en dat is een behoorlijke stap", vervolgt Peerik zijn verhaal. "Ik weet niet of veel Nederlanders hun Nederlandse paspoort op zouden geven."

Er staat echter nog heel wat op de rol, voordat Douglas eventueel opgeroepen kan worden door bondscoach Bert van Marwijk.

Het positieve advies van het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt eerst nog door de koningin bekrachtigd, waarna Douglas in zijn woonplaats Enschede met andere nieuwe Nederlanders in een naturalisatieceremonie het Nederlanderschap ontvangt. Na die ceremonie is de geboren Braziliaan Nederlander en kan hij een Nederlands paspoort aanvragen.

Om vervolgens ook uitgenodigd te kunnen worden voor Oranje, moet eerst nog dispensatie worden verleend door de FIFA. De wereldvoetbalbond hanteert het criterium, dat een genaturaliseerde voetballer vijf jaar in zijn nieuwe vaderland moet wonen om ook te kunnen voetballen voor het nationale team van dat land. Als Douglas daadwerkelijk die termijn moet uitzitten, loopt hij een eventueel EK mis. Douglas staat sinds september 2007 onder contract bij FC Twente. Een verzoek om dispensatie lijkt echter kansrijk.

"Dispensatie vragen aan de FIFA wordt de volgende stap, maar ons hoofddoel is nu al bereikt", zegt schoonvader Gert Peerik tegenover De Telegraaf. "Het ging mijn schoonzoon in de eerste plaats om het verkrijgen van het Nederlandse paspoort vanuit privé-oogpunt. Hij voelt zich prettig in Nederland en ziet hier zijn toekomst."

"Natuurlijk zou Douglas enorm trots zijn als hij wordt uitgenodigd voor het Nederlands elftal en eventueel in actie kan komen op het EK. Met de naturalisatie is die mogelijkheid een stap dichterbij gekomen. En op de achtergrond is ook het WK van 2014 in zijn geboorteland Brazilië een geweldige uitdaging voor hem", aldus Peerik.

Bron: telegraaf, ad, voetbalprimeur, nu.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties