Nieuws

FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 3

FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 3

Het vervolg op FC Twente, de geschiedenis van een volksclub. Deel 1 en Deel 2.

……en zo zijn we dus beland in het jaar 1966. Voordat we verder gaan met de sportieve geschiedenis wil ik even stilstaan bij het Stadion waar zovelen van ons dierbare herinneringen aan hebben.

HET DIEKMAN STADION

In 1947 zijn de verschillende sportaccommodaties in Enschede nodig aan vernieuwing toe. De grote voetbalverenigingen in de stad hebben verouderde complexen en ook de clubs voor andere sporten hebben behoefte aan een nieuw terrein. De gemeente gaat bezig met het ontwerpen van een sportpark met daarin een stadion, een zwembad en bijbehorende velden. Vooral de toenmalige wethouder Horstman maakt zich hier sterk voor. Het complex moet worden gebouwd op het toenmalige “Erve Dieckman” en voldoen aan de normen van het Nationaal Olympisch Comite, die hielden in dat in Nederlandse stadions zoveel mogelijk sporten beoefend dienden te worden. Ook andere stadions die in deze periode werden gebouwd, zoals Kaalheide in Kerkrade, stadion De Vliert in ‘s- Hertogenbosch, en het gemeentelijk sportpark in Tilburg hadden een atletiekbaan om het veld. Van deze stadions is, hoewel niet meer gebruikt als voetbalstadion, Kaalheide nog overeind.

diekmanAanvankelijk zijn de grote voetbalverenigingen niet zo te porren voor de bouw van een stadion; zij zien meer in uitbreiding en renovatie van hun eigen accommodaties. Na een hoop touwtrekken over en weer wordt in 1953 toch gestart met de bouw van het stadion. De kosten bedragen zo’n drie miljoen gulden (1,3 miljoen euro) en het totale complex besloeg 23 hectare. Het is dan echter nog niet duidelijk wie de bespeler van het stadion gaat worden. Zowel Sportclub Enschede, Rigtersbleek en Enschedese Boys hebben interesse. De keuze valt uiteindelijk op Sportclub Enschede, aangezien deze club op het punt staat om in de nieuw te vormen eredivisie te gaan spelen. De beide andere verenigingen spelen een of meerdere niveaus lager.

Op 8 augustus 1956 is het moment dan eindelijk daar: Stadion Het Diekman wordt officieel geopend. Voor zo’n 22.000 toeschouwers speelt Sportclub Enschede de openingswedstrijd tegen het Duitse Preussen Münster. Abe Lenstra, een absolute vedette in de jaren ’50, heeft de eer om het allereerste doelpunt in het stadion te maken. Na 20 minuten benut hij een strafschop. Gerrit Moddejonge voegt hier later nog twee doelpunten aan toe om zo een 3-0 zege tot stand te brengen. In de eerste jaren na de opening vonden veel grote evenementen plaats in het stadion. Zo was vanaf 1957 Het Diekman startplaats en finish van de Marathon van Enschede. Ook traden grote artiesten uit die tijd op, zoals Louis Armstrong. Sportclub Enschede speelde legendarische wedstrijden tegen bijvoorbeeld Santos (met Pelé) en FC Köln.

FC TWENTE

Als in 1965 Sportclub Enschede en de Enschedese Boys fuseren tot FC Twente, wordt Het Diekman het onderkomen voor de kersverse eredivisionist. Op 12 augustus speelt de ploeg voor het eerst in Het Diekman, tegenstander is Aston Villa. Door doelpunten van Egbert ter Mors en Spitz Kohn eindigt de wedstrijd in 2-2. 15.000 toeschouwers zijn getuige van de wedstrijd. Tien dagen later is Telstar de tegenstander in de allereerste competitiewedstrijd van FC Twente. Het duel eindigt in 1-1.

diekmanBij opening had Stadion Het Diekman een totale capaciteit van 22.000 toeschouwers, waarvan 5.500 zitplaatsen. Er was één overdekte tribune, de eretribune, waaronder zich de kleedkamers en clubkantoren bevonden. Achter deze tribune was een restaurant. Het stadion had een voor die tijd moderne lichtinstallatie met vier masten van ieder 45 meter hoog. In de jaren na de opening werd de capaciteit met ongeveer 3.000 toeschouwers uitgebreid door extra plaatsen te creëren tussen de tribunes en de sintelbaan en door stellages achter de buitenste omloop van het stadion. Op 3 november 1968 werd in een wedstrijd tegen Ajax een recordaantal bezoekers van 26.500 gehaald, wat mogelijk was door de bouw van tijdelijke tribunes.

In 1969 werden de Marathontribune en de vakken aan weerskanten van de eretribune overkapt, waardoor alleen de korte zijdes van Het Diekman nog onoverdekt waren. Door verscherpte UEFA- en KNVB voorschriften (naar aanleiding van een aantal stadionrampen die zich hadden voorgedaan) en na het ombouwen van staanplaatsen tot zitplaatsen werd de capaciteit in de jaren 80 en 90 teruggebracht tot eerst 18.000 toeschouwers en later 13.500. Deze verlaging was mede het gevolg van het plaatsen van een opengewerkte Romneyloods welke dienst deed als zittribune, op de sintelbaan achter één van de doelen. Deze tribune werd neergezet voor een aantal vakken met staanplaatsen die wegens de verscherpte voorschriften niet meer konden worden gebruikt.

Welke Tukker herinnert zich niet een bezoekje aan het zwembad ? Voetballen op de grasvelden, of luierend in de zon, met uitzicht op het stadion van onze mooie club.

1965-1970

[caption id="attachment_57863" align="alignright" width="298"]uitshirt fc twente Het allereerste uitshirt van FC Twente. [/caption]Afijn, zoals reeds gememoreerd eindigde FC Twente in het eerste seizoen van haar bestaan op een 11e plaats in de Eredivisie. In het bekertoernooi ging het de ploeg ook niet al te best af. In een groep met AGOVV, het Hengelose HVV Tubantia en De Graafschap eindigde Twente als tweede, waarmee het uitgeschakeld was. Twente speelde de uitwedstrijden in het prachtige witte tenue met de diagonale zwart-groene banden over het shirt.

Voor het seizoen 1966-1967 werd de toenmalige assistent-trainer van Willem II, Kees Rijvers als trainer aangesteld. Hij had als opdracht om het team te vernieuwen en gaf de talentvolle jeugd een kans . Epi Drost ( 20 jaar) kwam over van Heracles, Jan Jeuring (19 jaar) van SC Enschede en Theo Pahlplatz (19 jaar) van Quick, 20. De selectiespeler Spitz Kohn fungeerde tevens als assistent-trainer.

Ondanks, of wellicht wel dankzij de verjonging en vernieuwing werd het seizoen afgesloten met een 12e plaats.In het bekertoernooi vormde RCH uit Heemstede al in de eerste ronde een niet te nemen horde en werd er voor 3.500 toeschouwers met 4-1 verloren. Jan Jeuring werd topscorer met 10 doelpunten.

Het seizoen 1967-1968 bracht in sportief opzicht een beter resultaat. Mede door een zeer lucratieve transferdeal. Wat was het geval ? FC Twente had in Paja Samardzic een internationaal gelouterde speler uit Joegoslavië in de selectie zitten waar Feyenoord een oogje op liet vallen. Hij tekende ook een contract bij Feyenoord waarna Twente een arbitragezaak aanspande. Feyenoord koos eieren voor zijn geld en bood FC Twente een bedrag van 500.000 gulden en Kick van der Vall (21 jaar) aan in ruil voor Paja. Met dat geld kocht FC Twente achtereenvolgens Dick van Dijk (21 jaar) van SVV uit Schiedam en Eddy Achterberg (20 jaar) van het Utrechtse DOS.

[caption id="attachment_57865" align="alignright" width="120"]jan jeuring Jan Jeuring[/caption]Twente eindigde het seizoen op de achtste plaats en Dick van Dijk werd topscorer met 22 doelpunten. In het bekertoernooi ging het crescendo tot aan de halve finale. Die werd in de Adelaarshorst in Deventer gespeeld tegen Ajax, voor 20.000 toeschouwers. Jeuring scoorde de 1-0. In de 90e minuut scoorde Piet Keizer de gelijkmaker. In de verlenging maakte Ton Pronk er 1-2 van, waarna Willem de Vries vlak voor het eindsignaal de 2-2 tegen de touwen joeg. Helaas was hij ook de enige speler die zijn strafschop miste waardoor Ajax doorging naar de finale.

Het seizoen 1968-1969 was zeer memorabel. Rijvers was nog steeds trainer en mocht de volgende nieuwelingen begroeten; Henk Houwaart kwam van ADO, Piet Schrijvers van DWS, Flip Stapper van Heracles en Rene Notten van PAX uit Hengelo (Gelderland). Kick van der Vall vertrok naar DWS. FC Twente stond na 15 wedstrijden ongeslagen bovenaan en na 27 wedstrijden stonden ze op 2 punten achterstand van koploper Feyenoord met een wedstrijd minder gespeeld.

De wedstrijd die iedere Twente fan zich nog weet te herinneren, al was het maar de uitslag, vond plaats op 3 november 1968 voor 26.500 toeschouwers tegen Ajax. Twente won met 5-1 door drie goals van Dick van Dijk en twee van Theo Pahplatz.

FC Twente zou uiteindelijk geen kampioen worden, maar eindigen op de 3e plaats. Een trainingskamp in het Duitse Rupholding wordt vaak genoemd als de oorzaak van het feit dat Twente de titel niet pakte. Rijvers kreeg het daar aan de stok met de spelers Drost, Van Dijk, Stapper en Houwaart die het niet zo nauw namen met de discipline. De kleine Brabander zou de grote Van Dijk zelfs een uppercut verkocht hebben toen hij vernam dat hij met Ajax aan het bellen was. Hoe dan ook, de 3e plaats zorgde er wel voor dat FC Twente zich voor het eerst plaatste voor Europees voetbal en wel de Jaarbeursstedenbeker, zoals die competitie toen genoemd werd.

Het seizoen 1969-1970 was minder succesvol dan het voorgaande seizoen, maar met een vierde plaats voldeed Twente aan de verwachtingen. Kick van der Vall kwam weer terug van DWS en Kees van Ierssel kwam van de club Baronie. Dick van Dijk werd voor 750.000 gulden verkocht aan Ajax en Flip Stapper vertrok naar AZ’67. Henk Houwaart verkaste naar Club Brugge. Epi Drost liet zich op de transferlijst plaatsen en dreigde met een vertrek naar Sparta, maar bleef de club uiteindelijk toch trouw.

De Tukkers startten slecht, met twee nederlagen, en kwamen gedurende het seizoen niet in de buurt van de eerste plaats. Tegen landskampioen Ajax werd tweemaal met 3-0 verloren, tegen de runners up Feyenoord en PSV werd alleen thuis een punt gehaald.

Clubtopscorer werd de nieuwe spits Antal Nagy die over was gekomen van Standard Luik met achttien doelpunten. Jan Jeuring scoorde er dertien. Met zeventien gewonnen wedstrijden, acht gelijke spelen en negen nederlagen behaalde Twente 42 punten, vijf minder dan het voorgaande seizoen.

[google]In de Jaarbeursstedenbeker 1969/70, het Europese debuut voor FC Twente, werd de ploeg reeds in de eerste ronde uitgeschakeld door het Franse FC Rouen. Na een 2-0-uitnederlaag werd thuis met 1-0 gewonnen, door een doelpunt van Epi Drost. In de strijd om de KNVB beker reikte Twente tot de halve finales, een evenaring van het resultaat in seizoen 1967/1968. Van Ajax werd echter kansloos met 4-0 verloren.

Na afloop van het seizoen nam Twente in mei en juni 1970 deel aan de Intertoto. Het speelde tegen Djurgårdens IF (2-2 en 4-1), Union Teplice (2-6 en 2-0) en Hannover 96 (2-2 en 1-1). Union Teplice werd winnaar van de groep.

Twente had Europees van zich laten horen, en zou dat in de komende 5 jaren nog luider doen !

TAZ
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties